Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με επιτυχία το Διήμερο εκδηλώσεων στο Κρέφελντ της Γερμανίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο Διήμερο των Οργανώσεων Εξωτερικού της ΚΝΕ στο Κρέφελντ της Γερμανίας, στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής δραστηριότητας της Οργάνωσης για το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το Διήμερο των Οργανώσεων Εξωτερικού αποτελεί εδώ και 8 χρόνια σταθμό στη δράση της Οργάνωσης. Ενα Διήμερο που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2009 στη χιονισμένη Τρίερ, στο σπίτι του Καρλ Μαρξ, και από τότε αγκαλιάστηκε από δεκάδες νέους από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία και ταξίδεψε σε πολλές πόλεις όπως το Βερολίνο, την Ερφούρτη, το Μόναχο, τη Δρέσδη, και το Κρέφελντ. Τίμησε με τις εκδηλώσεις του ηγέτες του διεθνούς επαναστατικού κινήματος όπως ο Καρλ Μαρξ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Ερνστ Τέλμαν και σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης στη Γερμανία, όπως η επανάσταση του 1918 και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Ενα από τα πιο ιδιαίτερα Διήμερα ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο προς τιμήν του κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που βγήκε αλύγιστος από τα κολαστήρια του Νταχάου.

Το φετινό Διήμερο, στημένο με το μεράκι και τη δημιουργικότητα των μελών και φίλων της ΚΝΕ, ήταν αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Από την παρουσίαση για τον ΔΣΕ και την υποδοχή των πολιτικών προσφύγων στη ΓΛΔ
Από την παρουσίαση για τον ΔΣΕ και την υποδοχή των πολιτικών προσφύγων στη ΓΛΔ
Αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε η εκδήλωση το Σάββατο το πρωί για τον αγώνα του ΔΣΕ, στην οποία προβλήθηκε και βίντεο με συνεντεύξεις μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και ζουν σήμερα στο Βερολίνο και τη Δρέσδη. Στις συνεντεύξεις ακούστηκαν μαρτυρίες τόσο από τις μάχες του ΔΣΕ και τη ζωή στα βουνά, όσο και από την υποδοχή που δέχτηκαν στη ΓΛΔ, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος. Αντίστοιχη εμπειρία μετέφερε στο χώρο του Διημέρου και ο Γιώργος Παπαδόπουλος, μαχητής του ΔΣΕ, ξεναγώντας στα γερμανικά και στα ελληνικά νέους και νέες στην έκθεση με φωτογραφίες και ντοκουμέντα για τον ΔΣΕ. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσαν, επίσης, οι εκδηλώσεις για τη δράση των γυναικών στο ΔΣΕ και την Υγειονομική Υπηρεσία του ΔΣΕ.

Το Σάββατο το απόγευμα, οι κατασκηνωτές και οι επισκέπτες του Διημέρου παρακολούθησαν θεατρική παράσταση που είχαν ετοιμάσει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, παρουσιάζοντας με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση στην Ελλάδα της καπιταλιστικής κρίσης και την απόφαση χιλιάδων νέων να μεταναστεύσουν. Στη συνέχεια, χαιρετισμό εκ μέρους της Οργάνωσης της ΚΝΕ στη Γερμανία απηύθυνε η Ζωή Πασχαλίδη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Γκουτζηγιάννης, Γραμματέας της Οργάνωσης Γερμανίας του ΚΚΕ.

Ο Γ. Παπαδόπουλος, μαχητής του ΔΣΕ, ξεναγεί στην έκθεση του Διημέρου
Ο Γ. Παπαδόπουλος, μαχητής του ΔΣΕ, ξεναγεί στην έκθεση του Διημέρου
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) ο σύντροφος Σ. Λαρς, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσης, τονίζοντας ότι «η θέση της SDAJ θα είναι πάντα δίπλα στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, παλεύοντας σε κάθε χώρα για την υπόθεση της εργατικής τάξης», ενώ μετέφερε την εμπειρία της Οργάνωσης από την επίσκεψή τους στην Ελλάδα πέρσι το Σεπτέμβρη. Χαιρετισμό απηύθυναν και εκ μέρους του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) οι σύντροφοι Γκίντερ Πολ, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Ούβε Κόοπμαν, μέλος του Γραφείου της Περιφερειακής Οργάνωσης Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δηλώνοντας κι αυτοί τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη προς το ΚΚΕ.

Στο χώρο των εκδηλώσεων ιδιαίτερη θέση είχαν και οι μικρότερες ηλικίες, όπου στο πλαίσιο του παιδότοπου, αποτύπωσαν με τις ζωγραφιές τους τις δικές τους εμπειρίες από το Διήμερο, ενώ μέσα από παιχνίδι - γρίφο έμαθαν για την προσφυγιά και τον πόλεμο.


Στιγμιότυπο από το θεατρικό του Σαββάτου με θέμα την καπιταλιστική κρίση και τη μετανάστευση
Στιγμιότυπο από το θεατρικό του Σαββάτου με θέμα την καπιταλιστική κρίση και τη μετανάστευση
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
23 - 25 Ιούνη στο Ιμενρόιτ της Βαυαρίας στη Γερμανία(21/6/2017)
Φεστιβαλική δραστηριότητα σε Γερμανία και Θεσσαλονίκη(17/7/2014)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org