Τετάρτη 4 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Από τη συμμετοχή της ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ
Από τη συμμετοχή της ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ
Με συγκεντρώσεις των σωματείων γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά σε αρκετές πόλεις της Βρετανίας, την Κυριακή 1η Μάη. Η κεντρική συγκέντρωση στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο έξω από την Μarx Memorial Library και ακολούθησε πορεία στο κέντρο του Λονδίνου, έως την πλατεία Τραφάλγκαρ.

Γενικά οι εκδηλώσεις αντιμετωπίζονταν ως «μουσειακή επέτειος», με απουσία κάθε αναφοράς στην ουσία της ταξικής πάλης στο σήμερα και της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας προσκόλλησης των βρετανικών σωματείων στο ρεφορμισμό και της πρόσδεσής τους στη σοσιαλδημοκρατία. Στην ατζέντα των σωματείων και των φορέων ήταν έντονη η αντικυβερνητική ρητορεία ενάντια στην κυβέρνηση των Συντηρητικών και του Κάμερον, με αντίστοιχο «αέρα» στους Εργατικούς του Τζ. Κόρμπιν και τα ζητήματα σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα, με σωματεία/κόμματα υποστηρικτές και των δύο πλευρών.

Η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ συμμετείχε στην κεντρική διαδήλωση του Λονδίνου και στις αντίστοιχες σε Μπρίστολ και Γλασκόβη, αναδεικνύοντας την Εργατική Πρωτομαγιά ως μέρα τιμής της ταξικής πάλης, ενάντια στην «ταξική συνεργασία», καταγγέλλοντας και το αίτημα των βρετανικών συνδικάτων προς το αστικό κράτος να γίνει η 1η Μάη μέρας αργίας.

Η ανακοίνωση της ΚΟ Βρετανίας έπαιρνε θέση για όλες τις καυτές εξελίξεις σε Ελλάδα, ΕΕ και Βρετανία, προσπαθώντας να αναδείξει την ταξική φύση των προβλημάτων, να σπάσει αυταπάτες για μια καλύτερη διαχείριση, να αναδείξει τη μόνη ρεαλιστική λύση για τους εργαζόμενους, που είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και η οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» ακούστηκε δυνατά στους δρόμους του Λονδίνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ