Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ακόμα μια «δημιουργική συνάντηση»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, την οποία οι δυο πλευρές χαρακτήρισαν αντίστοιχα «δημιουργική» και «αποδοτική».

Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε «ότι μέσα από το διάλογο γίνονται ακόμα πιο αντιληπτές οι ανησυχίες της κάθε μιας εκ των δύο κοινοτήτων και συνεχώς παρουσιάζονται μέσα από τη δημιουργική συνεισφορά και των δύο πλευρών βελτιώσεις και πρόοδος». Ανέφερε ακόμα ότι και στη χτεσινή συνάντηση υπήρξαν «συγκλίσεις» χωρίς να δώσει διευκρινίσεις και χαρακτήρισε τον Ιούλη «αρκούντως δημιουργικό» μήνα για την επίλυση δυσκολιών «που φαίνονταν πολλές φορές ανυπέρβλητες». Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι «ο στόχος και η ευχή είναι το 2016 να επιτύχουμε τη λύση. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από το ποια είναι η επιθυμία, εξαρτάται από τις θέσεις που θα κατατεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

Από τη μεριά του, ο Μ. Ακιντζί υπογράμμισε ότι «υπήρξαν θέματα στα οποία υπήρξε κοινή αντίληψη», προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ακόμη δύσκολα ζητήματα αλλά με αμοιβαία πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν».

Μεθαύριο Παρασκευή θα γίνει νέα συνάντηση, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν για πρώτη φορά τα κρίσιμα ζητήματα του Εδαφικού, της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Στο μεταξύ, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποδέχτηκε στην Αγκυρα τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Μεταξύ άλλων, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο «δεν είναι κάτι που μπορεί να διατηρηθεί για πάντα», αλλά και ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη «είναι η τελευταία ευκαιρία για την ελληνοκυπριακή πλευρά και προτείνω να αξιολογήσουν σωστά αυτήν την κατάσταση». Διαμήνυσε ακόμα πως «κάτω από όποιους όρους και να επιτευχθεί η λύση, οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ» αλλά και πως «όσο αναπτύσσεται και μεγαλώνει η Τουρκία θα μεγαλώνει και η Κύπρος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ