Κατά των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά υπέρ της άσκησης του ελευθέριου επαγγέλματος τάχτηκαν χτες οι Σύλλογοι Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ιατρικών Σχολών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι η αποχή τους θα συνεχιστεί επ' αόριστον, αντιδρώντας στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 2889/2001, που προβλέπει ότι μετά την 1.6.2001 πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ απ' την 1.1.2002 πρέπει να σταματήσουν να ασκούν και ιδιωτικό ιατρείο και το οποίο πλέον θα μπορούν να το ασκούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι σύλλογοι που έδωσαν τη συνέντευξη Τύπου αντιτίθενται στο ιδιωτικό ιατρείο μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζονται και επειδή δημιουργούνται άρρωστοι δύο ταχυτήτων, που δυναμιτίζει τα «θεμέλια της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης». Ακόμα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, άλλωστε είναι αντίθετη γιατί το «θεωρούν ανήθικο εξ ορισμού».
Ταυτόχρονα όμως τάσσονται υπέρ του ιδιωτικού ιατρείου εκτός του νοσοκομείου και το θεωρούν «αναγκαίο συμπλήρωμα ενός εύρωστου και αδιάφθορου δημόσιου τομέα υγείας» καθώς και ως εγγύηση της ακαδημαϊκής καριέρας.
Ηδη έχουν απομακρυνθεί 14 πανεπιστημιακοί γιατροί από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που παράλληλα απασχολούνταν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά για δύο απ' αυτούς το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε την προσωρινή διακοπή της παύσης. Επίσης τρεις πανεπιστημιακοί στην Αθήνα έχουν λάβει επιστολές και καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
Οι πανεπιστημιακοί επισήμαναν ότι θα συνεχίσουν τα ένδικα μέσα και ότι οι επιπτώσεις της αποχής θα φανούν απ' την 1η Σεπτέμβρη 2001, καθώς - αν συνεχιστεί η αποχή - οι φοιτητές θα κινδυνεύσουν να χάσουν εξάμηνο.
Τέλος, δήλωσαν ότι θα δεχτούν να αναλάβουν το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, αν η διοίκησή του ανήκει πλήρως στο Πανεπιστήμιο.