Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τρομοκρατικές απολύσεις με την ανοχή της κυβέρνησης

Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές απαιτούν την επαναπρόσληψη συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων στον κλάδο των Μεταφορών και των Λογιστών

Από παρέμβαση έξω από το κατάστημα «Λέος Αθανάσιος ΑΕ» στην Καλλιθέα
Από παρέμβαση έξω από το κατάστημα «Λέος Αθανάσιος ΑΕ» στην Καλλιθέα
Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απολύσεων και συνδικαλιστικών διώξεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, στον απόηχο των απεργιακών αγώνων ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και ενώ τα συνδικάτα προετοιμάζουν τη μάχη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζουν κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΔΝΤ - ΕΕ.

Πρωτοπόροι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, που το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά για την οργάνωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων τους, βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας, με την ανοχή, αν όχι με την κάλυψη της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τρεις απολύσεις εργαζομένων στον κλάδο των Μεταφορών και των Λογιστών.

Απολύθηκε μόλις εκλέχτηκε

Ο Πέτρος Αντζούς, γραμματέας του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής και Νήσων Αργοσαρωνικού, απολύθηκε από την «ΑΒ Βασιλόπουλος», ύστερα από 18 χρόνια δουλειάς. Η απόλυσή του έγινε ένα μήνα μετά την ανάδειξή του στο ΔΣ του σωματείου.

«Ο συνάδελφος Πέτρος Αντζούς είχε μια διεκδικητική στάση σαν εργαζόμενος, δεν "χαριζόταν" σε περικοπές, σε παραβίαση δικαιωμάτων κ.λπ.», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Γκάρτζιος, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής και Νήσων Αργοσαρωνικού. Και προσθέτει: «Μετά από 18 χρόνια δουλειάς και ένα μήνα μετά την ανάδειξή του σε γενικό γραμματέα του σωματείου, απολύθηκε. Δεν θεωρούμε ότι είναι τυχαίο γεγονός... Η εταιρεία επικαλείται ως αιτία ένα περιστατικό "αντισυμβατικής συμπεριφοράς", το οποίο όμως είχε γίνει τρεις μήνες πριν από την απόλυση».

Εξόρμηση σε κατάστημα της «ΑΒ Βασιλόπουλος», ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή
Εξόρμηση σε κατάστημα της «ΑΒ Βασιλόπουλος», ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή
Το συγκεκριμένο σωματείο συστήθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο και παρεμβαίνει σε έναν κλάδο όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Η δράση των συνδικαλιστών του δεν περνάει απαρατήρητη από την εργοδοσία, όπως δείχνει και η απόλυση του Π. Αντζούς.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, σε τριμερή συνάντηση που έγινε, ο Γ. Κατρούγκαλος πρότεινε την ανάκληση της απόλυσης και την τοποθέτηση του εργαζόμενου σε άλλο πόστο, δίνοντας άλλοθι στους ισχυρισμούς της εργοδοσίας και στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από τον συνδικαλιστή. Αλλά και η Επιθεώρηση Εργασίας, με απόφαση που δημοσιοποίησε μόλις χτες, παραπέμπει τον απολυμένο στα πολιτικά δικαστήρια «για να δικαιωθεί τυχόν αξίωσή του».

Η εργοδοτική επιθετικότητα δεν μένει χωρίς απάντηση. Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και με κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα και αποθήκες της «ΑΒ Βασιλόπουλος» ενημερώνουν τον κόσμο και διεκδικούν την ανάκληση της απόλυσης.

«Καλούμε κάθε συνάδελφο να σταθεί αλληλέγγυος. Να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία. Η ενότητά μας, η συσπείρωσή μας στα σωματεία μας, μπορεί να αποτρέψει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς εργοδοσίας - κυβέρνησης», σημειώνουν. Μάλιστα, από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν, είναι η αποδοχή που έχει η παρέμβασή τους από τους συναδέλφους και τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων.

Το πρόγραμμα δράσης συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, με εξόρμηση στα καταστήματα της «ΑΒ Βασιλόπουλος» σε Κηφισό (Εθνική Οδός) και Περισσό και την Παρασκευή με εξόρμηση στις αποθήκες στη Μάνδρα.

Της έπεσε βαριά η απεργία...

Αντίστοιχα, ένας συνδικαλιστής, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), και ένα μέλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απολύθηκαν από την εταιρεία «ΛΕΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΕ» λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Μάη.

Στο πλευρό τους έχουν τα σωματεία τους, Λαϊκές Επιτροπές κι εργαζόμενους των κλάδων τους, που οργανώνουν παρεμβάσεις και ασκούν πίεση σε εργοδοσία και κυβέρνηση, προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις. Χτες, έγινε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και μέσα στον Ιούλη θα γίνουν τριμερείς στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Οπως σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Βασίλης Βλαχάκης, αντιπρόεδρος της ΕΛΕΠΑ, πρόκειται για «τρομοκρατικές - εκδικητικές και παράνομες απολύσεις δύο αγωνιστών εργαζομένων, επειδή απέργησαν ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, αλλά κι επειδή εναντιώνονται στους σχεδιασμούς για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα».

Από την επομένη κιόλας της 48ωρης απεργίας, η εργοδοσία πήρε τα μέτρα της. Οπως καταγγέλλει ο Β. Βλαχάκης, «ζήτησε για πρώτη φορά να καταγραφούν όλες οι εργασίες του λογιστηρίου και των υπόλοιπων τμημάτων και καταστημάτων της εταιρείας. Τοποθέτησε κάμερες στο κατάστημα της Καλλιθέας. Επέβαλε καθηκοντολόγιο που αγνοεί πλήρως τις εργασιακές σχέσεις που απορρέουν από τη σύμβαση εργασίας, με καθήκοντα αλλότρια όπως π.χ. καθαριότητα». Οι δύο εργαζόμενοι αντέδρασαν σε όλα αυτά και την 1η Ιούνη ο εργαζόμενος στο κατάστημα απολύθηκε.

Ο συνάδελφός του από το λογιστήριο τού συμπαραστάθηκε, ζητώντας από τον εργοδότη να ανακαλέσει την απόλυση. «Ο εργοδότης προχώρησε σε λεκτική επίθεση ενάντιά του, παρουσία άλλων συναδέλφων, του αφαίρεσε κάθε εργαλείο εργασίας (Η/Υ κ.ά.). Στις συνεχείς εκκλήσεις του για εργασία, ο εργοδότης έβρισκε διάφορες προφάσεις, ενώ παράλληλα προσπάθησε να στρέψει εναντίον του τους υπόλοιπους εργαζόμενους», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση της ΕΛΕΠΑ και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μερικές μέρες αργότερα, απολύθηκε κι αυτός.

Μετά από όλα αυτά, καμία σχέση με την απεργία δεν «βλέπει» το υπουργείο Εργασίας, όπως είπε ο Ανδρ. Νεφελούδης, γγ του υπουργείου, στη χτεσινή τριμερή συνάντηση. Το υπουργείο παίζει τον «Πόντιο Πιλάτο» αβαντάροντας την επιχείρηση και απλά προτείνει «επανεξέταση της απόφασης του εργοδότη», «επειδή η απόλυση είναι το έσχατο μέσο»...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org