Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη στον ΟΗΕ...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί καιρό τώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατ. Ιερουσαλήμ, εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής, μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι πρέσβεις Ισραήλ και Παλαιστινίων αντάλλαξαν βαριές κουβέντες στη διάρκεια συζήτησης για τις γενικότερες συνθήκες στη Μέση Ανατολή.

Τη φασαρία ξεκίνησε ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, που κάλεσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριγιάντ Μανσούρ, να καταδικάσει τις «τρομοκρατικές επιθέσεις Παλαιστινίων σε Ισραηλινούς». Ο Παλαιστίνιος πρέσβης ανταπάντησε πως η πλευρά του «καταδικάζει τους φόνους όλων των αθώων πολιτών, και των Παλαιστινίων», για να συνεχίσει ο Ισραηλινός ομόλογός του με ένα λογύδριο περί της «μισαλλοδοξίας» που διδάσκεται στα παλαιστινιακά σχολεία και της ονομασίας δρόμων με ονόματα «τρομοκρατών».

«Αφήστε το λαό μας ελεύθερο! Είστε κατοχική δύναμη. Είστε αποικιοκράτες!», ξέσπασε ο Παλαιστίνιος πρέσβης.

Συνάντηση Αμπάς - Μέρκελ

Σε αυτό το κλίμα, μερικές ώρες μετά, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, μετέβη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, δηλώνοντας ότι καταδικάζει «όλες τις μορφές τρομοκρατίας που επηρεάζουν Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αμάχους». Σημείωσε επίσης ότι επιθυμεί τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την ανάσχεση των εβραϊκών εποικισμών με διπλωματικά μέσα, μέσω της ειρηνικής αντίστασης του παλαιστινιακού λαού.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, καταδίκασε την προχτεσινή βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο της Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα 21 τραυματίες, ζητώντας επιπλέον «τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Παράλληλα, στη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν κατά την πάγια τακτική τους την τρομοκράτηση Παλαιστινίων αμάχων στα σπίτια τους, με δεκάδες Ισραηλινούς στρατιώτες να εισβάλλουν πάνοπλοι στα σπίτια χωρικών βορείως της Βηθλεέμ και νοτίως της Χεβρώνας, αναζητώντας «υπόπτους»... Στη διάρκεια μίας τέτοιας εφόδου τραυμάτισαν έναν 15χρονο Παλαιστίνιο μπαίνοντας στο σπίτι του και συνέλαβαν πάνω από 30 άλλους διαφόρων ηλικιών με διάφορα προσχήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ