Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΡΑΣ
Ανοίγει ως αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα με επιχειρηματικούς όρους

Εγκαινιάστηκε χτες από τον πρωθυπουργό το νοσοκομείο που φτιάχτηκε με χρήματα του λαού και θα λειτουργεί με συμβολική κρατική επιχορήγηση, πληρωμές ασθενών, πώληση υπηρεσιών και ιατρικών πράξεων

Τα εγκαίνια του νοσοκομείου αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για να παραπλανήσει το λαό σε σχέση με την πολιτική της στον τομέα Υγείας
Τα εγκαίνια του νοσοκομείου αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για να παραπλανήσει το λαό σε σχέση με την πολιτική της στον τομέα Υγείας
Ενα βήμα παραπέρα στη λειτουργία των νοσοκομείων και άλλων δημόσιων Μονάδων Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια έγινε χτες, με τα εγκαίνια του νοσοκομείου Θήρας από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Το νοσοκομείο θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 18 Ιούλη, ενώ από το Μάη έχει κλείσει το Κέντρο Υγείας Θήρας - όπως προβλέπεται στο «παράλληλο πρόγραμμα» (άρθ. 72 ν. 4368/2016) - ουσιαστικά η μοναδική δημόσια Μονάδα Υγείας του νησιού, προκειμένου να μεταφερθεί το προσωπικό του στο νοσοκομείο.

Θυμίζουμε πως το νοσοκομείο της Σαντορίνης κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και παρέμενε κλειστό από το 2011 γιατί καμία κυβέρνηση - στο πλαίσιο των περικοπών των κρατικών δαπανών για την Υγεία - δεν το εξόπλιζε με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Χτες, ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει, έκανε λόγο για «προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να το ιδιωτικοποιήσει εις βάρος του Δημοσίου», κρύβοντας πως ούτε με τη σημερινή κυβέρνηση το νοσοκομείο θα χρηματοδοτείται πλήρως και αποκλειστικά από το κράτος, δεν θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε κατοίκους κι επισκέπτες της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, θα λειτουργεί ξεκάθαρα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Μια ιδιωτική ουσιαστικά επιχείρηση

«Το νοσοκομείο της Σαντορίνης ανοίγει ως μια αυτοχρηματοδοτούμενη Μονάδα Υγείας εναρμονισμένη στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς», τονίζει η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ, δηλαδή ως μια ουσιαστικά ιδιωτική επιχείρηση στην Υγεία.

Θα λειτουργεί υπό την οργανωτική, οικονομική, επιστημονική, λειτουργική διαχείριση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (αποτελεί ΔΕΚΟ που ιδρύθηκε με το νόμο 3293/2004 και έχει υπό την ευθύνη της την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης Αποθεραπείας Κερατέας) και το υπουργείο Υγείας θα έχει εποπτικό ρόλο.

Οπως αναφέρεται και στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», το κράτος θα δίνει μια «εισφορά προς την ΑΕΜΥ ΑΕ (...) ανάλογα με τις οικονομικές συγκυρίες». Βασικά, η χρηματοδότηση του νοσοκομείου θα γίνεται από την επιχειρηματική του δράση, από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς: «Νοσήλια και εισπράξεις από τις ιατρικές πράξεις, έσοδα από εξωτερικά ιατρεία και άλλες δομές του νοσοκομείου, εκμετάλλευση, ενοικίαση κυλικείου και άλλων χώρων του νοσοκομείου, δράσεις ιατρικού τουρισμού και κάθε είδους συμβάσεις με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς».

Οι κάθε είδους συμβάσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες, τουριστικά πρακτορεία, τουριστικούς οργανισμούς) «έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστική λειτουργία του νοσοκομείου και την αύξηση των ίδιων πόρων του (...) με αντίστοιχη ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης». Το νοσοκομείο θα κάνει «συμβάσεις με όποιον φορέα θεωρεί συμφέροντα».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως εγκαινιάζεται «ένα πραγματικό στολίδι», που «πέντε χρόνια παρέμενε αραχνιασμένο» γιατί «δεν υπήρξε η πολιτική βούληση». Τι «αντίκρυσμα», όμως, θα έχει η λειτουργία του νοσοκομείου για το λαό της περιοχής; Να πληρώνει ξανά και ξανά, ενώ οι υπηρεσίες, υποταγμένες στη λογική «κόστος - όφελος», θα υποβαθμίζονται για τους πολλούς, ενδεχομένως και να κλείνουν αν δεν κρίνονται «συμφέρουσες», και θα απαιτούνται «γερά βαλάντια» για να βρει κανείς την υγειά του.

Αλλωστε, και η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι όχι μόνο να μειώνεται διαρκώς η κρατική επιχορήγηση, αλλά και «τυχόν πλεόνασμα των εσόδων» του νοσοκομείου να «διατίθεται στο Ελληνικό Δημόσιο για σκοπούς του υπουργείου Υγείας». Δηλαδή, πέρα από τις εισφορές, την άμεση και έμμεση φορολογία, ο λαός να πληρώνει πηγαίνοντας στα νοσοκομεία ένα μεγάλο μέρος των παροχών που έπρεπε να έχει από το κράτος.

Λίγο προσωπικό κι εργαζόμενοι - «λάστιχο»

Μπροστά στις ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν στο νοσοκομείο, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του 2016 το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας θα έχει στελεχωθεί πλήρως από γιατρούς και άλλο προσωπικό. Δεν θα γίνουν, βέβαια, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά η ΑΕΜΥ ΑΕ θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που θα πληρώνεται από την ΑΕ. Επίσης, θα μπορεί να αποσπάται προσωπικό από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οξύνοντας τα ήδη υπάρχοντα κενά, ενώ η πληρωμή των εφημεριών, νυχτερινών κι αργιών θα επιβαρύνουν την ΑΕΜΥ ΑΕ. Βέβαια, ανάλογα και με τα οικονομικά της εταιρείας.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ, η ΑΕΜΥ ΑΕ «έχει την ευθύνη της πρόσληψης επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ χωρίς μοριοδότηση προσόντων, εντοπιότητας ή κοινωνικών κριτηρίων, κυρίως με συνέντευξη».

Για τη στελέχωση του νοσοκομείου έκλεισε οριστικά και το ήδη αποδεκατισμένο ΚΥ Θήρας, η «μοναδική δημόσια Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», ενώ «ο προϋπολογισμός του μεταφέρεται στην ΑΕΜΥ καθώς και η επιχορήγηση από το "Ιδρυμα Νομικού - Τελεφερίκ" μέσω του Δήμου Θήρας», καταγγέλλει το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, στα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού (Καμάρι, Εμπορείο, Πύργος, Οία) δεν υπάρχει κανένας γιατρός, ουσιαστικά είναι εκτός λειτουργίας. Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός φρόντισε να σημειώσει πως «το ΕΣΥ χρειάζεται ανασυγκρότηση και πρωτίστως στο πρωτοβάθμιο επίπεδο»...

Τέλος, δεν έλειψαν και οι γενικόλογες ευχές - υποσχέσεις από τον πρωθυπουργό πως «ο αξονικός τομογράφος και η μονάδα τεχνητού νεφρού, που ακόμα δεν περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, θα λειτουργήσουν σε λίγο διάστημα, ενώ οι γυναίκες του νησιού δε θα αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους για να γεννήσουν».

Κάλεσμα της ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ

«Οι ασάφειες σε ζωτικά ζητήματα λειτουργίας, η δήθεν άγνοια και αποστασιοποίηση των κατ' εξοχήν υπευθύνων παραγόντων του υπουργείου Υγείας, η ελλειμματική στελέχωση με χρονιάτικες ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς, η αμφίβολη έως αδύνατη λειτουργία πολλών και βασικών ιατρικών τομέων, μας κάνουν πολύ ανήσυχους για τη φροντίδα της υγείας του σαντορινιού λαού», τονίζει η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ.

Καλεί «αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικές ασφάλειες ή κόστος εξετάσεων και νοσηλείας», τους «εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους εσωτερικούς και αλλοδαπούς μετανάστες, το λαό της Σαντορίνης και των γύρω νησιών» να παλέψουν για:

  • Αποκλειστικά δημόσιο νοσοκομείο με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές και παροχή δωρεάν υπηρεσιών Υγείας για όλους.
  • Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.
  • Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
  • Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση όλων των δημόσιων Μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής από τους ασθενείς που προσέρχονται για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, είτε είναι Ελληνες είτε μετανάστες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η πανυγειονομική απεργία ενάντια στο «νέο ΕΣΥ»(2022-02-22 00:00:00.0)
Ούτε ...νερό για τους εθελοντές αιμοδότες(2021-10-08 00:00:00.0)
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας(2021-05-18 00:00:00.0)
Το «παράλληλο πρόγραμμα»(2016-02-09 00:00:00.0)
«Χρυσό μετάλλιο» στους επιχειρηματίες της Υγείας(2004-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ