Σάββατο 16 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογίες του ΚΚΕ για αγρότες και εργαζόμενους

Κατατέθηκαν χτες στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Μία από τις τροπολογίες του ΚΚΕ αφορά την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί
Μία από τις τροπολογίες του ΚΚΕ αφορά την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί
Πέντε τροπολογίες κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή, για την ανακούφιση των αγροτών, την αποποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των αγροτών και κλάδων εργαζομένων και την προστασία των εργαζομένων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις», το οποίο ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Τετάρτη 20 Απρίλη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.

1η τροπολογία: Προβλέπει την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις διάφορες κατηγορίες οίνου, ο οποίος επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το νόμο 4346/2015. Οπως αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην εισηγητική έκθεση, είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του ΕΦΚ, γιατί «πλήττει περαιτέρω το αμπελουργικό εισόδημα, με ορατό τον κίνδυνο της περαιτέρω μείωσης του αριθμού των εκμεταλλεύσεων», «επιβαρύνει ιδιαίτερα την τιμή διάθεσης των οίνων χαμηλής κατηγορίας τιμής και κατά συνέπεια θα πλήξει τη λαϊκή κατανάλωση, που αποτελεί και το μεγαλύτερο όγκο καταναλούμενων οίνων στη χώρα μας». Επίσης, θα μειωθούν «περαιτέρω οι ήδη χαμηλές τιμές σταφυλιών των αμπελοκαλλιεργητών, εξαιτίας των οικονομικών πιέσεων στον αμπελοοινικό τομέα».

2η τροπολογία: Αφορά τους εργαζόμενους των υπό εκκαθάριση αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και ενώσεων (ΑΣ και ΕΑΣ). Στο άρθρο της προβλέπονται όλες εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε - σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση - οι εργαζόμενοι «με την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους και να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους έναντι των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν εργασία όσοι βρεθούν εκτός δουλειάς». Ειδικά για την εξασφάλιση της εργασίας, στην παράγραφο 4 του άρθρου προβλέπεται ότι μπορούν να απορροφηθούν από άλλες αγροτικές οργανώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, «παρέχεται προσαυξημένη μοριοδότηση για την εμπειρία τους, λόγω παροχής εργασίας στις ΑΣ και ΕΑΣ, κάθε φορά που γίνονται προσλήψεις προσωπικού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή στους εποπτευόμενους φορείς του».

3η τροπολογία: Περιέχονται ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταργείται. Οπως προβλέπεται στην τροπολογία, οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, «σε κενές οργανικές θέσεις της ίδιας κατηγορίας εκπαίδευσης και αν δεν υπάρχουν κενές σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις προσωπικού, αντίστοιχου ή συναφούς υφιστάμενου ή παρεμφερούς κλάδου και ειδικότητας, για τις οποίες κατέχουν τα τυπικά προσόντα». «Το μεταφερόμενο προσωπικό κατατάσσεται σε βαθμολογικά και μισθολογικά κλιμάκια της οικείας κατηγορίας, ανάλογα με τα τυπικά του προσόντα και το συνολικό χρόνο υπηρεσίας και λαμβάνει τις αποδοχές της υπηρεσίας υποδοχής», «τυχόν πρόσθετες αποδοχές ή απολαβές και ειδικά επιδόματα οποιασδήποτε ονομασίας διατηρούνται ως προσωπική διαφορά» κ.ά.

4η τροπολογία: Προβλέπεται η «εξάλειψη του αξιοποίνου των φερόμενων ως αδικημάτων κατά τις λαϊκές κινητοποιήσεις» και πιο ειδικά των αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων, εργαζομένων στον κλάδο Μετάλλου και ιδίως στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), στο ΙΓΜΕ, ναυτεργατών και διαφόρων άλλων κλάδων και μελών σωματείων, αλλά και από ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτηγών και ΤΑΞΙ), καθώς και από συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων. Προβλέπεται η «εξάλειψη του αξιόποινου» σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή είναι σε προκαταρκτική εξέταση, στάδιο προδικασίας, είτε έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, είτε έχουν εκδοθεί ποινές οι οποίες παραγράφονται.

5η τροπολογία: Τακτοποιούνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα στο άρθρο της ρύθμισης προβλέπεται: «Καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης από την υπηρεσία λόγω κατάργησης θέσης ή εξ άλλων λόγων μη οφειλόμενων σε υπαιτιότητα των εργαζομένων θεωρείται ότι ουδέποτε καταργήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τις 31.12.2018, καταργούμενης κάθε αντίθετης διάταξης νόμου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ