Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Κήρυξη πολέμου με όλα τα μέσα» κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

Στοχευμένες δηλώσεις Ολάντ μετά τη νέα χτεσινή, «τρομοκρατική επίθεση» με ένα νεκρό, σε εκκλησία στη βόρεια περιοχή της Νορμανδίας

Τα γεγονότα στη Ρουέν προκάλεσαν νέα, μεγαλύτερη κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας
Τα γεγονότα στη Ρουέν προκάλεσαν νέα, μεγαλύτερη κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Βούτυρο στο ψωμί» των αντιλαϊκών σχεδιασμών που ξεδιπλώνονται σε όλο τον πλανήτη, με όχημα την «ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», ήρθε να «αλείψει» η νέα δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε χτες το πρωί στη Γαλλία, αυτή τη φορά στη βόρεια περιοχή της Νορμανδίας, με δράστες δύο ενόπλους που εισέβαλαν σε εκκλησία στην κοινότητα Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Ρουέν.

Η επίθεση, που πολύ γρήγορα χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική», οδήγησε στο θάνατο ενός ιερέα και το σοβαρό τραυματισμό μιας γυναίκας που μέχρι χτες αργά χαροπάλευε, ενώ είχε προηγηθεί η ομηρία συνολικά 5 ατόμων περίπου για 45 λεπτά. Μετά από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν οι 2 δράστες, ενώ τα γεγονότα κυκλοφόρησαν γρήγορα, δεδομένου και του αποτροπιασμού που προκάλεσε η πληροφορία ότι ο ιερέας μαχαιρώθηκε στο λαιμό.

Οι εξελίξεις συνδέθηκαν τάχιστα με την κατάσταση συναγερμού στην οποία βρίσκεται η χώρα από τον περασμένο Νοέμβρη (το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» πρόσφατα παρατάθηκε για ένα ακόμα εξάμηνο) και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να εγγυηθεί την «ασφάλεια του έθνους» με κάθε τρόπο, είτε πρόκειται για ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Μέση Ανατολή - στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που γίνεται με πρόσχημα την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» - είτε πρόκειται για ισχυροποίηση των δυνάμεων ασφαλείας και άλλα μέτρα «υπεράσπισης της δημόσιας τάξης».

Στο σημείο της επίθεσης έφτασε άμεσα ο Πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, πριν ακόμα εξακριβωθεί σύνδεση της νέας επίθεσης με το «Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με μια οργάνωση, την "Ντάες" (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος") που μας έχει κηρύξει τον πόλεμο. Οφείλουμε να διεξαγάγουμε αυτόν τον πόλεμο με όλα τα μέσα τηρώντας τους νόμους, αυτά που μας κάνουν να είμαστε δημοκρατία».

«Οι καθολικοί δέχονται επίθεση»

Απευθύνοντας έκκληση «εθνικής ενότητας» με στόχο τη συστράτευση με τις προτεραιότητες της αστικής τάξης της χώρας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «αυτό που οι τρομοκράτες θέλουν να πετύχουν είναι να μας διαιρέσουν», ενώ συνέχισε προχωρώντας και σε γενικεύσεις τύπου: «Σήμερα, με το θάνατο αυτού του ιερέα, έχω μια σκέψη για όλους τους καθολικούς της Γαλλίας, θέλω να τους εκφράσω την υποστήριξή μου (...) Είναι οι καθολικοί αυτοί που δέχτηκαν επίθεση, αλλά είναι όλοι οι Γάλλοι που αισθάνονται ανησυχία. Για αυτό και πρέπει να έχουμε συνοχή, ως σύνολο, ως ενότητα που κανείς δε θα πρέπει να μπορεί να διαρρήξει». Δε δίστασε δε να ενισχύσει κι άλλο το κλίμα τρομο-υστερίας που εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη: «Οι Γάλλοι πρέπει να ξέρουν ότι απειλούνται αλλά ότι δεν είναι μόνο η δική τους χώρα που απειλείται, η Γερμανία επίσης και άλλες δέχονται απειλές, αλλά και ότι η δύναμή τους βρίσκεται στη συνοχή τους».

Να σημειωθεί ότι μερικές ώρες αργότερα, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, δηλώνοντας (σύμφωνα με το πρακτορείο «Αμακ» που διασυνδέεται με την οργάνωση) ότι οι δύο δράστες «αποκρίνονταν στις εκκλήσεις να τεθούν στο στόχαστρο οι χώρες του (διεθνούς) συνασπισμού».

Την επίθεση καταδίκασε, μεταξύ άλλων, το Βατικανό, με τον πάπα Φραγκίσκο να μιλά για «βάρβαρη δολοφονία» και να «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο οποιαδήποτε μορφή μίσους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ