Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, εντείνοντας την επίθεση εναντίον της παλιάς φεουδαρχικής τάξης που μάχεται λυσσαλέα για την επιβίωσή της. Σήμερα, η αστική τάξη συκοφαντώντας την ταξική βία ως μοχλό κίνησης της Ιστορίας, αποκαλεί την περίοδο αυτή «τρομοκρατία», γιατί βρίσκεται η ίδια στη θέση του παλιού, ενώ στη θέση του νέου βρίσκεται η εργατική τάξη.

1897 Ξεκινά ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, που κράτησε 30 μέρες και έληξε με ήττα της Ελλάδας.

1917 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, προσχωρώντας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1914 - 1918) στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της Αντάντ.

1917 Στο Συνέδριο της Γκότα ιδρύεται το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Το κόμμα ήταν αποτέλεσμα διάσπασης του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ακολούθησε «κεντρίστικη» πολιτική, ταλαντευόμενο ανάμεσα στην αστική τάξη και στο προλεταριάτο, γέρνοντας στις αποφασιστικές στιγμές με το μέρος της πρώτης. Στο κόμμα αυτό προσχώρησε αρχικά και η ομάδα του «Σπάρτακου» (Ρ. Λούξεμπουργκ, Κ. Λίμπκνεχτ, κ.ά.). Αποχώρησε όμως στα τέλη του Δεκέμβρη του 1918 - εν τω μέσω της επανάστασης στη Γερμανία - για να δημιουργήσει (στις 30 του ίδιου μήνα) το Γερμανικό ΚΚ.

1919 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στην Οδησσό. Καταλυτικό ρόλο στη νίκη της επανάστασης έπαιξαν τόσο η πολύπλευρη στήριξη των εργατών και αγροτών διαφόρων εθνικοτήτων, όσο και η ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος στα ίδια τα στρατεύματα των ιμπεριαλιστών επεμβασιών (κυρίως των Γάλλων, αλλά και των Ελλήνων).

1934 Κατεβαίνουν σε απεργία 300 μεταλλωρύχοι του Μαντουδίου Ευβοίας με την καθοδήγηση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Κράτησε 25 μέρες και έληξε με νίκη των απεργών.

1941 Εκδηλώνεται ταυτοχρόνως γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας.

1944 Γερμανοί και Βούλγαροι με επικεφαλής τον Α. Κάλτσεφ, λυσσασμένοι για την ήττα που είχαν υποστεί την προηγούμενη μέρα σε μάχη τους με τον ΕΛΑΣ, κάνουν επιδρομή στην Κλεισούρα, καίνε δεκάδες σπίτια, βασανίζουν τους κατοίκους και δολοφονούν συνολικά 233 άτομα.

1957 Ο κομμουνιστής Νίκος Γκένας καταδικάζεται από το στρατοδικείο Λάρισας δις εις θάνατον, με την κατηγορία της κατασκοπίας.

1964 Ο Νίκος Ζαχαριάδης στέλνει από τη Σοβιετική Ενωση επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ζητώντας να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί.

1964 Πραγματοποιείται συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο Πεδίον του Αρεως, με αίτημα το διώξιμο των ηγετών του κυβερνητικού συνδικαλισμού Μακρή - Θεοδώρου από τη ΓΣΕΕ.

1964 Κυκλοφορεί το έργο του Χρήστου Λεοντή «Καταχνιά».

1965 Μεγάλη συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (Λ. Αλεξάνδρας) με αιτήματα «έξω οι Μακρήδες», «αυξήσεις 20%», κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ