Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στον αέρα» η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών

«

Στον αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, την ώρα που πάνω από 52.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα. Οπως δήλωσε χτες Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, η χώρα μας ανέβαλε έως την Παρασκευή την επαναπροώθηση της επόμενης ομάδας μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία.

Εξάλλου, η Frontex προχώρησε στη ματαίωση των δύο δρομολογίων του πλοίου «Erturk» από τη Χίο στο Δικελί, καθώς διαπιστώθηκε ότι 100 από τους 250 μετανάστες που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν, «αγνοούνται»! Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του νησιού, οι 100 πρόσφυγες δεν βρίσκονται στο hot spot της ΒΙΑΛ, ενώ εκτιμάται ότι έχουν διασκορπιστεί στο νησί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Λέσβο, από τους 3.000 διαμένοντες, έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου οι 2.800. Στη Χίο, από τους 1.776, δήλωση έχουν υποβάλει οι 600. Πάνω από 200 άνθρωποι παρέμεναν στο λιμάνι της Χίου, ενώ δεν έγιναν χτες επαναπροωθήσεις στο Δικελί της Τουρκίας, καθώς μετά την κάθοδο εκατοντάδων προσφύγων την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι, δεν βρέθηκαν τα άτομα που ήταν προγραμματισμένα να μεταφερθούν στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γ. Κυρίτσης, σε ανάρτησή του στο «Twitter», ανέφερε πως «κανένας άνθρωπος δεν "εξαφανίζεται" στην Ελλάδα, ούτε στη Χίο, ούτε οπουδήποτε αλλού. Προσωρινά προβλήματα στέγασης θα λυθούν άμεσα».

Κινητοποιήσεις

Χτες το πρωί, οι λιμενικοί ζήτησαν από τους πρόσφυγες που ζουν στο λιμάνι του Πειραιά να πάρουν τις σκηνές τους από το χώρο που δένουν τα πλοία και να τις μεταφέρουν στο χώρο επιβατών, προκειμένου να απελευθερώσουν χώρους του λιμανιού. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στόχος είναι έως την Παρασκευή το λιμάνι να έχει αδειάσει από τους 4.730 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες μετανάστες και πρόσφυγες σε Λέσβο και Ειδομένη. Ομάδα προσφυγόπουλων, κρατώντας λευκά λουλούδια κι ένα πανό που έγραφε «We are killed silently» («Μας σκοτώνουν σιωπηλά»), ξεκίνησε από τον καταυλισμό και προχώρησε μέχρι τη σιδερόφραχτη πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Η Αστυνομία επέτρεψε στα παιδιά να φτάσουν έως το φράχτη κι εκεί, αφού άφησαν κάποια λουλούδια πάνω στις γραμμές και πέταξαν κάποια άλλα στην απέναντι πλευρά, στο σημείο όπου είναι ανεπτυγμένες οι δυνάμεις ασφάλειας της γειτονικής χώρας, κάθισαν για λίγο στις γραμμές και στη συνέχεια αποχώρησαν. Μετανάστες από Πακιστάν και Μπαγκλαντές, που κρατούνται στη Μόρια στη Λέσβο, κατέλαβαν για αρκετή ώρα το χώρο της εισόδου, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας χαρτόνια όπου είχαν γράψει τα αιτήματά τους, ζητούσαν να απελευθερωθούν και να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας κατά των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα είναι έτοιμος ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου ήδη έχουν στηθεί προκάτ οικίσκοι, στους οποίους πρόκειται να μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων.

Συναντήσεις Αβραμόπουλου στην Αγκυρα

Τον αργό ρυθμό με τον οποίο θα προχωράει η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τις συναντήσεις του στην Αγκυρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι ΕΕ και Τουρκία είναι εταίροι «είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Επιβεβαίωσε ότι περίπου 70 άτομα μεταφέρονται από την Τουρκία προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία και ότι 202 άνθρωποι επέστρεψαν από τη Λέσβο και τη Χίο προς την Τουρκία. Ο Δ. Αβραμόπουλος στάθηκε στον κοινό «αντιτρομοκρατικό αγώνα» (λες και δεν συνέβαλαν ΕΕ και Τουρκία στο φούντωμα των εγκληματιών του «Ισλαμικού Κράτους»), ενώ γι' αυτό το σκοπό στην αποστολή συμμετείχε και ο επικεφαλής της Europol (Ευρωαστυνομίας) Ρομπ Βαϊνράιτ, που έθεσε το ζήτημα της άμεσης επαφής και συνεργασίας με την Europol.

  • Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα επισκεφτούν στις 14 ή 15 Απρίλη τη Λέσβο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ