Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Διπλωματικό επεισόδιο με αφορμή τις συλλήψεις

Στην κλήση του Γάλλου πρέσβη στη Μόσχα, Ζαν-Μορίς Ριπέρ, προχώρησε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας εξηγήσεις για τη σύλληψη και κράτηση 46 Ρώσων φιλάθλων από τις γαλλικές αρχές, τέσσερις εκ των οποίων μάλιστα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απέλασης.

Η ρωσική πλευρά διαμαρτυρήθηκε για «διακρίσεις» σε βάρος Ρώσων πολιτών και «περαιτέρω υποδαύλιση του αντιρωσικού αισθήματος», συμπληρώνοντας ότι αυτή «θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών» και ζητώντας από τις γαλλικές αρχές να δείξουν «μεγάλη σοβαρότητα» και «να ρυθμίσουν το ζήτημα που αφορά τους συλληφθέντες Ρώσους πολίτες το συντομότερο δυνατόν».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη σύλληψη των Ρώσων (σ.σ. που είχαν εμπλακεί στα αιματηρά επεισόδια της Μασσαλίας) και επέκρινε το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν σχετικά η ρωσική πρεσβεία ή το γενικό προξενείο στη Μασσαλία. Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε ότι Ρώσοι οπαδοί «προκαλούνται διαρκώς» και πως «ό,τι κι αν συμβεί, λέγεται αμέσως πως ένοχοι είναι οι Ρώσοι».

Τα παραπάνω σημειώνονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ρωσίας - Δύσης περνούν αρκετές «δυσκολίες», στο φόντο και της «κόντρας» στην Ουκρανία αλλά και ευρύτερα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε πολλά πεδία (βλ. Συρία).

Ανάμεσα στους 40 που συνελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές την Τετάρτη στο δρόμο για τη Λιλ, όπου μετέβαιναν για το χτεσινό αγώνα Ρωσίας - Σλοβακίας φέρεται να ήταν και ο Αλεξάντρ Σπρίγκιν, πρόεδρος της Ενωσης Ρώσων Φιλάθλων, αλλά και συνεργάτης του εθνικιστή βουλευτή Ιγκόρ Λεμπέντεφ, μέλους του ακροδεξιού κόμματος LDPR και αντιπροέδρου της ρωσικής Βουλής. Ο τελευταίος είχε μιλήσει εγκωμιαστικά για τα όσα έκαναν στη Μασσαλία οι Ρώσοι οπαδοί, τονίζοντας μάλιστα ότι «υπερασπίστηκαν την τιμή της πατρίδας» απέναντι στους Αγγλους. Απ' την άλλη, η Γαλλία είχε δεχτεί έντονες επικρίσεις τις τελευταίες μέρες από Αγγλους αξιωματούχους, οι οποίοι κατηγορούσαν τις αρχές Ασφαλείας για το γεγονός ότι δεν είχαν προβεί σε καμία σύλληψη Ρώσου οπαδού μετά τα γεγονότα της Μασσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ