Τετάρτη 25 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΚΡΑΤΟΣ - ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Βλέπουν μια «νέα αγορά» σε πρόσφυγες και μετανάστες

Νέα πεδία εκμετάλλευσης και κερδοφορίας οραματίζεται το κεφάλαιο με αφορμή το Μεταναστευτικό

Ανθρωποι ευάλωτοι από τις κακουχίες, κατηγοριοποιούνται από το κράτος ανάλογα με το ιατρικό τους προφίλ και ανάλογα διαμορφώνονται οι παροχές σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Associated Press

Ανθρωποι ευάλωτοι από τις κακουχίες, κατηγοριοποιούνται από το κράτος ανάλογα με το ιατρικό τους προφίλ και ανάλογα διαμορφώνονται οι παροχές σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Μια νέα αγορά από «καταναλωτές» φαρμάκων και υπηρεσιών Υγείας βλέπουν οι πολυεθνικές στο πρόσωπο των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, ενώ το κράτος αντιμετωπίζει την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη με τη λογική του «κόστους - οφέλους», φροντίζοντας μόνο για στοιχειώδεις παροχές.

Αυτό προκύπτει από το συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου («Το μέλλον της περίθαλψης στην Ελλάδα: Ενα "σωσίβιο" για να επιβιώσουμε από την κρίση»), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρυμα «Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου» κ.ά.

Στη «νέα αγορά» που «γεννιέται με αφορμή το Μεταναστευτικό» αναφέρθηκε ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κοιτώντας προς τα τραπέζια που κάθονταν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. «Θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, αλλά και μετάφραση των οδηγιών στη γλώσσα τους, νέες υπηρεσίες», είπε και πρόσθεσε: Είναι οι «νέοι πελάτες», πρέπει να ασχοληθούμε με τους 50.000 μετανάστες.

Γι' αυτούς τους ταλαιπωρημένους και κατατρεγμένους, που ξέφυγαν από τον πόλεμο και τις κακουχίες και τώρα «στοιβάζονται» σε καταυλισμούς κάτω από άθλιες συνθήκες, σχεδιάζονται ήδη «βασικά πακέτα» ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με υποτυπώδεις παροχές, ίσα - ίσα για να αποφευχθεί μια «υγειονομική βόμβα», αλλά χωρίς να προβλέπεται η πλήρης, δωρεάν κάλυψη των σύνθετων αναγκών τους.

Οπως και για τους πιο φτωχούς Ελληνες, το κύριο βάρος της φροντίδας τους θα ανατεθεί σε ΜΚΟ, εθελοντές, φιλανθρωπικές δράσεις. Αλλωστε, αυτό ήταν και το θέμα του συνεδρίου: Πώς η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αποτελέσει διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, ως προνομιακό πεδίο δράσης του κεφαλαίου, και πώς θα κοστίζει λιγότερο για το κράτος και τα Ταμεία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρθηκε σε ορισμένα στοιχεία, βάσει των οποίων «κάναμε οικονομοτεχνική μελέτη για τρία διαφορετικά πακέτα κάλυψης»:

  • Ομάδα Α: το 65% των μεταναστών και προσφύγων είναι νέοι, υγιείς, με ήσσονος σημασίας ιατρικά προβλήματα. Ασπρη κάρτα: Πακέτο υγειονομικής κάλυψης πρώτης υποδοχής που προβλέπει ορισμένες επισκέψεις στο γιατρό το χρόνο.
  • Ομάδα Β: το 30% ανήκουν σε «ευαίσθητες» ομάδες (γυναίκες, έγκυοι, παιδιά, ηλικιωμένοι άνω των 65, άνθρωποι που χρειάστηκαν νοσηλεία ως οξεία περιστατικά). Κίτρινη κάρτα: Προβλέπονται 15 - 20 επισκέψεις σε γιατρό και ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις.
  • Ομάδα Γ: 5% είναι ασθενείς με σοβαρά ή χρόνια νοσήματα, τραύματα, προϋπάρχουσες νόσους. Κόκκινη κάρτα: Προβλέπονται κάποιες επισκέψεις σε γιατρό, πρόσβαση στα νοσοκομεία.

«Να δούμε τι κοστίζει αυτό για τον ΕΟΠΥΥ και να διεκδικηθεί το ποσό από διεθνείς οργανισμούς», είπε.

Ο Φ. Λεκλέρ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, επισήμανε τα οφέλη για «τις απομακρυσμένες επαρχιακές περιοχές» από την παρουσία των προσφύγων, υπονοώντας ότι αποτελούν πάμφθηνη εργατική δύναμη για τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. Ο ίδιος υπολογίζει πως 25.000 από αυτούς θα χρειαστούν υποστήριξη κι ας μη χαρακτηριστούν πρόσφυγες, ενώ «κλείνοντας το μάτι» στις ΜΚΟ, είπε πως η «Κοινωνία των Πολιτών είναι έτοιμη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεράστιες οι ελλείψεις στις υποδομές(2016-06-10 00:00:00.0)
Να κλείσουν τώρα η Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών!(2014-11-21 00:00:00.0)
Με το σταγονόμετρο επεμβάσεις και υγειονομικό υλικό(2013-09-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους ανάπηρους μετανάστες(2011-04-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα προβλήματα των μεταναστών εργατών(2011-02-11 00:00:00.0)
Το πλαίσιο πάλης(2009-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ