Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΡΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Δε λείπουν οι αντιδράσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πέρα από τη θετική υποδοχή με την οποία έγινε δεκτή η αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις, που αποτύπωσαν αντιθέσεις στο εσωτερικό των αντίστοιχων αστικών τάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ισραήλ, τρία από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου καταψήφισαν τη συμφωνία, συγκεκριμένα οι ακροδεξιοί υπουργοί Αμυνας, Παιδείας και Δικαιοσύνης, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, Ναφτάλι Μπένετ και Αγελέτ Σακέντ, αντίστοιχα. Αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και για το γεγονός ότι το θέμα ήρθε στο συμβούλιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες (από υποστηρίζοντες τη συμφωνία) ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να... χαρακτηριστεί «αριστερή».

Στην Τουρκία, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, μίλησε για συμφωνία υποταγής για την Τουρκία, υποστηρίζοντας μάλιστα - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - ότι ανοίγει το δρόμο για την ένταξη του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ.

Επικριτικός ήταν, μεταξύ άλλων, και ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Μεβλέτ Μπαχτσελί, γκρινιάζοντας επειδή «η κυβέρνηση συναντιόταν με το Ισραήλ μυστικά και εμείς δε γνωρίζαμε τίποτα».

Τέλος, αντιδράσεις υπήρξαν και από εκπροσώπους της «Χαμάς», παρά τη θετική τοποθέτηση της ηγεσίας της οργάνωσης, όπως τον εκπρόσωπό της στο Ιράν, Κχαλέντ Καντούμι, που έκανε λόγο για «κακή εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ