Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ
Στην τελική φάση οι προκριματικές εκλογές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η χτεσινή νίκη του Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές στο Ορεγκον, που αυτοπαρουσιάζεται ως «αριστερός» ή και «σοσιαλιστής» (ενώ είναι και αυτός μέρος του συστήματος, επί της ουσίας υπέρ μιας σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού), δεν αλλάζει το προβάδισμα που έχει η συνυποψήφιά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Χίλαρι Κλίντον. Η Κλίντον θέλει πλέον λιγότερους από 120 εκλέκτορες για να πάρει οριστικά το χρίσμα και να αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ. Ο γερουσιαστής Μπ. Σάντερς από το Βέρμοντ εξασφάλισε το 53,9% των ψήφων και 28 εκλέκτορες, έναντι ποσοστού 46,1% και 24 εκλεκτόρων που εξασφάλισε η Κλίντον. Η Κλίντον κέρδισε στο Κεντάκι με διαφορά λιγότερη από μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, που είναι και ο μοναδικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, υπέγραψε χτες κοινή συμφωνία χρηματοδότησης με την εθνική επιτροπή του κόμματός του. Η συμφωνία αυτή θα του επιτρέπει να συγκεντρώσει 449.400 δολάρια από έναν δωρητή, διαμοιράζοντας τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας, της εθνικής επιτροπής του κόμματος, αλλά και των επιμέρους επιτροπών των Ρεπουμπλικάνων ανά πολιτεία των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της συνέντευξής του στο «Ρόιτερς», ο Τραμπ δήλωσε ότι η κριτική που του άσκησε ο Κάμερον ήταν απρεπής (τον είπε ανόητο), τονίζοντας ωστόσο τη βεβαιότητά του ότι «θα έχει μία εποικοδομητική σχέση συνεργασίας» με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Υποσχέθηκε ακόμη να ανακοινώσει σύντομα το σχέδιό του για την αναδιαμόρφωση του οικονομικού νόμου του 2010, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως «Dodd-Frank», λέγοντας ότι καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία των τραπεζών. Επιπλέον, εμφανίστηκε έτοιμος να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Καθώς κορυφώνεται η διαδικασία των προκριματικών εκλογών γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ, χειραγωγώντας το λαό, μπορεί και εξασφαλίζει τα συλλογικά συμφέροντα της αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ