Σάββατο 9 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Από όξυνση σε ύφεση οι συγκρούσεις

ΜΠΑΚΟΥ.--

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε χτες την Αρμενία για εκατοντάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ η πλευρά της Αρμενίας κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για προώθηση του προετοιμασμένου σχεδίου να προκαλέσει εντάσεις στις γύρω από το Καραμπάχ περιοχές. Πάντως, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν και του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησαν χτες το απόγευμα να προχωρήσουν σε πλήρη κατάπαυση του πυρός, ώστε συνεργεία των δύο πλευρών με την επίβλεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Ερυθρού Στρατού να αναζητήσουν τυχόν νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή και μετά την επίσκεψή του στο Ερεβάν της Αρμενίας και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Σερτζ Σαργκισιάν χτες μετέβη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε συνομιλίες με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πιστεύει «η κατάπαυση του πυρός θα είναι μακράς διάρκειας και θα οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Η Ρωσία ως μέλος της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δηλώνει δεσμευμένη για να υπάρξει προσέγγιση των δύο πλευρών και να μην υπάρξει κλιμάκωση συγκρούσεων, που ξαναξεκίνησαν στις 2 Απρίλη, ενώ και ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του (δηλαδή οι μονοπωλιακοί όμιλοι) έχουν πολλά κοινά επιχειρηματικά σχέδια με το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία ταυτόχρονα στηρίζει την Αρμενία.

Η αναθέρμανση, ωστόσο, της υπόθεσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους κυρίως Αρμένιους, που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του - είναι μέρος μιας γενικότερης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για μια ευρύτερη περιοχή με τεράστια ενεργειακά αποθέματα, πέρασμα αγωγών. Η λεγόμενη προσωρινή εκεχειρία του 1994 μετά από περίπου 4 χρόνια πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κατέληξε σε ένα προσωρινό καθεστώς τόσο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ όσο και για 7 περιοχές του Αζερμπαϊτζάν που έχει καταλάβει η Αρμενία και συνδέουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία. Ωστόσο τώρα και με την όξυνση των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας αλλά και την αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με αφορμή την Ουκρανία, η «τράπουλα» των συμφερόντων των αστικών τάξεων φαίνεται ότι ξαναανακατεύεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ