Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στην πυρά οι επικουρικές, στον Προκρούστη οι κύριες

Συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ η συνάντηση με το κουαρτέτο για να ολοκληρωθεί η αντιλαϊκή συμφωνία

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Μέχρι αργά χτες βράδυ συνεχιζόταν η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των «θεσμών» με θέμα το Ασφαλιστικό. Νωρίτερα, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε πάει στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχε σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

Προσερχόμενος χτες στη σύσκεψη, και ενώ πριν από ένα 24ωρο δήλωνε ότι «το ΔΝΤ ζητάει αίμα», ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι «συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία» και διαβεβαίωσε ότι, «μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι καλά». «Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο Δημοσιονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα.

Δείχνοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να κλείσει την «αξιολόγηση» για λογαριασμό του κεφαλαίου, ο ίδιος εκτίμησε ότι «έχουμε αργήσει», αλλά «μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος». Εκτίμησε, τέλος, ότι το καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απρίλη στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, «να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα», και κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας».

Είχαν προηγηθεί, το Σαββατοκύριακο, δύο ακόμα συναντήσεις με το κουαρτέτο, με την τελευταία να ολοκληρώνεται το ξημέρωμα της Δευτέρας. Μετά από αυτή, πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι η διαφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου και κυρίως με το ΔΝΤ, εστιάζεται στο ύψος των (δεδομένων) περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, καθώς η πλευρά των «θεσμών» δεν αποδεχόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή την αύξηση των εισφορών για την επικούρηση που πρότεινε η κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 700 εκατομμυρίων ευρώ περιστολής δαπανών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προβλεπόταν να προέλθει από νέες μειώσεις στις επικουρικές, που θα ξεπεράσουν το 25%. Πρόκειται επί της ουσίας για άμεση εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» για το ΕΤΕΑ, όπως είχε συμφωνηθεί με το 3ο μνημόνιο και την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να καθυστερήσει, προσπαθώντας να καλύψει το έλλειμμα του ΕΤΕΑ με νέο χαράτσωμα των ασφαλισμένων.

Τα μέτρα που κλείνουν

Την ίδια ώρα, και ανεξάρτητα από το αν η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωνόταν χτες βράδυ, αποδείχτηκε πως ήταν το προκάλυμμα για να γίνει ακόμα χειρότερο το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο Ασφαλιστικό. Σε αυτό συνηγορούν τα νέα εξής δεδομένα, που είχαν «κλείσει» σε προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης:

  • Η λεγόμενη «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ δεν θα δίνεται ολόκληρη με τη συμπλήρωση της 15ετίας (4.500 μέρες ασφάλισης), αλλά μόνο στην περίπτωση της 20ετίας. Ετσι, ανοίγει ζήτημα για την ίδια την υπόσταση της 15ετίας, αφού πλέον αυτή δεν θεωρείται το κατώτερο όριο με το οποίο κατοχυρώνονται πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον, η «εθνική» σύνταξη θα δίνεται μειωμένη κατά 2% για κάθε χρόνο που υπολείπεται της 20ετίας και μ' αυτόν τον τρόπο στη 15ετία διαμορφώνεται στα 346 ευρώ.
  • Η «ανταποδοτική» σύνταξη μειώνεται ακόμα περισσότερο σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης. Το ποσοστό αναπλήρωσης για τα 40 χρόνια ασφάλισης από το 48%, που πρότεινε η κυβέρνηση - και το 80% με το ισχύον σύστημα - σύμφωνα με πληροφορίες «κλείνει» στο 40,7%, οδηγώντας σε παραπέρα συρρίκνωση και το ανταποδοτικό τμήμα των κύριων συντάξεων.
  • Εξετάζεται, πλέον, οι συντάξεις χηρείας (σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου ή του συνταξιούχου) να αποδίδεται στους δικαιούχους με χειρότερους όρους και συγκεκριμένα να τεθεί ηλικιακό όριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό μπορεί να είναι το 57ο ή το 55ο έτος της ηλικίας του δικαιούχου, εκτός από την περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

Σε κάθε περίπτωση - και πέραν της συζήτησης για το ύψος των περικοπών στις επικουρικές, στα εφάπαξ και μερίσματα του Δημοσίου των νυν συνταξιούχων που έχουν προεξοφληθεί - η «νέα αρχιτεκτονική» στο Ασφαλιστικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδηγεί σε νέες αιματηρές μειώσεις στις συντάξεις που θα αποδίδονται από εδώ και πέρα, ενώ την ίδια στιγμή, μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων (αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες) εξαναγκάζονται σε αύξηση των εισφορών που θα καταβάλλουν από δω και πέρα γι' αυτές τις πενιχρές συντάξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ