Νέα επέμβαση δυνάμεων καταστολής, χτες, κατά απεργών σε διυλιστήρια στο βορρά
ΠΑΡΙΣΙ.--
Τον απεργιακό τους αγώνα συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Γαλλίας, προτάσσοντας την απόσυρση του αντεργατικού νόμου «Ελ Κομρί» και αναδεικνύοντας την πίεση που μπορεί να ασκήσει η μαζική συμμετοχή σε οργανωμένες εργατικές κινητοποιήσεις.
Οπως μετέδιδαν γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι τέτοια που έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα, μερική ή και ολική, διακοπή της παραγωγής στα έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της χώρας. Απεργοί στήνουν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να μπλοκάρουν τη μεταφορά καυσίμων από και προς διυλιστήρια αλλά και τους μεγάλους χώρους αποθήκευσης που βρίσκονται π.χ. σε κρίσιμα λιμάνια όπως η Χάβρη, από όπου περνούν σχεδόν οι μισές εισαγωγές πετρελαίου για όλη τη χώρα.
Τις επόμενες μέρες, αναμένονται απεργιακές κινητοποιήσεις και σε μια σειρά άλλους κλάδους, με τους εργαζόμενους να ζητούν όχι μόνο να αποσυρθούν άμεσα τα νέα προνόμια που η κυβέρνηση δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και να θέτουν ζητήματα που αφορούν μισθούς, συνθήκες εργασίας κ.τ.λ.
Ετσι, λιμενεργάτες σε σημαντικούς κόμβους όπως σε Μασσαλία και Χάβρη αποφάσισαν κι αυτοί να ξεκινήσουν απεργίες. Ηδη, στη Μασσαλία οι εργαζόμενοι της «Φλιξέλ» - σύμφωνα με τη «Μοντ» - δεν ξεφορτώνουν κανένα πλοίο, τουλάχιστον μέχρι αύριο. Στη Χάβρη, εργαζόμενοι στην CIM (Compagnie industrielle maritime) που διαχειρίζεται την αποθήκευση του πετρελαίου απεργούν «παραλύοντας τους σταθμούς πετρελαίου», σύμφωνα με τις εφημερίδες.
Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ενέργεια απευθύνουν κάλεσμα διεύρυνσης των απεργιών και σε τομείς όπως τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αρχής γενομένης από σήμερα, Πέμπτη.
Σήμερα ακόμα, απεργούν και εργαζόμενοι σε πολιτικά αεροδρόμια.
Πιστή στην υπεράσπιση των αναγκών του κεφαλαίου όπως και των υποχρεώσεών της να εμποδίσει κάθε ενίσχυση οργανωμένων κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση διέταξε χτες νέα επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, για να σταματήσει ο αποκλεισμός απεργών κοντά σε διυλιστήριο στην περιοχή Ντουσί-Λε-Μιν, στα βόρεια της χώρας.
Ανήσυχη παρακολουθεί την κατάσταση, όπως είναι φυσικό, πρώτη από όλους η ίδια η πλουτοκρατία, με την ένωση των βιομηχάνων (MEDEF) να ζητά διαφύλαξη της «οικονομικής δραστηριότητας», δεδομένων των δυσκολιών που δημιουργούνται για την τροφοδότηση της αγοράς. Η διοίκηση του μονοπωλίου της «Τοτάλ» (που διαχειρίζεται πολλά από τα διυλιστήρια της χώρας), προχτές, άρχισε να αρθρώνει απειλές περί «επαναπροσδιορισμών» των επενδύσεών της, εξαιτίας των συνεπειών που προκαλούν οι απεργίες, ξεβράζοντας χολή για τη δύναμη που μπορούν να αποκτήσουν οι εργάτες. Τα αστικά ΜΜΕ ήδη έχουν ξεκινήσει να κινδυνολογούν ενόψει και της έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, σε μερικές βδομάδες.