Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Στριμωγμένη η κυβέρνηση

Από τις ανασκαφές στο Μαραθώνα
Από τις ανασκαφές στο Μαραθώνα
Το δρόμο της οξείας αντιπαράθεσης με βαρείς χαρακτηρισμούς και επιχειρήματα που σκόπιμα προσπερνούν την ουσία επέλεξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για το μείζον θέμα της κατασκευής του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου στο Μαραθώνα.

Από το νέο κύκλο αλληλογραφίας μεταξύ της Αρχαιολογικής Εταιρείας και του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, προκύπτει, ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο αρνείται πεισματικά να λάβει υπ' όψιν της το μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας - και με διεθνείς διαστάσεις - ενάντια στη συγκεκριμένη χωροθέτηση του έργου, αλλά περνά και στην αντεπίθεση με προκλητικό τρόπο. Ισως και λόγω της ύπαρξης ακριβώς αυτού του κύματος διαμαρτυρίας, το οποίο, φυσικά, χαλάει τη «σούπα» της νέας «μεγάλης ιδέας» που ακούει στο όνομα 2004.

Ετσι, στην απαντητική επιστολή του προς την Αρχαιολογική Εταιρεία στις 31/7, ο υπουργός εγκαλεί το συγκεκριμένο φορέα για «απλουστευτικές προσεγγίσεις» και «αρχαιολογική σκανδαλοθηρία», επιχειρεί να υποβιβάσει το θέμα σε μια «σύγκρουση» μεταξύ «συνταξιούχων» και εν ενεργεία αρχαιολόγων(!), χαρακτηρίζει την εταιρεία ως «απλή ομάδα πίεσης» και την καλεί σε «επιστημονική και επικοινωνιακή αυτοσυγκράτηση»...

Ολα αυτά επειδή στις 27/7, η Αρχαιολογική Εταιρεία, σε επιστολή της προς τον υπουργό, εξέφρασε την έκπληξή της για την επιμονή του υπουργείου να... «μετακινεί» την ακτογραμμή του Μαραθώνα κατά το δοκούν, για να «αποδείξει» πως η μάχη του 490 π.Χ έγινε σε χώρο που σήμερα καλύπτεται από τη θάλασσα. «Αλλά, κύριε υπουργέ από μηνών έχει αποδειχθεί ότι η θεωρία περί θαλάσσης είναι αστήρικτη και ανυπόστατη», σημειώνει η εταιρεία. Και προσθέτει, αναφέροντας τα ευρήματα που προέκυψαν από τις τελευταίες ανασκαφές, ότι «η πεδιάδα του Μαραθώνος δεν έχει υποστεί από το 490 π.Χ. έως σήμερα καμιά μεταβολή και ότι το σημερινό επίπεδό της είναι και το αρχαίο επίπεδο, εκείνο της μάχης».

Για το ίδιο θέμα στην επιστολή του, ο Ε. Βενιζέλος απαντά πως τα ευρήματα παραπέμπουν σε «νεκροταφείο αγροτικού οικισμού» και όχι στη μάχη και επαναλαμβάνει πως «αν μεταβληθούν τα δεδομένα» το ΥΠΠΟ θα διακόψει τις εργασίες, χωρίς όμως να αναφέρει ποια μπορεί να είναι αυτά τα δεδομένα. Σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει πως οι έρευνες στο μελλοντικό πυθμένα του κωπηλατοδρομίου δεν έχουν αποκαλύψει αρχαία. Λίγο πιο πάνω όμως παραδέχεται πως τα όρια του αρχαίου νεκροταφείου δεν έχουν εξακριβωθεί γι' αυτό και ο συγκεκριμένος χώρος έχει εξαιρεθεί από το εργοτάξιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ