Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Συμφωνία για τα ενεργειακά μονοπώλια

ΟΤΤΑΒΑ.--

Οι ηγέτες Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο, Καναδά, Τζάστιν Τριντό, και ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Οττάβα του Καναδά δέσμη μέτρων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των συμφερόντων των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) σε τριμερή Σύνοδο Κορυφής.

Μεταξύ άλλων, αποφάσισαν: α) Η παραγωγή του 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στις τρεις χώρες να γίνεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και από την πυρηνική ενέργεια έως το 2025. β) Την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τις κλιματικές αλλαγές. γ) Την επιτάχυνση των σχεδίων της διασυνοριακής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. δ) Την ενίσχυση των επιπέδων ενεργειακής απόδοσης. ε) Την ανάπτυξη καθαρών συγκοινωνιών και την αγορά περισσότερων «καθαρών» οχημάτων από τις κρατικές υπηρεσίες.

Σε κοινή δήλωσή τους σημείωσαν πως η Βόρεια Αμερική «έχει τη δυνατότητα, τους πόρους και το ηθικό πρόσταγμα να υλοποιήσει και να ενισχύσει περαιτέρω τη συμφωνία» NAFTA.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι τρεις ηγέτες εξύμνησαν τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου και της NAFTA, κατηγόρησαν τους πολέμιους των συμφωνιών αυτών (με έμμεση πλην σαφή αναφορά στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, Ντόναλντ Τραμπ) σαν λαϊκιστές και επικίνδυνους δημαγωγούς και ισχυρίστηκαν πως ο σκοπός τέτοιων συμφωνιών είναι τάχα «να αυξηθεί γενικότερα το επίπεδο σε όλο τον κόσμο για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ