Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Δοκιμάζονται οι σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Σλαβομακεδόνες κάτοικοι της ΠΓΔΜ, οδηγούμενοι από αντιδυτικό μένος, επιτέθηκαν στο ελληνικό Γραφείο Τύπου στα Σκόπια

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσπάθησε χτες, με δηλώσεις του εκπροσώπου της, να υποβαθμίσει τα γεγονότα της περασμένης Τρίτης, κατά τη διάρκεια των οποίων οργισμένοι Σλαβομακεδόνες επιτέθηκαν και κατά του ελληνικού Γραφείου Τύπου στα Σκόπια, κατεβάζοντας από τον ιστό της και καίγοντας την ελληνική σημαία.

«Ενέργεια μερικών ηλίθιων, που δεν καταλαβαίνουν ποιος είναι ο εχθρός και ποιος ο φίλος», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσεφσκι το επεισόδιο εις βάρος της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Σε δήλωσή του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μιλόσεφσκι υποστήριξε ότι το κάψιμο της ελληνικής σημαίας έξω από το Γραφείο Τύπου της Ελλάδας, στα Σκόπια, δεν αποτελεί εκδήλωση ανθελληνικού κλίματος και δε συνδέεται με τα αισθήματα που τρέφει η πλειοψηφία του πληθυσμού απέναντι στην Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση της χώρας του πρόκειται να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την προστασία του κτιρίου, ενώ πρότεινε η ελληνική σημαία να τοποθετηθεί σε ψηλότερο σημείο, έτσι ώστε να μην είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε, «ακόμα και με έναν απλό αναπτήρα, να ανάψει φωτιά».

Το επεισόδιο

Ενας από τους περίπου 200 διαδηλωτές, που προέβησαν στις επιθέσεις εναντίον των ξένων πρεσβειών και επιχειρήσεων, αναρριχήθηκε στον περίβολο του κτιρίου, που στεγάζει το Γραφείο Τύπου της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, και προσπάθησε να εισβάλει στο γραφείο. Συνάντησε, όμως, την αντίδραση του συμβούλου Τύπου Γιώργου Κουτσούμη. Οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι συνέχιζαν να λιθοβολούν το γραφείο και, αφού κατέβασαν την ελληνική σημαία από τον ιστό της, την έκαψαν, ενώ η ηρεμία αποκαταστάθηκε μετά από παρέμβαση της αστυνομίας.

Ο Ελληνας επιτετραμμένος στα Σκόπια Γ. Κακλίκης προέβη αμέσως σε έντονο διάβημα στις αρχές των Σκοπίων, ζητώντας τη φύλαξη των γραφείων της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας και την προστασία του προσωπικού της, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά, που εθνικιστές προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες.

Στην Αθήνα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, καθώς, όπως εκτιμούν, εντάσσεται στο γενικό αντιδυτικό και αντιΝΑΤΟικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι το επεισόδιο δεν πρόκειται να επηρεάσει τις καλές διμερείς σχέσεις, κάλεσε, όμως, παράλληλα τις αρχές της γειτονικής χώρας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χώρων της ελληνικής διπλωματικής αποστολής.

Χτες, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας θέλησε να καταδικάσει «τις ενέργειες των εξτρεμιστικών στοιχείων στο κράτος των Σκοπίων, που έσπασαν τη συμφωνία για εκεχειρία».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Δ. Ρέππας συμπλήρωσε ότι «καταδικάζουμε και τις δυνάμεις των διαδηλωτών, που χθες το βράδυ επιτέθηκαν στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους. Το Γραφείο Τύπου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Εχουμε ζητήσει, κατ' επανάληψη, να διατεθούν δυνάμεις προς φύλαξη των γραφείων, ώστε οι Ελληνες πολίτες που εργάζονται εκεί να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, χωρίς να διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Λυπούμαστε, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων σε αυτή την υποχρέωση, να παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους σε μία ελληνική υπηρεσία στο γειτονικό κράτος. Προβληματιζόμαστε γι' αυτήν την καθυστέρηση. Επαναλαμβάνουμε, κατέληξε ο Δ. Ρέππας, για μια ακόμη φορά ότι είμαστε στο πλευρό των δυνάμεων των Σκοπίων και πρώτα και κύρια της κυβέρνησης του γειτονικού κράτους, στην κατεύθυνση της προσπάθειας που κάνουν και εκείνοι να επανέλθει η ομαλότητα στο κράτος αυτό και να αναζητηθεί, με ειρηνικό τρόπο, λύση στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ