Κυριακή 15 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
«Μη χάνετε χρόνο»

(τελευταίο)

...«Φυσικά, με το να δουλέψετε προσεκτικά 100 παιχνίδια του Καπαμπλάνκα, δεν θα αρχίσετε να παίζετε όπως εκείνος παρά μόνο να εφαρμόζετε τις εξαιρετικές μεθόδους του στις συγκεκριμένες θέσεις. Αυτό είναι καλύτερο ακόμα και από πολλές ώρες δουλειάς.

Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών που ήδη έχει συλλεχθεί σε χιλιάδες βιβλία και εγκυκλοπαίδειες για τα ανοίγματα και το φινάλε. Δεν είναι εφικτό να απομνημονεύσετε όλες τις πληροφορίες, αλλά πρέπει να τις γνωρίζετε πολύ καλά. Παρ' όλα αυτά υπάρχει μια πολύ καλή μέθοδος, το παιχνίδι βάσει των θέσεων! Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να απομνημονεύσετε όλες τις βαριάντες "Σεβενίγκεν" ή τη "Σικελική Αμυνα" και να μάθετε όλα τα παιχνίδια. Ομως, με δουλειά 30 - 40 ωρών διαβάζοντας τις πιο λεπτομερείς αναλύσεις για τα ανοίγματα, μπορείτε να μάθετε τον κύριο τρόπο σκέψης. Αυτές οι βαριάντες και οι δεκάδες επεξηγήσεις αυτών των ανοιγμάτων έπρεπε να είχαν καταγραφεί στο τετράδιο μελέτης σας!

Το ρεπερτόριο ενός μετρ δε θα πρέπει να αποτελείται από ένα, αλλά από δεκάδες διαφορετικά συστήματα ανοιγμάτων. Η μελέτη και η κατανόηση τού πώς πρέπει να παίζεται το σκάκι σωστά, απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο για έναν μετρ, αλλά και για όποιον θέλει να γίνει μετρ». Ολοκληρώνοντας το 24ο Μάθημα ο Γκάρι Κασπάροβ καταλήγει: «Συνοψίζοντας, εάν θέλετε να ξετυλίξετε το πλήθος των μυστικών στο σκάκι, τότε μη χάνετε χρόνο. Σας εύχομαι επιτυχία!».

Στο προηγούμενο διάγραμμα («Ρ» 1.5.16) είχαμε τη σύνθεση του Αμπράμ Γκούρβιτς στην ακόλουθη θέση με αλγεβρικά σύμβολα: Λευκά: Ρζ5, Πη7, Αη4, Στρ. α4, γ7, θ3 (6) Μαύρα: Ρε7, Πε8, Αη3, Στρ. α5, ζ7, θ6 (6) Στο 23ο μάθημα ο Γκ. Κασπάροβ έλεγε ότι η σκακιστική σύνθεση είναι η πιο όμορφη και μυστήρια πλευρά στην τέχνη του σκακιού, όπου μέσα από τη φαντασία και τη μελέτη του συνθέτη προσφέρει ευχάριστες ώρες σε εκατομμύρια σκακιστές. Ας έλθουμε όμως και στη σύνθεση του Γκούρβιτς. Πώς γίνεται να κερδίσει ο λευκός; Το γ7 είναι καταδικασμένο, το μέλλον του Αη4 είναι ασαφές... Εχει όμως ενεργητικό βασιλιά! 1. Αθ5! Αχγ7 2. Πζ7+ Ρδ8 Ο μαύρος δεν έχει άλλη εκλογή. Αν 2... Ρδ6 3. Πζ6+ 3. Πχγ7 Πη8!! Εάν μπορέσεις να προβλέψεις, έχοντας υπολογίσει μια μεγάλη συνέχεια και να εκτιμήσεις κατάλληλα, τότε θα έχεις πετύχει σίγουρα μια πρόοδο υψηλού επιπέδου. 4. Πγ4!! Μια υπέροχη ιδέα που είναι το μοτίβο αυτής της μελέτης. 4... Πη5+ 5. Ρε6! Πχθ5 6. θ4! Παρά την υλική ισότητα, ο μαύρος βρίσκεται σε αναγκαστική κίνηση και η απώλειά του είναι αναπόφευκτη. Λύνοντας τέτοιες μελέτες μπορείς να καταλάβεις πλήρως την έξυπνη κυριαρχία στη σκακιέρα!

Στο διάγραμμα μια εξαιρετική σύνθεση του Αμερικανού Σαμ Λόιντ, όπου παίζουν τα λευκά και κάνουν ΜΑΤ σε (3) τρεις κινήσεις. Προσοχή, η θέση δεν είναι λάθος! Λ: Ρζ1, Πα5, Πζ6, Ιβ6, Ιε4, Αβ5, Αη7, Στρ. β4, δ2 (9) Μ: Ρε5, Πε8, Πθ2, Ια2, Ιθ1, Αη8, Αη3, Στρ. α6, β7, γ3, ε6, ζ2, θ4 (13). Η λύση στον επόμενο «Ρ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ