Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Περιοδεία Ομπάμα σε Σ. Αραβία με παζάρια για επεμβάσεις και όπλα...

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.--

Περιοδεία σε τρεις χώρες ξεκινά από σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχοντας ως πρώτο σταθμό την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, προκειμένου να παραστεί αύριο, Πέμπτη, στη διάσκεψη κορυφής ηγετών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), σε μία προσπάθεια να προωθήσει τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, και να «σπρώξει» την υπογραφή ακόμη περισσότερων συμβολαίων για λογαριασμό του συμπλέγματος των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα μεταβεί σήμερα στην Αίγυπτο, όπου θα συναντήσει τον ομόλογό του και τον Πρόεδρο της χώρας, Α. Φ. Σίσι, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ριάντ για τις ανάγκες της συνόδου κορυφής ΗΠΑ - GCC.

Η επίσκεψη του Ομπάμα γίνεται με φόντο τις προστριβές που προκαλεί από πέρσι στις σχέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη, δεδομένων των ανησυχιών της σαουδαραβικής μοναρχίας μήπως χάσει την πρωτοκαθεδρία στην ευρύτερη περιοχή από το Ιράν, που είναι ο ισχυρότερος γεωπολιτικός της αντίπαλος. Αγκάθια στις διμερείς σχέσεις προκαλούν άλλα δύο ζητήματα. Αφενός η πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό ΑΤΛΑΝΤΙΚ και η «πρόταση» του Ομπάμα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν «να μοιραστούν τη γειτονιά» και να σταματήσουν τις μεταξύ τους κόντρες και αφετέρου η προσπάθεια μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, από τη μία, να αποκαλύψουν απόρρητα στοιχεία της προ ετών πολυσέλιδης έκθεσης της Γερουσίας για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 και τις σχέσεις της Σ. Αραβίας με τους τρομοκράτες της «Αλ Κάιντα», από την άλλη να εγκρίνουν νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε Αμερικανούς πολίτες να προσφύγουν νομικά κατά της Σ. Αραβίας σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει απειλήσει πως θα ασκήσει βέτο σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, με δεδομένες τις απειλές του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, Αντελ Τζουμπέιρ, πως εάν ψηφιστεί κάτι τέτοιο, οι Σαουδάραβες θα «ρευστοποιήσουν» περιουσιακά στοιχεία ύψους 750 δισ. δολαρίων που διαθέτουν στις ΗΠΑ (όπως έγραψαν προ ημερών οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης», δίχως να διαψευστούν...).

Σχέδιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ

Ο Ομπάμα αναμένεται να προωθήσει ένα σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του ΝΑΤΟ μελετώντας και σπρώχνοντας διάφορα σενάρια, όπως δημιουργία «ΝΑΤΟικών κέντρων» ακόμη και σε χώρες που δεν είναι μέλη του συμβουλίου GCC, όπως η Τυνησία, με πρόσχημα τις τρομοκρατικές απειλές από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα προωθήσει συμβόλαια πώλησης 36 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F15» στο Κατάρ και άλλων 24 μαχητικών τύπων F/A, 18 E/F Super Hornet στο Κουβέιτ συνολικού ύψους τουλάχιστον 7 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της κατασκευάστριας εταιρείας «Μπόινγκ».

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Ομπάμα στο εξωτερικό θα είναι η Γερμανία, όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Α. Μέρκελ, και η Βρετανία, όπου θα συναντηθεί με την βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενόψει και του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ