Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στη Σόφια προς υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Μόνο κινδύνους για τους λαούς Ελλάδας και Βουλγαρίας συνεπάγεται η «στενή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση

Από την επίσκεψη του Π. Καμμένου στη Βουλγαρία
Από την επίσκεψη του Π. Καμμένου στη Βουλγαρία
Στη Βουλγαρία βρίσκεται από χτες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, προετοιμάζοντας και την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα τη Δευτέρα στη Σόφια, για να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας. Επαφές όλες στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να στήσει κομπρεμί με άλλα κεφάλαια της περιοχής, ώστε να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από τη λεία, μέσα και από τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία, την εκπλήρωση αποστολών του ΝΑΤΟ.

Σε αυτήν τη βάση, ο Π. Καμμένος είχε χτες συνομιλίες με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ν. Νέντσεφ. Επίσης, συναντήθηκε με την πρόεδρο του βουλγαρικού Κοινοβουλίου, Τσέτσκα Τσάτσεβα. Στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας συνεργασίας αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Βουλγαρίας.

«Ατσάλινο τόξο» για βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Ο Ελληνας υπουργός δήλωσε σχετικά, περιγράφοντας και τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης να πρωτοστατήσει στη σύμπηξη και λειτουργία ενός άξονα υλοποίησης σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων:

«Εχουμε μία πολύ στενή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ (...) Με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, την εξάπλωση της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Μαύρη Θάλασσα και τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα αποτελούν το ατσάλινο τόξο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η αμυντική μας συνεργασία, οι κοινές μας θέσεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, χαράσσουν μια πολιτική σταθερότητας για τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και όλο το δυτικό κόσμο. Η Βουλγαρία, η Ελλάδα και κατ' επέκταση η Κύπρος προς το νότο και η Ρουμανία προς το βορρά είμαστε οι χώρες που ουσιαστικά αποτελούμε τα σύνορα της Δύσης με την Ανατολή. Η στενή συνεργασία θα βοηθήσει στο χτίσιμο μιας ασφαλούς Ευρώπης».

Το... «ατσάλινο τόξο σταθερότητας», βέβαια, όπως και η διεκδίκηση ρόλου... συνοριοφύλακα «της Δύσης με την Ανατολή», για τους λαούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, σημαίνει βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ακριβώς μέσω της «πολύ στενής συνεργασίας» στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...

Θυμίζουμε εδώ ότι στη βάση παροχής υπηρεσιών στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, η οποία υπογράφτηκε το Μάρτη του 2014, λέγεται ότι τουλάχιστον μία φορά ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από εδώ για να αναχαιτίσουν αεροσκάφη «αγνώστων ιχνών» (σ.σ. «φωτογραφίζεται» η Ρωσία) που εισήλθαν στο βουλγαρικό FIR χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Το θέμα δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, ωστόσο, όπως έλεγαν οι αρμόδιοι παράγοντες κατά την υπογραφή της συμφωνίας, επρόκειτο για «ενοποίηση των διασυνοριακών επιχειρήσεων». Αναλυτές εξηγούσαν από τότε ότι ελληνικά μαχητικά θα αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης αεροσκαφών «αγνώστων ιχνών» τα οποία εισέρχονται στο βουλγαρικό FIR, αποστολές στις οποίες λέγεται ότι η βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω ανεπάρκειας των δικών της μέσων. Σε αυτό το μοτίβο, άλλωστε, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει πάρει μέρος σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στο FIR Σόφιας, το οποίο ενώνεται με το FIR της Συμφερούπολης, που καλύπτει Κριμαία και νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σε ρόλο... ΝΑΤΟικού «παραδείγματος»

Παραπέρα, στις δηλώσεις του ο Π. Καμμένος συμπεριέλαβε στα θέματα άμεσου ενδιαφέροντος και τη διαχείριση του Προσφυγικού, διαβλέποντας και εκεί, στο δράμα των προσφύγων, ευκαιρίες γεωστρατηγικής αναβάθμισης: «Είναι σημαντική η συνεργασία που έχουμε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε από κοινού, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές και παράλληλα να σταματήσει αυτό το μεγάλο κύμα προς τη Δύση. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές στους συμμάχους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι η ενίσχυση των δύο χωρών είναι σημαντική και για τις άλλες χώρες της Συμμαχίας και της ΕΕ».

Αναζητώντας, εξάλλου, ρόλο «μαθητή - πρότυπο» για το ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι «η στενή συνεργασία των δύο υπουργείων Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Βουλγαρίας (...) θα αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες της Συμμαχίας».

Διευκρίνισε ότι θα προχωρήσουν και σε «κοινές ασκήσεις, στις οποίες θα έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε και τους συμμάχους μας». Αλλη μια συνεισφορά της ντόπιας αστικής τάξης στη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ, σε Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο, στο χώρο όπου περιπολούν ρωσικά μαχητικά και διαπλέουν ρωσικά πολεμικά πλοία στον πλου τους προς Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ