Σάββατο 30 Απρίλη 2016 - Κυριακή 1 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
Η εργατική πάλη για αποτροπή αντιλαϊκών μέτρων συνδέεται με την πάλη για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία

Κοινή τοποθέτηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Από τον ταξικό γιορτασμό της περσινής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα
Από τον ταξικό γιορτασμό της περσινής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα
Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που υπογράφουμε αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση, στις παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2016, θέλουμε να τονίσουμε την αλληλεγγύη μας με όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα μέσα από απεργίες, διαδηλώσεις και άλλες μορφές αντίστασης. Είναι φανερό ότι στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει, η πολιτική και οργανωτική δύναμη του διεθνούς προλεταριάτου θα αποτελέσει έναν από τους κρίσιμους παράγοντες στην αναμόρφωση του κόσμου στο άμεσο μέλλον. Με απόλυτη πίστη στην επιτυχία της πάλης της εργατικής τάξης ως Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα χαιρετίζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που υπογράφουμε αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση, στις παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2016 θέλουμε να τονίσουμε πως σ' αντίθεση με αστικές κι οπορτουνιστικές θεωρήσεις, η πραγματικότητα είναι πως η εργατική τάξη όχι μόνον δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά εξελίσσεται, αναπτύσσεται, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, ως βασική παραγωγική δύναμη, άσχετα από τις αλλαγές που έχουν γίνει στη διαδικασία της παραγωγής, εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου. Από χώρα σε χώρα υπάρχουν διακυμάνσεις κι αλλαγές στη διαδικασία συγκέντρωσης της εργατικής τάξης στον έναν ή άλλο κλάδο, υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί στην καταστροφή των μεσαίων στρωμάτων, στην καταστροφή της μικρής αγροτικής παραγωγής, στην αυξομείωση των μεταναστευτικών ρευμάτων και σ' άλλους επιμέρους παράγοντες, που επιδρούν στους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες της εργατικής τάξης. Τέτοιοι παράγοντες είναι αναγκαίο να μελετούνται από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, ώστε αυτά να δυναμώνουν τη στρατηγική και την τακτική τους, να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης, στην κοινωνική συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα. Βεβαίως, το βασικό ζήτημα είναι ότι οι αλλαγές που συντελούνται τεκμηριώνουν αναμφίβολα το συμπέρασμα πως η εργατική τάξη παραμένει η κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης και η ιστορική της αποστολή συνίσταται στην κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, των τάξεων, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν υπάρχει άλλη κοινωνική δύναμη που να μπορεί να εκπληρώσει αυτόν το ρόλο.

Η σημερινή πραγματικότητα της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που έχει εμφανιστεί συγχρονισμένα σε πολλές καπιταλιστικές χώρες, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο καπιταλισμός που διανύει το ιμπεριαλιστικό, ανώτατο και τελευταίο και παρασιτικό στάδιο της ανάπτυξής του, βασανίζει εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, γεννάει φτώχεια και ανεργία, πάσχει από αγιάτρευτες αντιθέσεις, αντιφάσεις που εκδηλώνονται με κυκλικές κρίσεις, αλλά και πολέμους για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλίων, το μοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο των πηγών του πλούτου.

Η κρίση του καπιταλισμού αποδεικνύει τα ξεπερασμένα ιστορικά όρια του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος, ενώ η εργατική τάξη, που δεν έχει στη διάθεσή της τα μέσα παραγωγής, εξακολουθεί να είναι ο «νεκροθάφτης» του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Αυτός ο ιστορικός επαναστατικός ρόλος της εργατικής τάξης προϋποθέτει αυτή να οργανωθεί σε τάξη για τον εαυτό της.

Η εργατική τάξη δεν μπορεί να έχει επιτυχίες μέσα από την «κοινωνική συναίνεση», την κοινωνική «ειρήνη», όπως ισχυρίζονται ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Τα πολλά χρόνια αρνητικής εμπειρίας δείχνουν ότι αυτή η γραμμή οδήγησε σε ενσωμάτωση μεγάλα τμήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, με τη σοσιαλδημοκρατία και τις οπορτουνιστικές δυνάμεις να έχουν την κύρια ευθύνη γι' αυτό. Σήμερα, ο καπιταλισμός χρειάζεται να ανατρέψει ακόμα και τις πιο βασικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες ως αποτέλεσμα της ταξικής πάλης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η εργατική πάλη, για την αποτροπή των αντιλαϊκών μέτρων, για οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα και κατακτήσεις σε συνθήκες καπιταλισμού, συνδέεται εύστοχα με την πάλη για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Η διατύπωση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αιτημάτων, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες της εργατικής τάξης, με στόχο τη συσπείρωση, τη συγκέντρωση και την προετοιμασία εργατικών δυνάμεων για σκληρές αναμετρήσεις με το εκμεταλλευτικό σύστημα, δεν περιορίζεται στην απόσπαση άμεσων κατακτήσεων, αλλά συνδέεται με το σκοπό της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο και πρέπει να τον διεκδικήσει, διεκδικώντας τη δική της εξουσία.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Ζήτω η Διεθνιστική Αλληλεγγύη, ο Προλεταριακός Διεθνισμός!

Προλετάριοι, όλων των χωρών, ενωθείτε!

Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το διεθνές κίνημα και την Κίνα(2021-05-22 00:00:00.0)
Ταξική μαζική πάλη για σύγκρουση με τα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα(2013-11-10 00:00:00.0)
Οι Ελληνες κομμουνιστές δίνουν παράδειγμα με την ασυμβίβαστη πάλη τους(2012-06-21 00:00:00.0)
Τοποθέτηση του ΚΚΕ για την πλατφόρμα Γουέμπ στο ΚΚ ΗΠΑ(2011-04-17 00:00:00.0)
Η εξουσία στον επαναστατημένο λαό, οι εκμεταλλευτές στο περιθώριο(2007-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ