Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ασθενείς αγοράζουν υλικά για τη νοσηλεία τους

«Το νοσοκομείο έχει "στεγνώσει" από υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Εχει μειωθεί στο 50% ο προϋπολογισμός την τελευταία 5ετία και από την τακτική επιχορήγηση του 2016 ύψους μόλις 2,1 εκατ. ευρώ, μόνο το 1/3 έχει έρθει μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν μέρος των υλικών που χρειάζονται για τη θεραπεία τους».

Αυτά τα προβλήματα του νοσοκομείου Λευκάδας αναδείχθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Χρήστο Βεργίνη. Ο Γιώργος Πρέντζας, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, αναφερόμενος στον «υγειονομικό χάρτη» της 6ης ΥΠΕ και ειδικότερα για τα όσα προβλέπονται για τα νοσοκομεία της Πρέβεζας και της Λευκάδας, τόνισε: «Ο υγειονομικός χάρτης, που ξεκινά από πολλά χρόνια πριν, λέει ότι οι δομές στην 6η ΥΠΕ είναι πάρα πολλές. Δεν είναι ορθολογικά φτιαγμένες - αυτό εμπεριέχει μια αλήθεια - και ότι είναι πάρα πολλές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και ως εκ τούτου θα πρέπει να συρρικνωθούν». Επισήμανε ότι αυτός ο «χάρτης» «οδηγεί σε συγκεκριμένα πράγματα, ότι π.χ. δεν μπορούν να μείνουν και τα δύο νοσοκομεία της Πρέβεζας και της Λευκάδας».

«Το κύριο είναι με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ή οι δομές οι οποίες θα μείνουν», τόνισε ο Γ. Πρέτζας. Δηλαδή με όλο και λιγότερη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία και με αυξημένες πληρωμές από τους ασθενείς, είτε απευθείας είτε έμμεσα μέσω εισφορών. Αυτό, άλλωστε, που δρομολογείται «από την κυβέρνηση - και πλέον με το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται ορατό - είναι ότι θα πρέπει να μπει και ιδιώτης επενδυτής ή επενδυτής συλλογικός, ιατρικοί σύλλογοι ή οποιοσδήποτε άλλος, στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νοσοκομείων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ