Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι εργάτες της θάλασσας

Δεν υπάρχει θάλασσα και ωκεανός της Γης, που να μην έχει στον πάτο του ένα από τα σαπιοκάραβα του διαβόητου πρώτου στον κόσμο στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών, που να μην έχει κοκκινίσει από το αίμα των ναυτεργατών, που έπεσαν στο βωμό του «ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος». Κάθε δεκαετία, το στυγερό χέρι της εφοπλιστικής ασυδοσίας «θερίζει» εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, για να γεμίσει τα «αχόρταγα» θησαυροφυλάκιά της με δολάρια, ακόμα και «ματωμένα». Τα μακάβρια νούμερα, που δίνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αν και λειψά, προκαλούν ανατριχίλα: Από το 1993 μέχρι το 1998, μόνο στα πλοία με ξένη σημαία των Ελλήνων εφοπλιστών άφησαν τα κόκαλά τους 389 ναυτεργάτες, ενώ άλλοι 134 στα πλοία με ελληνική σημαία! Χώρια οι σακατεμένοι, που δεν καταγράφονται πουθενά. Και, όμως, γι' αυτές τις εκατόμβες, γι' αυτά τα «ματωμένα δολάρια», οι μόνοι που την ...«πληρώνουν» είναι η ...κακή τύχη, ο «κακός καιρός» και οι πνιγμένοι. Οι πραγματικοί ένοχοι γυροφέρνουν κοστουμαρισμένοι μέσα στις πανάκριβες λιμουζίνες τους, κύριοι περιωπής, μοστραρισμένοι στις λίστες των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο και έτοιμοι να θυσιάσουν και άλλες ανθρώπινες ζωές, αν αυτό χρειαστεί, για να ανέβουν μια ακόμη βαθμίδα στη λίστα.

Ναι! Αυτοί είναι οι Ελληνες εφοπλιστές, που συγκροτούν, μάλιστα, το σκληρό πυρήνα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Με το αίμα αθώων ανθρώπων, που ζήτησαν απλώς ένα μεροκάματο, έχουν χτίσει την παγκόσμια αυτοκρατορία τους, η οποία σήμερα συμπεριλαμβάνει από καράβια μέχρι τράπεζες. Γιγαντώθηκαν, γιατί πάντα, μετά από κάθε τους έγκλημα, βρίσκονταν οι καλοθελητές, που, για να φάνε και αυτοί ένα «ψίχουλο», έσπευδαν να τους σκουπίσουν το αίμα από τα χέρια. Σήμερα, ο ...«καθαριστής» τους είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χτες ήταν της ΝΔ, προχτές η χούντα και πάει λέγοντας. Ολόκληροι μηχανισμοί έχουν στηθεί από τους εκάστοτε κυβερνώντες, για να «βγαίνουν λάδι» οι εφοπλιστές. Χειροπιαστή, της «ασυλίας» που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, απόδειξη αποτελεί η απόφαση, που εξέδωσε το Εφετείο Πειραιά στις αρχές Ιούνη, με την οποία αθώωσε τον εφοπλιστή Αν. Ηλιόπουλο, ο οποίος πρωτόδικα είχε «φάει» 5 χρόνια φυλακή, επειδή είχε εν πλω το σαπιοκάραβο φορτηγό «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», με αποτέλεσμα να γίνει ο τάφος για 24 ναυτεργάτες.

Ομως, ξέρουν ότι η κυριαρχία τους δεν είναι «ες αεί». Γνωρίζουν ότι αποτελούν γέννημα - θρέμμα ενός οικονομικού συστήματος, που αποτελεί θερμοκήπιο για κάθε είδους παράσιτα που μεγαλώνουν πίνοντας το αίμα των άλλων. Ενός συστήματος, που, δυστυχώς γι' αυτούς, δεν είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Και γι' αυτό ακριβώς επινοούν συνεχώς μέτρα προστασίας, όπως είναι η διαβόητη «μπλακ λιστ» (μαύρη λίστα), για να πετούν στη στεριά όποιον «σηκώνει κεφάλι». Οπως είναι ακόμα και η σύνθεση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που έχουν φροντίσει να εκλέγεται από νόθο συνέδριο με νόθους συσχετισμούς, με βάση ένα καταστατικό που στηρίζεται σε νόμους της χούντας και της ΝΔ, τους οποίους διατηρεί και συντηρεί και το ΠΑΣΟΚ. Ομως ό,τι και να κάνουν, θα 'ρθει η ώρα τους, γιατί ένα καράβι χωρίς εφοπλιστή ταξιδεύει, αλλά χωρίς ναυτεργάτες όχι.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ