Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Καταδικάζει την παραπομπή μαθητών σε δίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα το μεσημέρι ενάντια στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων μαθητών του ΓΕΛ και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο «έγκλημα» των καταλήψεων - κινητοποιήσεων καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους μαθητές και καλώντας φορείς και σωματεία να καταδικάσουν την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.

Οι μαθητές κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις που είχαν αποφασιστεί από τα συλλογικά τους όργανα και όπως αναφέρει το ΔΣ της ΕΛΜΕ, «οι τρεις μαθητές καλούνται στο μονομελές δικαστήριο ανηλίκων στις 13 Οκτώβρη, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 π.μ. (ο άλλος είναι ενήλικος). Το κλητήριο θέσπισμα ξεκίνησε να επιδίδεται πριν από λίγες μέρες με εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κεφαλονιάς και υπογράφεται από τον αντιεισαγγελέα πρωτοδικών».

Το νομικό πλαίσιο, με το οποίο δικάζονται είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία στήθηκαν εκατοντάδες «μαθητοδικεία». «Το μαθητικό κίνημα, ο λαός μας ευρύτερα, με σκληρό αγώνα οδήγησαν σε "πάγωμα" την ΠΝΠ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε στην κατάργησή της (Ν. 4386/2016, άρθρο 45). Παρά ταύτα, οι εισαγγελικές παρεμβάσεις πληθαίνουν ξανά πανελλαδικά, τα μαθητοδικεία ξαναστήνονται, ο αυταρχισμός δίνει και παίρνει. Στόχος ένας και μοναδικός, η κάμψη του μαθητικού κινήματος, μέσα από την τρομοκράτηση των μαθητών, η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου», σημειώνει το ΔΣ της ΕΛΜΕ, που υπενθυμίζει ότι «την ίδια ώρα που το υπουργείο διατυμπανίζει επικοινωνιακά την κατάργηση της ΠΝΠ ως αναγκαία "προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής Δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεών τους", υπενθυμίζει με νόημα πως "η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων"».

Σήμερα, στη 1.30 το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην εισαγγελία Κεφαλονιάς διεκδικώντας: Να μην περάσουν οι διώξεις και η τρομοκρατία σε βάρος των τεσσάρων μαθητών. Να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Να πάρει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία για παύση κάθε δίωξης μαθητών που έχει κινηθεί με βάση την (καταργημένη) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο αναφοράς, που επικαλείται το υπουργείο, ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Να σταματήσει η τιμωρία των αγώνων και η καταστολή τους από κυβερνήσεις - διοικήσεις της εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ