Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών στη Βιέννη

Η αυστριακή πρωτεύουσα γεμάτη δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού την επομένη της ένοπλης επίθεσης

Copyright 2019 The Associated

Η αυστριακή πρωτεύουσα γεμάτη δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού την επομένη της ένοπλης επίθεσης
Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 14 νοσηλεύονται - οι 7 σε σοβαρή κατάσταση - από την επίθεση με πυροβολισμούς στο κέντρο της Βιέννης, τη Δευτέρα το βράδυ, με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, να τη χαρακτηρίζει «τρομοκρατική επίθεση» με «σίγουρα ισλαμιστικό κίνητρο». Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος έως αύριο Πέμπτη.

Η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε χτες την ευθύνη για την επίθεση, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορείου τζιχαντιστών «Amaq». Η ανακοίνωση συνοδευόταν από μια φωτογραφία ενός άνδρα με γένια, που ονομάζεται «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι».

Νεκρός έπεσε λίγο μετά την επίθεση από αστυνομικά πυρά ο φερόμενος δράστης. Πρόκειται για 20χρονο πολίτη Αυστρίας με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, που είχε φυλακιστεί τον Απρίλη του 2019 με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης ήταν βαριά οπλισμένος (καραμπίνα, πιστόλι, μαχαίρι), παρότι η ζώνη εκρηκτικών του ήταν ψεύτικη, ενώ η αστυνομία αναζητούσε και άλλους ενδεχόμενους δράστες. Στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός. Τη στιγμή της επίθεσης, οι δρόμοι στο κέντρο της Βιέννης ήταν γεμάτοι κόσμο που είχε βγει την παραμονή πριν από το δεύτερο lockdown. Η επίθεση εξελίχθηκε σε έξι σημεία κοντά στην εβραϊκή συναγωγή της Βιέννης, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί αν ο συγκεκριμένος λατρευτικός χώρος ήταν ο στόχος της επίθεσης.

Ερευνες πραγματοποιήθηκαν στο διαμέρισμα του δράστη και άλλα σπίτια και 14 άτομα συνελήφθησαν προσωρινά. Ο Ρώσος πρέσβης στην Αυστρία ανέφερε πολυάριθμες συλλήψεις στη Βιέννη και άλλες πόλεις, ατόμων που κατάγονται από μια σειρά βαλκανικών χωρών, από τον ισλαμικό κόσμο και τον Βόρειο Καύκασο.

«Ο εχθρός μας είναι οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες», δεν πρόκειται για μάχη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, μεταξύ Αυστριακών και μεταναστών» αλλά για «μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας», για επίθεση «στον τρόπο ζωής μας», είπε ο Σ. Κουρτς.

Η επίθεση στη Βιέννη, λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών στη Γαλλία, αξιοποιείται από την ΕΕ και άλλους ηγέτες ιμπεριαλιστικών χωρών προβάλλοντας τη θεωρία του «πολέμου πολιτισμών», της «πολιτισμένης Ευρώπης και του εξτρεμιστικού Ισλάμ», την ώρα που αυτό που συμβαίνει είναι η όξυνση του ανταγωνισμού για έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και σφαιρών επιρροής σε πολλές περιοχές του κόσμου (Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Καύκασο κ.α.), όπως φαίνεται και από την αντιπαράθεση Γαλλίας - Τουρκίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έσπευσε να δηλώσει ότι «μετά τη Γαλλία, μια φιλική χώρα γίνεται στόχος επίθεσης. Αυτή είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτε». «Θα πολεμήσουμε αδιάκοπα την τρομοκρατία, μαζί», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στις «τρομοκρατικές επιθέσεις σε Αφγανιστάν και Αυστρία» αναφέρθηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ως «υπενθύμιση του ότι η τρομοκρατία επηρεάζει όλους και της σημασίας συνέχισης της καταπολέμησης του ISIS».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε πως «η τρομοκρατία είναι ο κοινός εχθρός μας» και πως «η μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι η κοινή μας μάχη».

Για «σατανικές επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων» έκανε λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ στηρίζουν «όλη την Ευρώπη στον αγώνα εναντίον των τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Αυστρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ