Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη

Στις 15, 16, 17 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Στις 15, 16, 17 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στην καρδιά των Δυτικών Συνοικιών της πόλης, θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ και ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολες τις μέρες, στο χώρο θα λειτουργούν τρεις εκθέσεις: Η έκθεση με θέμα «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη», η έκθεση με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870 - 1936)», με θέμα την πορεία του εργατικού κινήματος την περίοδο 1870 - 1936, με ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και η έκθεση - αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος.

Παράλληλα, στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για νέους εργαζόμενους και ανέργους, για φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΤΕΙ, για μαθητές, χώρος ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, χώρος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με δικό τους πρόγραμμα, με δραστηριότητες και συζητήσεις, και πολλά άλλα.

Επίσης, στο χώρο θα λειτουργεί Παιδότοπος και θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για μεγαλύτερα παιδιά.

Το πρόγραμμα των σκηνών του Φεστιβάλ, ανά ημέρα έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τους: Δημήτρη Νικολούδη, Ανθή Τατσιούλη

Συναυλία με τους FORTISSIMO (με διασκευές κλασικής μουσικής)

Συναυλία με την Μελίνα Κανά

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.

Συναυλία με τους Μουσικόφρονες

Συναυλία με τον Πετρολούκα Χαλκιά

Συναυλία με τον Γιάννη Λίτσιο

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα της περιοχής

Συναυλία με τους ΕΚΜΕΚ

Συναυλία με τους ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στο έντεχνο πολιτικό τραγούδι από τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά

Συναυλία με τους groupparΩdy

Συναυλία με την Γλυκερία

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με τους Χειμερινούς Κολυμβητές

Συναυλία με τον Αγάθωνα

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα

Συναυλία με τους KAZOO

Συναυλία με τους ΜΠΛΕ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Κεντρική πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Ποντιακό γλέντι

Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα

Συναυλία με τα Κίτρινα Ποδήλατα

Συναυλία με τους ONIRAMA

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ»:

  • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.
  • Το αναλυτικό πρόγραμμα του Παιδότοπου στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
  • Η Ετήσια Εκθεση για την «Κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και οινοπνευματωδών στην Ελλάδα». Συζήτηση με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Παναγιώτη Κατηφέ.
Σε άλλη εποχή θα μας ταξιδέψει ο Παιδότοπος!

Το δικό τους όμορφο χώρο θα έχουν τα παιδιά στις κεντρικές εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Παρουσιάζουμε σήμερα το αναλυτικό πρόγραμμα του Παιδότοπου

Από τις περσινές εκδηλώσεις στον παιδότοπο
Από τις περσινές εκδηλώσεις στον παιδότοπο
Και φέτος στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, ο παιδότοπος έχει ξεχωριστή θέση!

Δεν είναι μόνο ένας χώρος που ενθουσιάζει και απασχολεί δημιουργικά τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ, αλλά και ένας χώρος συνάντησης των γονιών, για να συζητούν για τις κοινές τους αγωνίες, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να ακούσουν και να μάθουν για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ιδιαίτερα μπροστά και στη νέα σχολική χρονιά που χιλιάδες οικογένειες βιώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, βλέπουν τα παιδιά τους να αποκλείονται από παιδικούς σταθμούς κι άλλες ετοιμάζονται να πληρώσουν υψηλά τροφεία.

Με κέφι και μεράκι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από παιδαγωγικές σχολές ετοιμάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα!

«Ταξίδι» σε μια άλλη εποχή...

Σε μια άλλη εποχή θα μας ταξιδέψει φέτος ο Παιδότοπος. Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε ένα περιβάλλον που θυμίζει την εποχή των δεινοσαύρων - ηφαίστεια, τροπικά δάση, λίμνες και δεινόσαυροι θα κοσμούν τον χώρο του Παιδότοπου! Μεταξύ άλλων, θα παρακολουθήσουν παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθέατρου, Καραγκιόζη, αλλά και θα δημιουργήσουν οι ίδιοι μικρές όμορφες κατασκευές. Από το χώρο δε θα λείψουν τα εντυπωσιακά πειράματα φυσικής και χημείας. Για φέτος, όπως μας είπε η Μαρίνα Τσομάκα, μέλος της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ, «όπως έχουμε διαμορφώσει το πρόγραμμα, σκοπός μας είναι να μάθουμε τη φύση και το περιβάλλον γύρω μας, να εξηγήσουμε την πραγματικότητα και την εξέλιξη της Γης και του ανθρώπου. Τέλος, οι παιδαγωγοί της ΚΝΕ έχουμε ετοιμάσει και φέτος ομαδικά διαδραστικά παιχνίδια, που συνδυάζουν το στοιχείο της δημιουργίας, της διαπαιδαγώγησης και φυσικά της ψυχαγωγίας».

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Παιδότοπου και για τις τρεις μέρες:

  • Πέμπτη 22/9

18.00: Ανάγλυφη ζωγραφική και μπαλόνια - Ελεύθερη, ομαδική δημιουργία «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος».

19.30: «Ειρήνη», διαδραστικό παραμύθι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ για παιδιά 5-9 ετών. Ενα παραμύθι με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών για τον πόλεμο και την προσφυγιά. Η «Ειρήνη» είναι ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της λόγω του πολέμου. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει αγάπη, ζεστασιά και αλληλεγγύη.

20.15: Μουσικές δραστηριότητες. Με σύμμαχο τραγούδια, χορό και κέφι θα διασκεδάσουμε παίζοντας μουσικά παιχνίδια!

20.45: Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θανάση Λιούνη.

  • Παρασκευή 23/9

18.00: Εργαστήρι πειραμάτων φυσικής και χημείας, όπου τα παιδιά από πριν θα έχουν φτιάξει και την ποδιά τους. Κατασκευή ομαδικής μακέτας «Το ηφαίστειο εκρήγνυται!», που θα φτιάξουν όλα τα παιδιά με πλαστελίνη και άλλες εκπλήξεις...

19.30: «Γινόμαστε μικροί εξερευνητές», διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Τα παιδιά ντυμένοι εξερευνητές (ποδιά, κιάλια, φτυάρια, γάντια) και χωρισμένα σε ομάδες θα ακολουθούν τα βήματα και μηνύματα των απολιθωμάτων που θα βρίσκουν, θα απαντούν στις ερωτήσεις και θα λύνουν τους γρίφους. Στο τέλος, όλες οι ομάδες θα τα ενώσουν για να λύσουν το μυστήριο που ψάχνουν.

20.15: Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan.

21.00: Παράσταση κουκλοθεάτρου, «O Toμ Τιριτόμ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο» του Χρήστου Μπουλώτη, διαδραστική παράσταση από την Αριστέα Κοντραφούρη. Οι κάτοικοι μιας πολιτείας, της Ελκαζίνης, για μια ασήμαντη αφορμή καταστρέφουν τη γέφυρα που για χρόνια τους ένωνε μεταξύ τους. Η πολιτεία ταλαιπωρείται, ώσπου ένας μικρός, ο Τομ Τιριτόμ, με μοναδικό του σύμμαχο την αγάπη και το ταμπούρλο του, καταφέρνει να χτίσει ξανά τη γέφυρα και να ενώσει τους ανθρώπους αποδεικνύοντας πως η διχόνοια μόνο μοναξιά φέρνει στην καρδιά... Η παράσταση δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ανέβουν στη σκηνή και να υποδυθούν τους ήρωες του παραμυθιού.

  • Σάββατο 24/9

18.00: Εργαστήρι κατασκευών. Γινόμαστε οι ίδιοι δεινόσαυροι φτιάχνοντας στόμα δεινοσαύρου! Επίσης, θα κατασκευαστούν τα κιάλια που θα χρησιμοποιηθούν στο δραστηριότητα «Ελευθερώστε το Ντάινο!». Ζωγραφική με καλαμάκι και νερομπογιές. Και φυσικά δε θα λείψει το face painting!

19.30: «Ελευθερώστε τον Ντάινο!», ομαδικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Ενα κυνήγι δεινοσαύρων, όπου τα παιδιά ντυμένα δεινόσαυροι και έχοντας κιάλια, θα χωριστούν σε 4 ομάδες, για να επισκεφθούν πανέτοιμοι τη «ζούγκλα». Η κάθε ομάδα με τον αρχηγό της θα μελετήσει καλά τις οδηγίες του χάρτη και θα ακολουθήσει τη σωστή διαδρομή, για να ελευθερώσει τον παγιδευμένο φίλο τους Ντάινο. Τα παιδιά θα συνεργαστούν για να πετύχουν το στόχο τους, άλλα και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες, μαθαίνοντας τι είναι χάρτης, πυξίδα και πολλά άλλα...

21.30: «Πολύχρωμο παραμύθι», Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «PEOPLE & PUPPETS' SVIT». Μια φορά κι έναν καιρό σε μια παραμυθένια χώρα ζούσε ένας ζωγράφος με τη μικρή κορούλα του. Μαζί τους σε μια μαγική παλέτα ζούσαν τα χρώματα... Ζούσαν όμορφα κι αγαπημένα ώσπου κάποια στιγμή τα χρώματα τσακώθηκαν για το ποιο είναι το πιο σημαντικό και φύγανε από το σπίτι. Η μικρή κορούλα του ζωγράφου ξεκίνησε για να τα βρει. Θα περάσει πολλές περιπέτειες, θα αποκτήσει καινούργιους φίλους, θα βρει τα χρώματα και θα αποδείξει πόσο σημαντική είναι η φιλία...

Η ώρα προσέλευσης είναι 18:45.

Κάθε μέρα θα πραγματοποιούνται απλές κατασκευές και ζωγραφική για τα πολύ μικρά παιδιά.

Κάθε μέρα 18.00 - 19.30 θα πραγματοποιείται στο χώρο του Παιδότοπου εργαστήρι κατασκευής κούκλας από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «PEOPLE & PUPPETS' SVIT».

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ζητούν απεξάρτηση από την κάνναβη

Σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης στην Ελλάδα φέρνει στη δημοσιότητα άλλη μια έρευνα και συγκεκριμένα η Ετήσια Εκθεση (2015) για την «Κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα» από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Η Εκθεση, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό, αφορά το έτος 2014. Στη συγκεκριμένη αποτυπώνεται η διαρκής αύξηση ανθρώπων, κυρίως νέων, που απευθύνονται σε θεραπευτικά προγράμματα για απεξάρτηση από την κάνναβη, ενώ για άλλη μια φορά σκιαγραφείται η αποτελεσματικότητα των «στεγνών» προγραμμάτων παρά την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή τους.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2014, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού χρηστών υψηλού κινδύνου ηλικίας 15 - 64 ετών με κύρια ουσία τα οπιοειδή είναι 17.245. Σε σχέση με το μέγεθος του γενικού πληθυσμού αυτής της ηλικίας, αντιπροσωπεύει μία αναλογία 2,43 τοις χιλίοις. Η συνολική εκτίμηση δεν διαφέρει από την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2013 (η οποία ήταν 17.415).

Οικογένεια και φίλοι κατευθύνουν τους χρήστες προς την απεξάρτηση

Το 2014, 4.740 άτομα απευθύνθηκαν σε προγράμματα (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΨΝΘ, ΟΚΑΝΑ) για προβλήματα από τη χρήση ουσιών. Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από συνολικά 94 μονάδες που το 2014 παρείχαν υπηρεσίες θεραπείας ή υποκατάστασης στη χώρα.

Συνοπτικά αναφέρεται ότι τα «στεγνά» προγράμματα απορρόφησαν το 71,1% των αιτημάτων, ενώ σε ποσοστό 23,7% εισήχθησαν στο πρόγραμμα υποκατάστασης. Σε ποσοστό 5,2% τα αιτήματα αφορούσαν μονάδες άμεσης πρόσβασης. Τα παραπάνω ποσοστά δεν διαφοροποιούνται σημαντικά το 2014 συγκριτικά με το 2013. Δύο στους 5 είναι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει προηγούμενη προσπάθεια απεξάρτησης από τη χρήση ουσιών (πρώτη θεραπεία). Η «οικογένεια» ή οι «φίλοι» (40%) αποτέλεσαν τη συχνότερα αναφερόμενη πηγή παραπομπής σε θεραπεία και σε ποσοστό 35,8% την πρωτοβουλία να ενταχθούν σε πρόγραμμα θεραπείας ανέλαβαν οι ίδιοι οι χρήστες.

Διαχρονικά, συνεχίστηκε το 2014 η μείωση - που είχε ξεκινήσει μετά το 2012 - του συνολικού ετήσιου αριθμού των ατόμων που εισήλθαν στη θεραπεία για προβλήματα από τη χρήση ουσιών. Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2007 - 2014, ο αριθμός των εισόδων σε θεραπεία με ιστορικό προηγούμενης θεραπείας ήταν υψηλότερος από εκείνον της πρώτης θεραπείας. Η μείωση στον αριθμό των εισόδων που παρατηρήθηκε το 2014 αφορά αποκλειστικά περιπτώσεις πρώτης θεραπείας.

Το 70% είναι πολυτοξικομανείς

Για πολλοστή φορά, επιβεβαιώνεται το στοιχείο της πολυτοξικομανίας, ότι δηλαδή γίνεται παράλληλη χρήση 2, 3 ή και περισσότερων ουσιών. Το 2014, πολλαπλή χρήση ουσιών αναφέρθηκε από το 69,5% των ατόμων που εντάχθηκαν σε θεραπεία. Πολλαπλή χρήση αναφέρεται σε ακόμα υψηλότερο ποσοστό από τα άτομα με προβλήματα από τη χρήση οπιοειδών (75,6%) και κοκαΐνης (80,3%), ιδιαίτερα μεταξύ των περιπτώσεων πρώτης θεραπείας. Μεταξύ των χρηστών οπιοειδών, εκτός από τα οπιοειδή, η κάνναβη (58,8%), τα συνταγογραφούμενα ψυχοδραστικά φάρμακα (κυρίως βενζοδιαζεπίνες) (57,4%) και - σε χαμηλότερο ποσοστό - η κοκαΐνη (36,3%) ήταν οι συχνότερα αναφερόμενες ουσίες χρήσης.

Υπερτριπλασιάστηκαν όσοι ζητούν απεξάρτηση από την κάνναβη

Το ίδιο έτος, τα οπιοειδή αποτέλεσαν την κύρια ουσία χρήσης για το 69,2% των ατόμων που εισήχθησαν σε θεραπεία. Στη δεύτερη θέση, ως κύρια ουσία, η κάνναβη αναφέρθηκε σε ποσοστό 22,3%, ενώ η κοκαΐνη και άλλες ουσίες αναφέρθηκαν σε χαμηλότερα ποσοστά (5,1% και 3,4%, αντίστοιχα). Να σημειωθεί ότι το 2006 το ποσοστό των ατόμων που ζητούσαν απεξάρτηση από την κάνναβη ήταν 7,3%, δηλαδή σε οχτώ χρόνια υπερτριπλασιάστηκε. Το 2013 περίπου 123.000 άνθρωποι ζήτησαν απεξάρτηση από την κάνναβη. Προβλήματα από τη χρήση οπιοειδών αναφέρθηκαν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό στα άτομα με ιστορικό προηγούμενης εισόδου σε θεραπεία συγκριτικά με τις περιπτώσεις πρώτης θεραπείας (78,9% και 55,3%, αντίστοιχα). Αντίθετα, στις περιπτώσεις πρώτης θεραπείας περιλαμβάνεται τριπλάσιο ποσοστό ατόμων με προβλήματα από τη χρήση κάνναβης (36,5% και 12,3%, αντίστοιχα).

Το προφίλ του χρήστη

Τα άτομα που εισήλθαν σε θεραπεία για προβλήματα από τη χρήση ουσιών το 2014 ήταν:

Ανδρες σε ποσοστό 85,0%, χωρίς η διαφορά στα φύλα να αλλάζει στις περιπτώσεις πρώτης θεραπείας. Με μέση ηλικία τα 33,1 έτη και ενάμισι έτος μεγαλύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες (33,4 και 31,2 έτη, αντίστοιχα). Στα προγράμματα απευθύνθηκαν κυρίως νεαροί ενήλικες (ηλικίας 25 - 34 ετών, 41,6%) ή ηλικίας 35 - 64 ετών (40,7%). Αλλοδαποί σε ποσοστό 8%. Σταθερή στέγη ανέφερε το 87,5%, μη-σταθερή στέγη ή καθόλου ανέφερε ένας στους 8 (12,4%). Περισσότεροι από τους μισούς (57,4%) ζούσαν με τους γονείς τους, σχεδόν ένας στους 6 (14,8%) ζούσε μόνος και σε ανάλογο ποσοστό (15,5%) συζούσαν με σύντροφο (με ή χωρίς παιδιά). Ενας στους 11 (9%) ζούσε με παιδιά. Ανεργοι σε ποσοστό 59,5%, σημαντικά λιγότεροι (51,5%) στις περιπτώσεις πρώτης θεραπείας. Ενας στους 6 (17%) ανέφερε σταθερή εργασία, ενώ σχεδόν ένας στους 4 (23,5%) απασχολούνταν περιστασιακά. Με ολοκληρωμένη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 49,1%.

Από το προφίλ του χρήστη φαίνεται ότι αυξάνεται σταθερά το ποσοστό των χρηστών που δηλώνουν μη-σταθερή στέγη ή και καθόλου. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (άνω του 90%), οι χρήστες που εισέρχονται σε θεραπεία είναι Ελληνες, αλλά παρατηρείται μικρή αλλά σταθερή αύξηση του ποσοστού των αλλοδαπών. Διαχρονικά βελτιώνεται το εκπαιδευτικό επίπεδο των ατόμων που αιτούνται θεραπεία.

Η έκβαση της θεραπείας

Οσον αφορά την έκβαση της θεραπευτικής διαδικασίας, από τους θεραπευόμενους στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα το 2014 ποσοστό 37,6% (855 άτομα) βρισκόταν ακόμα σε θεραπεία στο τέλος του έτους αναφοράς. Ποσοστό 15,7% (358 άτομα) ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, ενώ το υπόλοιπο 46,7% (1.064 άτομα) εξήλθαν από το πρόγραμμα, κυρίως λόγω οικειοθελούς αποχώρησης (32,9%, 748 άτομα), πρόωρης χορήγησης εξιτηρίου (10,4%, 237 άτομα) και παραπομπής (3,3%, 75 άτομα).

Στα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων η πλειονότητα των συμμετεχόντων (83,5%, 8.312 άτομα) τα παρακολούθησαν μέχρι το τέλος του 2014, ενώ οι έξοδοι από αυτά αντιστοιχούν στο 1/6 περίπου (16,5%, 1.642 άτομα) του αριθμού των ατόμων που παρακολούθησαν (σχετικά στοιχεία παρείχαν 52 από τις 54 δομές). Ειδικότερα, το 2014 ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν πρόωρο εξιτήριο από το πρόγραμμα ανήλθε στους 519 (5,2% του αριθμού των ατόμων που παρακολούθησαν το πρόγραμμα), ενώ η παραπομπή σε άλλη μονάδα ή υπηρεσία αντιστοιχούσε σε ποσοστό 2,7% (273 άτομα) του συνόλου των θεραπευομένων. Ποσοστό 4,1% (409 άτομα) διέκοψε την παρακολούθηση με δική του βούληση, ποσοστό 3% (301 άτομα) διέκοψε για άλλους λόγους, π.χ. φυλάκιση, θάνατος, κ.ά., ενώ η ολοκλήρωση της θεραπείας αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,4%. Για τα στοιχεία που αφορούν την έκβαση της θεραπευτικής διαδικασίας πρέπει βέβαια να ληφθεί υπόψη ότι οι μονάδες υποκατάστασης είναι κατά κανόνα μακράς διαρκείας και το 74,1% από το σύνολο των χρηστών που συμμετέχουν στις μονάδες βρίσκονται στο πρόγραμμα για διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

«Στον καπιταλισμό τα πάντα μετρώνται με το κέρδος. Ετσι και τα ναρκωτικά»

Στιγμιότυπα από την πλούσια δράση των παραρτημάτων του ΕΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα
Στιγμιότυπα από την πλούσια δράση των παραρτημάτων του ΕΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα
Με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης Εκθεσης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), Παναγιώτη Κατηφέ.

-- Ολο και περισσότεροι νέοι που προσεγγίζουν τα προγράμματα απεξάρτησης ζητούν θεραπεία από την κάνναβη. Πώς σχολιάζετε ότι στη χώρα μας η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη νομιμοποίηση της κάνναβης για «ιατρικούς» λόγους; Πού αποσκοπεί μια τέτοια απόφαση;

-- Τόσο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς αυξάνεται διαρκώς ο Δείκτης Ενταξης Θεραπείας για κάνναβη. Μάλιστα, στη χώρα μας ο ένας στους τρεις εξαρτημένους χρήστες που ζητούν θεραπεία δηλώνουν κύρια ουσία την κάνναβη, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, στοιχείο που απαντά και στο ψευτο-επιχείρημα ότι η κάνναβη δεν διαμορφώνει εξάρτηση.

Αυτή η τάση οφείλεται στην άνοδο της διαθεσιμότητας της κάνναβης, κάτι που μαρτυρά και ο τριπλασιασμός της ποσότητας κάνναβης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα, αλλά και στη σχεδιασμένη προσπάθεια που γίνεται να απενοχοποιηθεί ακόμα περισσότερο η κάνναβη, κυρίως στις νεανικές συνειδήσεις, με το πλασάρισμα του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «σκληρά» - «μαλακά».

Υπόβαθρο όλης αυτής της εξέλιξης είναι η προσπάθεια για νομιμοποίηση των ναρκωτικών, προσπάθεια που σήμερα έχει πρωταγωνιστές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Παναγιώτης Κατηφές
Ο Παναγιώτης Κατηφές
Οχημα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών σήμερα είναι η «ιατρική κάνναβη» αφού στη χώρα μας υπάρχει το νομικό πλαίσιο η φαρμακοβιομηχανία να χρησιμοποιεί κανναβινοειδή χάπια. Ουσιαστικά, δεν έχουν επιβεβαιωθεί θεραπευτικές ιδιότητες στην κάνναβη, αλλά μόνο αναλγητικές και είναι λογικό λόγω της επίδρασης σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου και στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πίσω από την «ιατρική κάνναβη» υπάρχει η τεράστια κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων. Στην Ευρώπη δύο εταιρείες μονοπωλούν την παραγωγή και διάθεσή της σε χιλιάδες «ασθενείς», 8 εταιρείες στο Ισραήλ εξάγουν κάνναβη, ενώ στις ΗΠΑ οι εταιρείες - ιδιωτικές κλινικές που μονοπωλούν ανά Πολιτεία την παραγωγή και διάθεση κάνναβης είναι από τις πιο κερδοφόρες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον υποδείκτη green economy. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο από την Εκθεση του EMCDDA 2015 ότι 1 στους 3 Αμερικανούς μαθητές έχει κάνει χρήση κάνναβης με ιατρική συνταγή.

Στον καπιταλισμό, όπου τα πάντα είναι εμπόρευμα και μετρώνται με το κέρδος, έτσι και τα ναρκωτικά είναι εμπόρευμα με αμύθητα κέρδη και γι' αυτό θέλουν να συνταγογραφούνται και σε λίγο να τα βρίσκεις και στα φαρμακεία, όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το σημαντικότερο κέρδος όμως για τον καπιταλισμό είναι ότι τα ναρκωτικά είναι μέσο χειραγώγησης συνειδήσεων, γι' αυτό πάντα έχουμε έξαρση της χρήσης και μαζική είσοδο νέων ναρκωτικών σε συνθήκες κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.


-- Το ΕΣΥΝ όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από το ζήτημα των ναρκωτικών. Ποια είναι η εμπειρία που έχετε αποκομίσει από την επαφή σας με μαθητές και γονείς;

-- Ολη η προσπάθεια για απενοχοποίηση της κάνναβης, για νομιμοποίηση των ναρκωτικών, για μετατόπιση της συζήτησης από τις βλαβερές συνέπειες της κάνναβης στις «θεραπευτικές» ιδιότητες, έχει αποδέκτες τους νέους ανθρώπους και κυρίως τους μαθητές. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε ως ΕΣΥΝ τη σχολική χρονιά που πέρασε στις περισσότερες από 100 εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε μέσα σε σχολεία και τις 60 εκδηλώσεις με Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων σε όλη τη χώρα. Μιλήσαμε με χιλιάδες μαθητές και γονείς με ειδικό υλικό που εκδώσαμε με τίτλο «Σκληρά και μαλακά ναρκωτικά - μύθοι και πραγματικότητα», θέλοντας να δείξουμε στους νέους ανθρώπους ότι δεν υπάρχουν «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά, αλλά ναρκωτικά που όλα αλλοιώνουν τη συνείδηση, σε στρέφουν στη φυγή από την πραγματικότητα.

Τα ναρκωτικά είναι ατομική λύση φυγής που ουσιαστικά αποξενώνει τον άνθρωπο από την ίδια του την κοινωνική φύση. Απέναντι στις θεωρίες των αθώων ναρκωτικών που νομιμοποιούν στις νεανικές συνειδήσεις τη χρήση ουσιών ως ένα φυσικό φαινόμενο, αντιτάξαμε την άποψη ότι η πραγματική «μαγκιά» βρίσκεται στην καθαρή συνείδηση, στην κριτική σκέψη, στην οργανωμένη συλλογική δράση. Θέλουμε τους νέους να γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής και να παλέψουν για τη ζωή που τους αξίζει και όχι να τίθενται στο περιθώριο της ζωής, αποξενωμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα.


Δυστυχώς, συνεχώς αυξάνεται η χρήση ουσιών στους μαθητές, μειώνεται η ηλικία πειραματισμού (13 έτη) με τα ναρκωτικά, αλλά και η ηλικία συστηματοποίησης της χρήσης. Αυτό οφείλεται στην απενοχοποίηση κυρίως της κάνναβης και οι όποιες προσπάθειες νομιμοποίησής της πρώτα και κύρια ναρκοθετούν τις όποιες προσπάθειες πρόληψης. Οι νέοι δεν στερούνται σήμερα ενημέρωσης, παρά τη σχεδιασμένη παραπληροφόρηση, και γι' αυτό ως ΕΣΥΝ δεν στοχεύουμε απλά στην ενημέρωση, αλλά στην ουσιαστική πλευρά της πρόληψης, που είναι η προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής από αυτόν που συνοδεύει τη χρήση ουσιών. Στοχεύουμε στην προβολή ενός τρόπου ζωής με συλλογικές αξίες και ιδανικά, με οργανωμένη συλλογική δράση που ο νέος άνθρωπος θα είναι μπροστάρης της ζωής του και της κοινωνίας. Στην ίδια ρότα, ως ΕΣΥΝ, την επόμενη χρονιά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας με αιχμή τους μαθητές του Γυμνασίου.

42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζονται σε όλη τη χώρα μέσα στο καλοκαίρι με κεντρικό σύνθημα: «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)». Η επιτυχία των έως τώρα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ επιβεβαιώνει ότι αποτελεί πλέον «θεσμό» για τη νεολαία, αντέχει στο χρόνο, ανανεώνεται και αναβαθμίζεται γιατί η «καρδιά» του είναι ο στόχος για τον οποίο παλεύουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, η νέα σοσιαλιστική κοινωνία. Παραμένει νέο γιατί απέναντι στο σημερινό γερασμένο εκμεταλλευτικό σύστημα προβάλλει τη μόνη πραγματική διέξοδο προς όφελος της νεολαίας, την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Τις επόμενες μέρες, προγραμματισμένες είναι οι εξής εκδηλώσεις:

Στην Εύβοια, θα γίνει, σήμερα Τετάρτη 3 Αυγούστου, ιστορικός περίπατος στα λημέρια του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ. Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν το μνημείο του Θύμιου Καψή (Καπετάν Ανάποδου), θα δουν βίντεο με σχετικά ιστορικά ντοκουμέντα και θα ακολουθήσει γεύμα στο Προκόπι. Ωρα αναχώρησης 9 π.μ. από το λιμάνι της Χαλκίδας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984.324.980.

Στην Πάτρα, στο Νότιο Πάρκο, το Σάββατο 6 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στο Προσφυγικό.

Στην Κεφαλονιά, στην πλατεία Ληξουρίου, το Σάββατο 6 Αυγούστου, θα γίνει εκδήλωση με θέμα ενάντια στα ναρκωτικά. Θα μιλήσει ο Κ. Βασιλάτος, στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα παιχνίδι quizdom και επίδειξη από τοπικό χορευτικό σύνολο.

Στην Κω, το Σάββατο 6 Αυγούστου στην πλατεία Κέφαλου.

Στις Καλύβες Αποκορώνου την Πέμπτη 11 Αυγούστου, η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ τιμά τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην επαρχία Αποκορώνου και Σφακίων, που έδωσαν τη ζωή τους για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο για τα 70χρονα του ΔΣΕ, καθώς και βίντεο αφιερωμένο στους μαχητές του ΔΣΕ από τον Αποκόρωνα και τα Σφακιά, ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ, κρητικό γλέντι.

Η ΟΒ Μανταμάδου της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει προφεστιβαλική εκδήλωση την Πέμπτη 18 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Πολύκεντρο.

Κινηματογραφικές προβολές

Παράλληλα, ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες οι προβολές ταινιών που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Πελοπόννησο. Οι προβολές ξεκινούν στις 9 μ.μ. και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

-- Στην Καλαμάτα, στην πλατεία Μαυρομιχάλη, αύριο Πέμπτη 4 Αυγούστου και την Τετάρτη 10 Αυγούστου.

-- Στην Κόρινθο, στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Δημαρχείου, τις μέρες: Παρασκευή 5 Αυγούστου και Τετάρτη 10 Αυγούστου.

ΤΟ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τίμησε τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού της επαρχίας Σελίνου

Από την προφεστιβαλική εκδήλωση στην Παλαιόχωρα
Από την προφεστιβαλική εκδήλωση στην Παλαιόχωρα
Το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεκίνησε το ταξίδι του φέτος στα Χανιά από το Δήμο Σελίνου - Καντάνου και συγκεκριμένα από την Παλαιόχωρα. Την Τρίτη 26/7 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ στην προβλήτα της Παλαιόχωρας, όπου τιμήθηκαν οι νεκροί μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού της επαρχίας Σελίνου.

Είχε προηγηθεί ιστορικός περίπατος στο χωριό Βουτάς, περιοχή όπου έδρασε ο Δημοκρατικός Στρατός και μία από τις περιοχές στην Κρήτη που είχε κηρυχτεί Ελεύθερη Ελλάδα. Δεκάδες παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο, όπου παρουσιάστηκαν οι τοποθεσίες που πραγματοποιήθηκαν μάχες μεταξύ των μαχητών του ΔΣΕ και τμημάτων χωροφυλακής και ΜΑΥδων τον Γενάρη του 1948. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την αποκάλυψη μνημείου από την ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ και του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση στην προβλήτα της Παλαιόχωρας πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Σπύρο Αγριμάκη, μέλος του ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στα μηνύματα που αναδεικνύει η τρίχρονη πάλη του ΔΣΕ. Οπως σημείωσε το στέλεχος της ΚΝΕ: «Με αυτήν την εκδήλωση ανοίγουμε τον κύκλο του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στο νομό μας. Ενα φεστιβάλ που εδώ και 42 χρόνια έχει καθιερωθεί σαν μια μεγάλη γιορτή της νεολαίας. Μια νεολαία που οργανώνεται και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή απαλλαγμένη από το σύστημα της εκμετάλλευσης, την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Φέτος, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μας τιμάμε τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που η δράση του τα χρόνια 1946 - 1949 αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Τότε ήταν που ο λαός μας, με το όπλο στο χέρι, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές διεκδίκησε μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό που δεν μπορεί να κρύψει η αστική τάξη και τα επιτελεία της είναι ότι ο αγώνας αυτός και τα ιδανικά για τα οποία πολέμησε ο λαός μας συνεχίζει να εμπνέει τον εργαζόμενο λαό και την νεολαία» και συνέχισε: «Με αυτά τα ιδανικά και τις αξίες 70 χρόνια μετά θέλουμε να διαπαιδαγωγηθούν οι νέες γενιές. Για αυτό επιλέχτηκε και το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ: "Αγώνας - Γνώση - αντοχή. Να προχωράς και εσύ καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία". Σύνθημα πιο επίκαιρο από ποτέ, γιατί είναι αυτό που κάθε νέος καλείται να αποφασίσει στις σημερινές συνθήκες. Να αποφασίσει, δηλαδή, αν θα συνεχίζει να βασίζεται σε "παλιούς" και "νέους" σωτήρες που συνεχώς θα τον απογοητεύουν, θα μας ρίχνουν όλο και πιο βαθιά στον βούρκο της ανεργίας και της φτώχειας, ή θα αποφασίσουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

Από την εκδήλωση στο Βουτά για τους μαχητές του ΔΣΕ της επαρχίας Σελίνου
Από την εκδήλωση στο Βουτά για τους μαχητές του ΔΣΕ της επαρχίας Σελίνου
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικό γλέντι και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ μέσα στον Αύγουστο σε Καλύβες Αποκορώνου και Καστέλι, αλλά και για τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Χανιά στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών το διήμερο 9 - 10 Σεπτέμβρη.

Τροπολογίες του ΚΚΕ

Με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων, ακόμα και των πιο μικρών, που αφορούν τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, χτες το ΚΚΕ κατέθεσε δύο ακόμα τροπολογίες, οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις.

Με την πρώτη τροπολογία, επιδιώκεται να λυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν σε βάρος των σπουδαστών, από τη συγχώνευση του Τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Λαμίας με αυτό της Χαλκίδας. Η νέα σχολή που προέκυψε έχει έδρα τη Χαλκίδα. Ωστόσο, οι σπουδαστές που χρωστούν θεωρητικά μαθήματα και εργαστήρια στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Λαμίας, το οποίο έχει συγχωνευθεί και κλείνει, αναγκάζονται να παρακολουθούν τα εναπομείναντα μαθήματα στη Λαμία, παρά το γεγονός ότι, λόγω της συγχώνευσης, έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Πρόκειται για κατάσταση που επιβαρύνει οικονομικά και σε χρόνο τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους.

Η τροπολογία προβλέπει οι σπουδαστές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους «στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, όπως προέκυψε μετά την εν λόγω συγχώνευση».

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου του ΟΣΚ, ο οποίος μετατράπηκε σε εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Επειδή το άρθρο 66 του νόμου 4369/2016 άφησε «εκτός» από την ένταξή τους στη νέα εταιρεία αυτούς τους εργαζόμενους, προβλέπεται η επέκταση της ισχύος του άρθρου αυτού για «το σύνολο των προσληφθέντων δυνάμει των με αριθμό 2300/7878/2007 και 2300/26405/2008 Προκηρύξεων, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης ρύθμισης ή απόφασης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ