Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΟΧΩΡΑΦΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
Ατελείωτες ώρες δουλειάς στο λιοπύρι για 20 ευρώ μεροκάματο

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην περιοχή και μίλησε με δύο από τους τραυματίες του ατυχήματος που έγινε στις 10 Ιούνη

Η συγκομιδή της μέρας, σε ένα από τα κρεμυδοχώραφα της Θήβας
Η συγκομιδή της μέρας, σε ένα από τα κρεμυδοχώραφα της Θήβας
Τις σκληρές συνθήκες στις οποίες ζουν και δουλεύουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στα κρεμμυδοχώραφα της Θήβας, ανέδειξε το ατύχημα που έγινε πρόσφατα στην περιοχή και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων από αυτούς. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 10 Ιούνη, η καρότσα στην οποία επέβαιναν 30 εργάτες γης, πακιστανικής καταγωγής, στο δρόμο για το χωράφι στα Βάγια Βοιωτίας, ανατράπηκε και οι περισσότεροι από αυτούς τραυματίστηκαν.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, ο εργοδότης τους και οδηγός του οχήματος, είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα. Οι τραυματίες διακομίστηκαν κατά κύριο λόγο στο νοσοκομείο της Θήβας, ενώ ένας που ήταν πιο σοβαρά, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, με κάταγμα στη γνάθο. Το περιστατικό καταγράφηκε ως «τροχαίο», πρόκειται όμως για καραμπινάτο εργατικό ατύχημα.

Ο «Ριζοσπάστης» συνάντησε δύο από τους τραυματίες που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου της Θήβας. Με την πολύτιμη βοήθεια ενός τρίτου, που ανέλαβε τη διερμηνεία στη συζήτηση, μιλήσαμε για τις συνθήκες δουλειάς τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο ένας από τους δύο, 50 χρόνων, έχει τραυματιστεί στο χέρι, ενώ ο άλλος νοσηλεύεται με κατάγματα στα δύο του πόδια και δεν ξέρει πότε θα αναρρώσει για να επιστρέψει στη δουλειά. Και οι δύο ζουν στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε - έξι χρόνια και δουλεύουν ως εργάτες γης.

Χρυσές δουλειές από τους εργολάβους

Στην περιοχή της Θήβας καλλιεργείται περίπου το 70% της συνολικής παραγωγής κρεμμυδιού. Η συγκομιδή του γίνεται με τα χέρια και σ' αυτήν απασχολούνται κάθε χρόνο χιλιάδες εργάτες γης, κυρίως Πακιστανοί και Ινδοί. Το ανειδίκευτο αυτό εργατικό δυναμικό, το προμηθεύονται οι παραγωγοί από εργολάβους, που συνήθως είναι ομοεθνείς τους. Αυτήν την περίοδο, τελειώνει η συγκομιδή του χειμωνιάτικου ξερού κρεμμυδιού και σε δύο περίπου μήνες θα ξεκινήσει το μάζεμα του καλοκαιρινού.

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών εργατών γης είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Οι περισσότεροι δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ζουν διάσπαρτοι στα χωριά της περιοχής, σε Ελεώνα, Αρμα, Βάγια, στην πόλη της Θήβας, σε αποθήκες και παραπήγματα δίπλα στις καλλιέργειες. Με βάση, πάντως, όσα λένε κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι ίδιοι οι εργάτες στα χωράφια, στην περιοχή ζουν και δουλεύουν τουλάχιστον 2.000 μετανάστες.

Οπως περιγράφουν οι δυο τραυματίες, που συναντήσαμε στο νοσοκομείο της Θήβας, η δουλειά ξεκινά νωρίς το πρωί, με τους εργάτες να φορτώνονται κατά δεκάδες σε καρότσες και να μεταφέρονται στα χωράφια. Εκεί δουλεύουν μέχρι αργά το απόγευμα. Η μέρα τους τελειώνει μετά από 10, ακόμα και 12 ώρες δουλειάς, οι μισές τουλάχιστον από τις οποίες κυλούν κάτω από τον καυτό ήλιο και πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Οσο για το μεροκάματο, αυτό κυμαίνεται στα 20 ευρώ. Οι ίδιοι, όπως λένε, πληρώνονται 23 ευρώ τη μέρα. Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις που η βαριά αυτή δουλειά πληρώνεται λιγότερο ή τα μεροκάματα αργούν πολύ να φτάσουν στα χέρια τους, ενώ στο ποσό που δίνουν οι παραγωγοί περιλαμβάνεται και η προμήθεια του εργολάβου.

Καταγγέλλουν το θάνατο ενός 23χρονου

Εργάζονται μεροδούλι - μεροφάι, αφού εκτός από το μεροκάματο δεν έχουν ένσημο και ασφάλιση. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν ούτε «χαρτιά», γεγονός που εντείνει το δισταγμό και το φόβο. Αυτό τονίζουν και οι δύο εργάτες: Οτι είναι γι' αυτούς πολύ σημαντικό να μπορούν να έχουν ένα βιβλιάριο υγείας, να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν κάποιο επίδομα, όταν η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να εργαστούν.

Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και οι μετανάστες εργάτες που συναντήσαμε στην πόλη της Θήβας. «Πάμε για 12 ώρες δουλειά και παίρνουμε 22 ευρώ», «Ο εργολάβος παίρνει τα λεφτά και τα δίνει όποτε θέλει», μένουν σε αποθήκες, αφού «δε φτάνουν τα λεφτά για νοίκι», λένε χαρακτηριστικά.

Τις καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς, συμπληρώνει μια ακόμα, που κυκλοφορεί στην πόλη, για το θάνατο ενός 23χρονου μετανάστη. «Τη Δευτέρα, την ώρα που γύριζα από τη δουλειά γινόταν η κηδεία», μας είπε ένας εργαζόμενος. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ωστόσο, όλοι αναφέρουν ότι πριν ξεψυχήσει ο νεαρός εργάτης, δούλευε πολλές ώρες κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά καταγραφή για το αν και πόσοι αγνοούνται!(2023-09-13 00:00:00.0)
Διεκδικούν τα «σκήπτρα» στην πιο άγρια εκμετάλλευση(2023-01-18 00:00:00.0)
Στάχτη οι καλύβες που έμεναν 200 μετανάστες εργάτες γης(2021-06-29 00:00:00.0)
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυροί δεσμοί και με τους μετανάστες εργάτες(2018-06-28 00:00:00.0)
«Μανωλάδες υπάρχουν παντού!»(2013-04-27 00:00:00.0)
Σε συνθήκες απόλυτης αθλιότητας!(2009-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ