Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του αντιλαϊκού «μείγματος»

Εντείνεται ο διαγκωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος πληροί καλύτερα τις «προϋποθέσεις» που θέτει το κεφάλαιο

Να πείσει το κεφάλαιο ότι η ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα «πολιτική σταθερότητα» και «αγκάλιασμα των ξένων επενδυτών» επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης

Eurokinissi

Να πείσει το κεφάλαιο ότι η ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα «πολιτική σταθερότητα» και «αγκάλιασμα των ξένων επενδυτών» επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης
Συνεχίζει η ΝΔ να ιεραρχεί ψηλά στην κριτική της προς την κυβέρνηση πλευρές που «σηκώνουν» μερίδες της αστικής τάξης, σε σχέση με το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου και κατά πόσο αυτό μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Από αυτήν ακριβώς τη σκοπιά, μιλώντας χτες στο «Βήμα FM», ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, σημείωσε: «Τα μέτρα δεν θα τα ψηφίσουμε. Ενα μείγμα πολιτικής που θα στραγγαλίσει την οικονομία, θα την οδηγήσει σε περισσότερη ασφυξία, δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε (...) Θεωρούμε ότι η φοροεπιδρομή, η οποία έρχεται, θα στραγγαλίσει την οικονομία, θα τη ρίξει σε ακόμα βαθύτερη ύφεση και δυστυχώς, επειδή δεν πρόκειται έτσι να ανακάμψει η οικονομία, αρχίζει στο βάθος να αχνοφαίνεται ήδη ένα τέταρτο μνημόνιο. Είναι ήδη κάτω από τις γραμμές, βρίσκεται στις δηλώσεις διαφόρων σημαντικών παικτών, όπως του κ. Σόιμπλε πρόσφατα».

Την ίδια ώρα, βέβαια, συνεχίζουν και τις... παροτρύνσεις προς την κυβέρνηση να παραιτηθεί, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης έχει μεγαλύτερο κόστος για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, απ' ό,τι οι ενδεχόμενες εκλογές.

Ετσι, με αφορμή, το γαϊτανάκι δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ κ.ο.κ. - δηλώσεις που στην πραγματικότητα αποτυπώνουν τις έντονες ενδοκαπιταλιστικές κόντρες - από τη ΝΔ τονίζουν: «Πρόκειται πλέον για μια κυβέρνηση φαρσοκωμωδία που διαλύει τη χώρα. Φύγετε». Επιβεβαιώνοντας, βέβαια, τη σύγκλισή τους σε ό,τι αφορά τη συνολικότερη στρατηγική του κεφαλαίου, ουσιαστικά υπερασπίζονται την κυβερνητική απόφαση για πώληση του ΟΛΠ στην COSCO, μιλώντας για «καθυστερημένη προσχώρησή τους σε μια σωστή πολιτική απόφαση της ΝΔ».

«Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» και «επενδυτικές ευκαιρίες»

Ο δε πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στη Ν. Υόρκη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ζήτησε σε ομιλία του «να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ανάσα στην αγορά και στην οικονομία (...) Βήμα - βήμα, πρέπει να χτίσουμε ξανά την αξιοπιστία που εν πολλοίς έχουμε απολέσει», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας ως προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη την ταχεία προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Παραπέρα, σε δήλωσή του στο ραδιοσταθμό «Cosmos 91,5» της Ν. Υόρκης, είπε: «Η Ελλάδα (...) μπορεί να προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, αρκεί να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και βέβαια μια κυβέρνηση η οποία να αγκαλιάζει τους ξένους επενδυτές, να επιζητεί ξένες επενδύσεις, είτε αυτές προέρχονται από ομογενείς, είτε από ξένους επενδυτές, να προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα και να νοιάζεται πραγματικά για το καλό και την ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτήν τη στιγμή αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνται».

Στα εσωκομματικά, να καταγραφεί η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στις Σέρρες, τη συνάντησή της εκεί με τον βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή το νεότερο (γιο του Αχιλλέα), τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, και άλλα στελέχη. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ήδη από αστικά ΜΜΕ (π.χ. «Βήμα της Κυριακής») ως «στρατηγική συμμαχία Μητσοτάκηδων - Καραμανλήδων», με στόχο την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία, ως κίνηση που «στέλνει μήνυμα» εντός και εκτός ΝΔ ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ενωμένο υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, σε μια συγκυρία που φαίνεται να κερδίζει πόντους στο διαγκωνισμό του με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αντ. Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός «θα υποβάλει άμεσα μηνύσεις και αγωγές εναντίον της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη καθώς και των ΜΜΕ ("Παραπολιτικά", "Κουτί της Πανδώρας" και "Δημοκρατία") για όσα εν γνώσει τους, ψευδή και συκοφαντικά, έγραψαν και είπαν σε βάρος του».

Είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο ανακοινώσεις από την κυβερνητική εκπρόσωπο και τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Ο. Γεροβασίλη να κάνει λόγο για «αποκαλύψεις που εμπλέκουν την προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ σε υποθέσεις μαύρου χρήματος», και την Κουμουνδούρου να σημειώνει, υιοθετώντας τα σχετικά δημοσιεύματα, ότι «στη λίστα Λαγκάρντ εμφανίζονται και τα ονόματα δύο πρώτων εξαδέλφων του κ. Σαμαρά» και να προσθέτει ότι «είναι πλέον ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έκανε τα πάντα, προκειμένου η λίστα που περιέχει χιλιάδες ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή να παραμείνει στο σκοτάδι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ