Σάββατο 28 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου

Στη δημοσιότητα - με αγορά, σε ειδική 32σέλιδη έκδοση στα περίπτερα της Κούβας - δόθηκαν την Τρίτη και από το βράδυ της Πέμπτης και στο διαδίκτυο οι δύο βασικές αποφάσεις του πρόσφατου 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας. Πρόκειται για τη «Θεωρητική αντίληψη του Κουβανικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της σοσιαλιστικής ανάπτυξης» και το «Εθνικό σχέδιο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης έως το 2030: Προτάσεις για το όραμα του Εθνους, στρατηγικοί άξονες και τομείς». Τα ντοκουμέντα αυτά με βάση την απόφαση του Συνεδρίου θα συζητηθούν στις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας, όπως και στις μαζικές λαϊκές οργανώσεις και στη συνέχεια με όλες τις προτάσεις και τις τροποποιήσεις - βελτιώσεις θα πάνε στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση (τη Βουλή), όπου θα αποκτήσουν και νομική υπόσταση.

Οι αποφάσεις αυτές σημειώνεται στον πρόλογο ότι ανάμεσα σε άλλα περιγράφουν και τους «μετασχηματισμούς που χαρακτηρίζουν τις νέες αρχές, δηλαδή ότι πρέπει να αλλάξει με στόχο να εξελιχθούν και ενισχυθούν οι αρχές του δικού μας σοσιαλισμού και να οικοδομήσουμε ένα έθνος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, βιώσιμο και με ευημερία. Οι μετασχηματισμοί αναφέρονται στην ενίσχυση του πρωταρχικού ρόλου της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα βασικά μέσα παραγωγής, στην αναγνώριση και διαφοροποίηση των διαφορετικών μορφών ιδιοκτησίας και διοίκησης που αλληλοσυνδέονται και την τελειοποίηση του σοσιαλιστικού κράτους, των οργάνων διεύθυνσής του».

Στο 2ο κεφάλαιο του πρώτου ντοκουμέντου, δίνεται αναλυτικά η αντίληψη σχετικά με τις μορφές ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Εξειδικεύονται σε 5 βασικές μορφές: «τη σοσιαλιστική ιδιοκτησία όλου του λαού, τη συνεταιριστική, τη μεικτή, την ιδιωτική και την ιδιοκτησία που ανήκει σε οργανώσεις πολιτικές, μαζικές, κοινωνικές και άλλες ενώσεις» και σημειώνεται ότι «σπονδυλική στήλη του μοντέλου είναι η σοσιαλιστική ιδιοκτησία όλου του λαού λόγω της επικρατέστερης λειτουργίας που επιτελεί». Οι άλλες μορφές εμφανίζονται ως συμπληρωματικές σε αυτή. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική ιδιοκτησία μέσων παραγωγής, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Φυσικά πρόσωπα στην Κούβα μπορούν να ιδρύσουν τους παρακάτω τύπους επιχειρήσεων: 1. Μικρές επιχειρήσεις από τον εργαζόμενο και την οικογένειά του (σ.σ. αυτοαπασχολούμενοι) 2. Επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους και μικρής κλίμακας, ανάλογα με τον όγκο των εργασιών, τον αριθμό των εργαζομένων, που θα αναγνωρίζονται ως νομικά πρόσωπα». Επίσης, σημειώνεται ότι «θα ρυθμίζεται η ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων ξένης εργασίας και των μονάδων της δραστηριότητας με στόχο να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των κοινωνικών εσόδων και άλλων με δημόσιο χαρακτήρα». Ακόμα, διατυπώνεται η άποψη ότι «η ιδιωτική ιδιοκτησία σε συγκεκριμένα μέσα παραγωγής συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας και τη γενική ευημερία στο γενικό πλαίσιο, όπου έχουν προτεραιότητα οι σοσιαλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ