Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ιαπωνικές ανησυχίες για την αυξανόμενη «παρουσία» της Κίνας

...και κινεζικές προειδοποιήσεις για τις προσφυγές των Φιλιππίνων

ΤΟΚΙΟ.--

Την «ανησυχία» της χώρας του επειδή η κινεζική στρατιωτική παρουσία «ενισχύεται στη θάλασσα και τον αέρα» της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας εξέφρασε σε χτεσινή ενημέρωση συντακτών ο Ιάπωνας ναύαρχος, Κατσουτόσι Καγουάνο, υποστηρίζοντας ότι το β' τρίμηνο του 2016 τα ιαπωνικά πολεμικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε «επεισόδια» με κινεζικά σχεδόν διπλάσιες φορές σε σχέση με πέρυσι (200 έναντι 114).

Ιαπωνία και Κίνα έχουν σημαντικές εδαφικές διαφορές στην περιοχή, διεκδικώντας και οι δύο τα νησιά Σενκάκου / Ντιαογιού, ενώ συνολικά έχουν πολλές αντιθέσεις, δεδομένων της οικονομικής και της στρατιωτικής τους δύναμης, της σημασίας που και οι δύο δίνουν σε μια αναβαθμισμένη θέση στη «γειτονιά» τους αλλά και γενικότερα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας γνωστοποίησε χτες πως σύντομα θα προκηρύξει διαγωνισμό για την απόκτηση 100 πολεμικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει για ενίσχυση των «αμυντικών» της μέσων «εν μέσω οξυνόμενων εντάσεων με την Κίνα για διαφωνίες στα θαλάσσια σύνορα». «Μπόινγκ», «Λόκχιντ Μάρτιν» και «Μιτσουμπίσι» φέρεται να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τεταμένη παραμένει η «ατμόσφαιρα» και στα νότια της περιοχής (βλ. Νότια Κινεζική Θάλασσα). Χτες, έγινε γνωστό ότι το επόμενο 10ήμερο θα ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την προσφυγή των Φιλιππίνων για τις εδαφικές τους διαφορές με την Κίνα. Ανάλυση στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» σημείωνε ότι «η Κίνα υπερασπίζεται όχι μόνο την εδαφική της κυριαρχία αλλά και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα όταν αντιπαλεύει το πείσμα που επιδεικνύεται σχετικά με τη διαιτησία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα». Σε έντονο ύφος προσθέτει πως «σε μια επίδειξη ισχυρογνωμοσύνης» το Δικαστήριο της Χάγης «κινδυνεύει να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στη θάλασσα, κάτι που θα είχε επικίνδυνες συνέπειες...».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ξεκίνησε χτες, Πέμπτη, στον Ειρηνικό η πολυεθνική άσκηση RIMPAC που «φιλοξενούν» οι ΗΠΑ και γίνεται κάθε δυο χρόνια, στα ανοιχτά της Χαβάης. Στην άσκηση φέτος συμμετέχουν 24 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ινδία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία αλλά και η Κίνα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ