Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Επιλογές
Μουσική και θέατρο σ' όλη την Ελλάδα

Ο Γ. Νταλάρας με τον Χρ. Θηβαίο και την Μ. Ιακώβου
Ο Γ. Νταλάρας με τον Χρ. Θηβαίο και την Μ. Ιακώβου
Στην περιφέρεια μεταφέρεται, σχεδόν κάθε χρόνο, το καλοκαίρι και κυρίως το μήνα Αύγουστο, όλη η καλλιτεχνική δραστηριότητα. Θέατρο, μουσική, αλλά και εκθέσεις φιλοξενούνται σε όλη σχεδόν τη χώρα, «ερημώνοντας» κατά κάποιο τρόπο την Αθήνα, το επίκεντρο - κακά τα ψέματα - της καλλιτεχνικής δράσης όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Οπου κι αν μένετε, ή κάνετε διακοπές, υπάρχει μια πρόταση για θέατρο ή μουσική.

  • Στο Ηρώδειο, την Κυριακή και τη Δευτέρα, το «Θεσσαλικό Θέατρο» δίνει δύο παραστάσεις με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, εικαστική επιμέλεια Γιώργου Ζιάκα, μουσική Πέτρου Ταμπούρη, χορογραφίες Ερσης Πίττα. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Νικόλα Γεωργιάδη, ο οποίος, αν και ολοκλήρωσε τις μακέτες του, εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του, δεν τις είδε υλοποιημένες. Γι' αυτό η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του. Ερμηνεύουν: Μάριος Φραγκούλης, Νίκος Ψαρράς, Μπάμπης Σαρηγιάννης, Γιώργος Ζιόβας, Αντώνης Πάλλης, Αγγελος Κεχαγιάς, Θόδωρος Κατσαφάδος κ.ά. Συμμετέχει ζωντανή ορχήστρα από 3 μουσικούς. «Στόχος της παράστασης» - σημειώνει ο σκηνοθέτης - «είναι η ανάδειξη, μέσα από σύγχρονη αισθητική, του τελετουργικού χαρακτήρα του έργου, με βάση τις επιβιώσεις της Διονυσιακής λατρείας. Τελετές, στις οποίες, όπως και στις "Βάκχες", η λατρεία του Διονύσου ταυτίζεται με τη λατρεία της φύσης. Η φύση συνεχώς μεταμορφώνεται. Ο Διόνυσος είναι ο θεός των "μεταμορφώσεων". Το έργο είναι μια συνεχής και "μαγική" αλληλουχία "μεταμορφώσεων", προσώπων και συμπεριφορών. Ετσι, όλοι οι ρόλοι θα ερμηνεύονται από άνδρες ηθοποιούς, σύμφωνα και με την αρχαία παράδοση της τραγωδίας».
  • «Βάκχες» από το «Θεσσαλικό» στο Ηρώδειο
    «Βάκχες» από το «Θεσσαλικό» στο Ηρώδειο
    Τους «Ιππής» του Αριστοφάνη παρουσιάζει, την Κυριακή, το θέατρο «Διαδρομή», στην Καλαμάτα, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, σκηνικά Νίκου Στεφάνου, κοστούμια Ιωάννας Παπαντωνίου, μουσική Βασίλη Δημητρίου, χορογραφίες Νανάς Θρασυβουλίδου. Ερμηνεύουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάσος Χαλκιάς, Γιάννης Θωμάς, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Σπύρος Κουβαρδάς, Μάκης Αρβανιτάκης, κ.ά.
  • Ο «Πειρασμός» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, που είναι συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Βέροιας, παρουσιάζεται, την Κυριακή, στη Ζάκυνθο, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, μουσική Ορφέα Περίδη, σκηνικά Αντώνη Στεφανόπουλου, κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου. Παίζουν: Δημήτρης Μαυρόπουλος, Ντίνος Καρύδης, Ολγα Δαμάνη, Αγλαΐα Παππά, Γιώργος Μωρόγιαννης κ.ά.
  • Την οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Απάχηδες των Αθηνών» παρουσιάζει, από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη, η Λυρική Σκηνή, στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας. Ερμηνεύουν: Αννα Φόνσου, Παύλος Κοντογιαννίδης, Γιώργος Μούτσιος, Μάρα Θρασυβουλίδου, Γιώργος Σιγαλός κ.ά.
Μουσικά «μονοπάτια»
  • Ο Γιώργος Νταλάρας με τον Χρήστο Θηβαίο συνεχίζουν το μουσικό τους ταξί και σήμερα θα βρίσκονται στο Ηράκλειο Κρήτης (Γήπεδο ΟΦΗ) και αύριο στο Φοινικόδασος Βάι. Ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει για πρώτη φορά ζωντανά σε όλη την Ελλάδα τα καινούρια του τραγούδια από τη διπλή δισκογραφική του δουλιά «Η άσφαλτος που τρέχει», που αποτελούν τον βασικό πυρήνα του προγράμματός του, από το οποίο δε θα μπορούσαν, βέβαια, να λείψουν και οι παλιότερες επιτυχίες του. Ο Χρήστος Θηβαίος, με αποσκευές τα όμορφα τραγούδια του και την ξεχωριστή ερμηνευτική ευαισθησία, μοιράζεται με τον Γιώργο Νταλάρα τη σκηνή. Συμμετέχει, επίσης, η Μαρία Ιακώβου.
  • Η Ελλη Πασπαλά, ο David Lynch και ο Σταύρος Λάντσιας συνεχίζουν τις εξορμήσεις τους στην καλοκαιρινή Ελλάδα. Σήμερα, θα βρίσκονται στο Μυστρά και τη Δευτέρα στην Κοζάνη. Η Ελλη Πασπαλά μαζί με τους δύο εξαίρετους μουσικούς παρουσιάζουν ένα ανανεωμένο πρόγραμμα, που αποτελεί μια μουσική διαδρομή από τον Μάνο Χατζιδάκι στον Σταμάτη Κραουνάκη και από τον Στάμο Σέμση στον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, αλλά και επιλογές από μεγάλες στιγμές του ελληνικού και ξένου τραγουδιού. Το ιδιαίτερο μουσικό τους στίγμα δίνουν και ο David Lynch με τον Σταύρο Λάντσια, οι οποίοι παρουσιάζουν, τόσο τις προσωπικές τους δουλιές, όσο και αγαπημένα τους κομμάτια.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ