Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σχέδια για αύξηση στα δίδακτρα των πανεπιστημίων της Αγγλίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις των διδάκτρων στα πανεπιστήμια της Αγγλίας από το 2017 σχεδιάζει η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, στο όνομα της εξεύρεσης νέων πόρων για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με ξένα πανεπιστήμια (κυρίως των ΗΠΑ).

Βρετανοί αξιωματούχοι προϊδέασαν ήδη ότι σχεδιάζουν αυξήσεις στα δίδακτρα σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με αυτό του πληθωρισμού, που «τρέχει» επισήμως με 1,6%. Η νέα αύξηση έρχεται μετά τη θέσπιση ετήσιων διδάκτρων αρχικού ύψους 3.000 λιρών από τον «Εργατικό» πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τα οποία όμως το 2010 τριπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 9.000 στερλίνες από την τότε κυβέρνηση συνασπισμού, βγάζοντας τους φοιτητές στους δρόμους.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν κυρίως τους φοιτητές στην Αγγλία. Οι περισσότεροι φοιτητές στη Σκοτία δεν πληρώνουν δίδακτρα, ενώ το ανώτατο όριο διδάκτρων είναι χαμηλότερο στη Βόρεια Ιρλανδία. Στην Ουαλία, οι φοιτητές μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση για την κάλυψη ενός μεγάλου τμήματος του κόστους της εκπαίδευσής τους.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι η αύξηση των διδάκτρων θα αυξήσει και την ποιότητα διδασκαλίας. Ωστόσο, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι εκτιμούν ότι το κόστος για τους σπουδαστές θα είναι υπέρογκο.

Η ομιλία της βασίλισσας

Στο μεταξύ, χτες, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' είχε προγραμματίσει την καθιερωμένη ετήσια ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων σε σχέση με τα 21 νομοσχέδια που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση και τα οποία καλύπτουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων εσωτερικής πολιτικής, όπως την οικονομία, τη θέσπιση νέου φόρου σε ζαχαρούχα αναψυκτικά, τάχα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, από τον Απρίλη του 2018, μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα και στον τρόπο διοίκησης των φυλακών, τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων εμπορικών λιμανιών στη Βρετανία και την ενίσχυση του ρόλου των δήμων στις συγκοινωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ