Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συστάσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ

Στη δημοσιότητα δόθηκε χτες έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τα συμπεράσματα της αποστολής σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού. Παρά τις όποιες διαπιστώσεις, που μπορεί να έχουν βάση, είναι δεδομένο ότι οι αναφορές περί προστασίας των προσφύγων είναι υποκριτικές, δεδομένου ότι η ιμπεριαλιστική ΕΕ έχει ευθύνη για τον πόλεμο που είναι η αιτία για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ με την πολιτική του εγκλωβισμού έχει καταδικάσει αυτούς τους ανθρώπους να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε διάφορους χώρους.

Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την Αστυνομία της ΠΓΔΜ, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εντοπίζονται κενά στην προστασία των παιδιών, στις διαδικασίες ασύλου και την ανοικοδόμηση νέων δομών φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, ο ειδικός εκπρόσωπος για το Προσφυγικό, Τόμας Μπότσεκ, που πραγματοποίησε την αποστολή σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ στις 7 με 11/3, εξήγησε στην έκθεσή του ότι στόχος του ήταν «να κατανοήσει με ποιον τρόπο, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές, τηρώντας τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις νομικές πράξεις του οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην έκθεσή του, ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει την ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την Αστυνομία των Σκοπίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ο ίδιος συνέλεξε. Συνιστά στο Συμβούλιο να βοηθήσει τις αρχές της ΠΓΔΜ για την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθεί «ότι τα σύνορα με την Ελλάδα ελέγχονται τηρώντας τις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Τ. Μπότσεκ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά των προσφύγων στους καταυλισμούς. Εκτιμά μάλιστα ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία θα μπορούσε να έχει ως αρνητική συνέπεια να παραμένουν τα παιδιά ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στους καταυλισμούς ή πλησίον των κέντρων καταγραφής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ