Πέμπτη 26 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ η επιχείρηση Κούρδων στη Ράκα

Από μάχες στην επιχείρηση προς τη Ράκα
Από μάχες στην επιχείρηση προς τη Ράκα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μία μικρή αγροτική περιοχή της βόρειας συριακής πόλης Ράκα, που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ήταν το πρώτο έδαφος που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους χτες Κούρδοι μαχητές από τις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», στο πλαίσιο επιχείρησης που ξεκίνησαν την Τρίτη, με στόχο την ανακατάληψη της πόλης με την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ, οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) κατέλαβαν αγροκτήματα μεταξύ των χωριών αλ Φάτσα και Αλ Βάστα, αφού προηγήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με δυνάμεις τζιχαντιστών σε απόσταση 5 χλμ. νοτιοανατολικά της κωμόπολης Αϊν Ισα, στα περίχωρα της Ράκα.

Στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα από Κούρδους και Αραβες μαχητές αναφέρθηκε χτες και ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της συμμαχίας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Στιβ Γουόρεν, σημειώνοντας ότι πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδρομές προς υποστήριξη «των αρκετών χιλιάδων μαχητών της οργάνωσης SDF» (αρκετοί εκ των οποίων έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ). Ο Γουόρεν εκτίμησε ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν στη Ράκα μεταξύ 3.000-5.000 μισθοφόρους, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο χρόνο που θα επιλεχθεί να γίνει η τελική επίθεση στην «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου». Πρόσθεσε, πάντως, ότι εάν και όταν πέσει η Ράκα, «τότε θα έρθει το τέλος του "Ισλαμικού Κράτους"»...

Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» μετέδωσε χτες πως αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «δεκάδες επιδρομές βορείως της Ράκα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στην έναρξη επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών στη Ράκα, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα της Μόσχας να συμμετάσχει με τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις SDF. Ωστόσο, η πρότασή του δεν φάνηκε να τυγχάνει άμεσης ανταπόκρισης...

Παρ' όλα αυτά, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι σταματά προσωρινά τις επιδρομές σε βάρος αντικαθεστωτικών που βρίσκονται κοντά σε περιοχές που ελέγχει ή δρα το «Μέτωπο Νούσρα», ώστε να τους δώσει το περιθώριο να απομακρυνθούν.

Παράλληλα, το πρακτορείο ΑΡ μετέδωσε χτες ότι δύο συριακές αντικαθεστωτικές ομάδες, ο «Στρατός του Ισλάμ» και η οργάνωση «Φάιλακ αλ Ράχμαν», διαπραγματεύτηκαν συμφωνία παύσης πυρός μεταξύ τους στο... Κατάρ (πράγμα που αποδεικνύει το συνεχιζόμενο, βρώμικο ρόλο του εμιράτου στον πόλεμο της Συρίας). Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο παραπάνω οργανώσεων (που συνδέονται με τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα») είχαν δώσει τις τελευταίες βδομάδες αφορμή στο συριακό στρατό να αυξήσει στρατιωτικά την πίεση στην περιοχή, ώστε να ανακαταλάβει εδάφη στην Ανατολική Γούτα (στα περίχωρα της Δαμασκού).

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράκ και το Ιράν, καταδίκασαν τις πρόσφατες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις τζιχαντιστών σε Ταρτούς και Τζάμπλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ