Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Ειρήνη» με μηχανική υποστήριξη...

Μπορεί η ηρεμία να διαδέχθηκε τις μάχες, αλλά η φυγή των γυναικοπέδων απο τις επικινδυνες περιοχές συνεχιζεται.

Associated Press

Μπορεί η ηρεμία να διαδέχθηκε τις μάχες, αλλά η φυγή των γυναικοπέδων απο τις επικινδυνες περιοχές συνεχιζεται.
ΣΚΟΠΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Θα κάνουμε το παν για να επιλυθεί η κατάσταση με ειρηνικά μέσα και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στη χρήση βίας»...

Αυτά δήλωνε αργά χτες το βράδυ, δημόσια, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, κάνοντας επίσης λόγο για επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα του και επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δε θα επιτραπεί η «εθνική εκκαθάριση», στην οποία έχουν προχωρήσει οι Αλβανοί εξτρεμιστές κατά του σλαβομακεδονικού πληθυσμού, στην περιοχή του Τέτοβου.

Παρ' όλα αυτά, ο Τραϊκόφσκι επέκρινε τα «έκτροπα» που έλαβαν χώρα το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διαδήλωση των Σλαβομακεδόνων κατοίκων του Τέτοβου, που επιτέθηκαν σε προξενεία και καταστήματα «Μακ Ντόναλντς» και υπογράμμισε ακόμα ότι η διεθνής κοινότητα παίζει θετικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης και κατέληξε λέγοντας: «Εχουμε ανάγκη το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ μας έχει ανάγκη. Είναι καιρός για ενότητα και όχι για αλληλοκατηγορίες».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι χαρακτήρισε σταθερή την κατάσταση στην περιοχή του Τέτοβου. Ωστόσο, τόνισε ότι παραμένει το αίτημα της κυβέρνησης να επιστρέψουν οι Αλβανοί εξτρεμιστές στις θέσεις που κατείχαν πριν από την υπογραφή της συμφωνίας της εκεχειρίας. Κάλεσε δε τους πολίτες της χώρας να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία του υπουργείου του με το ΝΑΤΟ και διαχώρισε τη θέση του από τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος κατηγόρησε σύσσωμη τη Δύση ότι υποστηρίζει τους Αλβανούς εξτρεμιστές.

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένονται στα Σκόπια οι Χαβιέ Σολάνα και Τζορτζ Ρόμπερτσον. Πρόκειται για μια (απέλπιδα) προσπάθειά τους να διασωθεί η «ειρηνευτική διαδικασία», την οποία η ΕΕ και το ΝΑΤΟ «σπονσοράρουν»: Η επίσκεψη, που επρόκειτο να γίνει την περασμένη εβδομάδα αλλά είχε αναβληθεί, έχει κατ' αρχάς στόχο την «επιστροφή στην εκεχειρία και στις πολιτικές διαπραγματεύσεις», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το ίδιο όμως σε χτεσινή ανάλυσή του χαρακτηρίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες «κατακρεουργημένες».

Από τις Βρυξέλλες, ο λόρδος Ρόμπερτσον εκτίμησε πως η κατάσταση είναι «κρίσιμη». Η... φοβερή ανακάλυψη του Βρετανού Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ δεν αφορά βέβαια την έξοδο 8.000 Σλαβομακεδόνων από την περιοχή του Τέτοβου, ούτε τις απειλές διοικητή του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού ότι θα «καταλάβει» την πόλη, αλλά την απόρριψη των αλβανικών αιτημάτων που μετέφερε στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, ο «απεσταλμένος» του ΝΑΤΟ Πίτερ Φέιθ, ο οποίος μετέφερε τις απόψεις του Αλί Αχμέτι του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, που έφυγε από την προχτεσινοβραδινή συνάντηση με άδεια χέρια...

Από τη Λωρίδα της Γάζας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ τήρησε μια στάση «ίσων αποστάσεων»: από τη μια είπε πως η Γερμανία «καταδικάζει» την παραβίαση της εκεχειρίας από «ένοπλους Αλβανούς εξτρεμιστές» στο Τέτοβο, καθώς θεωρεί τους διωγμούς Σλαβομακεδόνων «απολύτως απαράδεκτους», από την άλλη όμως επέκρινε και την κυβέρνηση των Σκοπίων για «δημιουργία κλίματος» που οδήγησε σε επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Γερμανίας, των ΗΠΑ, πρεσβειών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και επιχειρήσεων όπως ένα εστιατόριο της αλυσίδας «Μακ Ντόναλντς» και τα γραφεία της «Μπρίτις Αιργουέις» στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. «Οι κατηγορίες των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ εναντίον διεθνών μεσολαβητών είναι αβάσιμες», ισχυρίζεται ο Φίσερ. Και ο Χαβιέ Σολάνα εμφανίστηκε να παίζει στον ίδιο ρυθμό: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως ΕΕ είναι να βοηθήσουμε τη χώρα, να βοηθήσουμε το λαό της».

Για την ώρα όμως και παρά τις φραστικές και έμπρακτες (σύλληψη μερικών δεκάδων Αλβανών στο Κόσσοβο) προσπάθειές τους να πείσουν για τις «καλές προθέσεις» τους, η Δύση μοιάζει να οδηγεί την ΠΓΔΜ κατευθείαν στην κόλαση του εμφυλίου...

  • Αργά το βράδυ, σύμφωνα με το ΑΠΕ και το βρετανικό BBC ανακοινώθηκε ότι επιτεύχθη συμφωνία μεταξύ Φέιθ και Αχμέτι, και ότι σύμφωνα με αυτήν οι αλβανοί εξτρεμιστές, θα υποχωρήσουν και πάλι πίσω από τα όρια που προβλέπει η συμφωνία της 5ης Ιουλίου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ