Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Σκοπιμότητες» και «ανεπάρκειες»

Δεν παραιτούνται οι του ΣΥΡΙΖΑ απ' την προσπάθεια να πείσουν το λαό ότι τα βάσανα που υφίσταται είναι αποτέλεσμα κάποιας ανεξήγητης τιμωρητικής διάθεσης της ΕΕ απέναντι στη χώρα μας. Τα περί λαθών και διαφορετικής μεταχείρισης κατέχουν περίοπτη θέση στην προπαγάνδα τους, που αποσκοπεί στο να βγάλει λάδι την ΕΕ και τη στρατηγική της υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων, τις δικές τους ταξικές επιλογές υπέρ του εγχώριου κεφαλαίου. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος, σε Ερώτησή του προς την Κομισιόν, ισχυρίζεται ότι υπήρξαν «ασυνέπειες στον τρόπο αντιμετώπισης των κρατών, όπως η ύπαρξη διαφορετικών όρων "συνδρομής"», ζητώντας «να διευκρινιστεί ο λόγος της διακριτικής μεταχείρισης κρατών».

«Τον Νοέμβριο του 2015 το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσιοποίησε το πόρισμα της αξιολόγησής του για τα προγράμματα "διάσωσης" πέντε κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εντοπίζοντας ασυνέπειες στον τρόπο αντιμετώπισης των κρατών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, το πόρισμα επισημαίνει πως στα προγράμματα ορισμένων κρατών οι όροι "συνδρομής" τους οποίους επέβαλε η Επιτροπή ήταν πολύ λιγότερο αυστηροί από ό,τι σε εκείνα κάποιων άλλων κρατών», αναφέρει, ρωτώντας αν αυτή «η διακριτική μεταχείριση των κρατών - μελών σχετίζεται με σκοπιμότητες της ίδιας της Επιτροπής (...) ή με ανεπάρκειες και/ή σκοπιμότητες των αρμοδίων υπαλλήλων».

Δείχνουν σκοπιμότητες ή ανεπάρκειες, θέλοντας να κρύψουν την ουσία, που είναι η μόνιμη εποπτεία από πλευράς της ΕΕ στην υλοποίηση των αντιλαϊκών - αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη του κεφαλαίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο βεβαίως της Ευρωζώνης. Μέτρα ανάλογα με αυτά που παίρνονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ με ή χωρίς μνημόνιο...

Εμπαιγμός

«Να δοθούν ισχυρά κίνητρα με τις πολιτικές απασχόλησης, ώστε οι αυτοαπασχολούμενοι να γίνουν εργοδότες, δημιουργώντας τουλάχιστον μια νέα θέση εργασίας», ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Με τη θέση της αυτή εμπαίζει και τους αυτοαπασχολούμενους και τους ανέργους. Την ώρα που ο αυτοαπασχολούμενος έχει πνιγεί από τους φόρους και τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ώρα που του στερούν το στοιχειώδες δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Την ώρα αυτή η ΕΣΕΕ του λέει «μπορείς και συ να γίνεις εργοδότης»!

Παράλληλα, κοροϊδεύει τους ανέργους πως τάχα θα βρουν δουλειά μέσα από τις πολιτικές απασχόλησης. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι αυτές οι πολιτικές ούτε μπορούν ούτε και στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Αντίθετα, ένας από τους στόχους τους είναι να ανακυκλώσουν την ανεργία, να προωθήσουν την ευέλικτη και φθηνή εργασία χωρίς δικαιώματα.

Χωρίς φραγμούς

Επίσκεψη στην Παλαιστίνη πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και, όπως ανακοινώθηκε, προετοιμάζεται επιχειρηματική αποστολή στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη τον ερχόμενο Νοέμβρη, ώστε τα ελληνικά μονοπώλια να επωφεληθούν από τη λεγόμενη ανοικοδόμηση της περιοχής, συμμετέχοντας στους τομείς των κατασκευών, των δομικών υλικών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και της ύδρευσης (παροχή/μεταφορά). Δηλαδή, το δράμα που βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός από την ισραηλινή κατοχή, από την καταστροφή των ελάχιστων υποδομών εξαιτίας των επεμβάσεων, γίνεται πεδίο δράσης και του ελληνικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τη γνωστή τακτική και των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, της στήριξης του θύτη Ισραήλ και της ...συμπάθειας προς το θύμα (Παλαιστινιακός λαός), στο πλαίσιο της νέας ...πομφόλυγας της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», ανοίγει δρόμους για το κεφάλαιο. Αποκαθιστώντας τις καταστροφές που προκάλεσε ο σύμμαχος - Ισραήλ, δήθεν βοηθώντας τους Παλαιστινίους ή και βοηθώντας να χτιστεί το τείχος του αίσχους που μετατρέπει την πατρίδα τους σε μια τεράστια φυλακή. Οταν πρόκειται για τα κέρδη των καπιταλιστών δεν υπάρχει κανένας φραγμός. Ο λαός μας και οι άλλοι λαοί μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Και η γαλέρα καλά κρατεί...

Οι εξελίξεις στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου ένας ιδιώτης εργολάβος επέβαλε τη σύλληψη της διοικητικής διευθύντριας και του διοικητικού υποδιευθυντή του, όταν προχώρησαν στη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου για τον καθαρισμό του νοσοκομείου, είναι αποκαλυπτικές. Και για το γεγονός ότι ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από την «πρώτη φορά αριστερά» το δίκιο του κάθε εργολάβου παραμένει κυρίαρχο. Αλλά και γιατί αυτό που εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως απάντηση στη «Σκύλλα» - εργολαβίες, είναι μια σκέτη «Χάρυβδη» - ατομικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τη μετατροπή των συμβάσεων από εργολαβικές σε ατομικές εξασφαλίζει «στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας». Δεν είναι έτσι και το ξέρει. Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία και τα λαϊκά δικαιώματα ως κόστος, οδηγεί πάντα σε περικοπές, μείωση του εργατικού «κόστους», κατάργηση δικαιωμάτων. Ετσι, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μπορεί να ξεφεύγουν από τη «Σκύλλα» των εργολάβων, πέφτουν όμως στη «Χάρυβδη» των ατομικών συμβάσεων, οι οποίες - για να χρησιμοποιήσουμε τις φράσεις του Π. Πολάκη - «στο βωμό του μέγιστου κέρδους (σ.σ. ή του ελάχιστου κόστους για το κράτος), παρέχουν στους εργαζόμενους εργασιακές συνθήκες γαλέρας». Ενδεικτικά, με τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται κανονική ούτε αναρρωτική άδεια, δεν δικαιούνται ΒΑΕ, εργάζονται σπαστά ωράρια πρωί - απόγευμα - νύχτα, οι 5ωροι αμείβονται με 380 ευρώ το μήνα, μένουν μήνες απλήρωτοι, ενώ έχουν γίνει και απολύσεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναζητώντας δυτική θαλάσσια οδό προς την ανατολική Ασία, ξεκινά για το ταξίδι, που θα τον οδηγήσει στις ακτές της Καραϊβικής. Εφτασε στις Μπαχάμες στις 12 του Οκτώβρη, έχοντας ωστόσο την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες.

1917 Εξέγερση πραγματοποιείται στο γερμανικό θωρηκτό «Πρίγκιπας Λεοπόλδος», με αίτημα το σταμάτημα του πολέμου. Περίπου 75 ναύτες συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, ενώ οι ηγέτες τους εκτελούνται. Η εξέγερση αποτελούσε προοίμιο των επαναστατικών γεγονότων στο στόλο το Νοέμβρη του επόμενου χρόνου.

1923 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης.

1924 Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων από την κήρυξη του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, το ΣΕΚΕ (Κ) απευθύνει μανιφέστο προς τον εργαζόμενο λαό, με το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων πολέμων και ρίχνει το σύνθημα «Πόλεμος κατά του πολέμου».

1936 Ο μαύρος αθλητής Τζέσε Οουενς κερδίζει το πρώτο από τα τέσσερα χρυσά μετάλλιά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Α. Χίτλερ αρνήθηκε να χαιρετήσει τον νικητή, εγκαταλείποντας το στάδιο.

1940 Συνέρχεται η 7η Σύνοδος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Οι Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας μπαίνουν στη σύνθεση της ΕΣΣΔ.

1942 Οι ανάπηροι του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κηρύσσουν απεργία πείνας, για να ματαιώσουν την απόφαση των αρχών κατοχής να τους διώξουν από την Αθήνα.

1943 Οι Σοβιετικοί παρτιζάνοι καταφέρνουν συγκεντρωτικά πλήγματα στις γραμμές συγκοινωνιών του γερμανικού στρατού (επιχείρηση «Πόλεμος των σιδηροτροχιών»).

1953 Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο με βάση τον μεταξικό Α.Ν.375 περί κατασκοπείας.

1954 Πεθαίνει η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Σιντονί - Γκαμπριέλ Κολέτ.

1958 Το αμερικανικό ατομικό υποβρύχιο «Ναυτίλος», υπό την καθοδήγηση του Ουίλιαμ Αντερσον, γίνεται το πρώτο σκάφος που έφτασε στο Βόρειο Πόλο κινούμενο κάτω από τους πάγους.

1975 Πεθαίνει ο μεγάλος υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.

1977 Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ' (κατά κόσμον Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος), πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1979 Πεθαίνει ο συγγραφέας Αγγελος Τερζάκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ