Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Ζυμώσεις και εκτός συνόρων

Ομιλητές στην ίδια εκδήλωση της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών στις Βρυξέλλες ήταν χτες η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης

Eurokinissi

Ομιλητές στην ίδια εκδήλωση της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών στις Βρυξέλλες ήταν χτες η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης
Συνεχίζονται και εκτός Ελλάδας οι ζυμώσεις αναμόρφωσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ «κεντροαριστεράς» και του «κέντρου», με όχημα θέματα όπως τη διαχείριση του Προσφυγικού και την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, προς διαμόρφωση ενός υπολογίσιμου, «σοβαρού και αξιόπιστου» τρίτου πόλου αστικής διαχείρισης.

Σε αυτή τη βάση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, λίγες μέρες μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, συνευρέθησαν χτες και στις Βρυξέλλες, ως ομιλητές σε εκδήλωση της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών για το Προσφυγικό.

Κριτική και συγκλίσεις σε ενιαίο αντιλαϊκό πλαίσιο

Προσερχόμενη η Φ. Γεννηματά στην εκδήλωση, έκανε δήλωση και για «αδιέξοδα που δημιουργεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση» στη διαπραγμάτευση. Την κατηγόρησε ότι άφησε «πολύτιμο χρόνο να χαθεί, χωρίς να δώσει λύσεις», προσθέτοντας: «Φαίνεται πως δεν κατάλαβαν τίποτα από το στραπάτσο του καλοκαιριού (...) δυστυχώς είναι και αμετανόητοι και αδιόρθωτοι και επικίνδυνοι για τη χώρα. Πρέπει να δεσμευτούν τώρα ότι δε θα δημιουργήσουν νέο αδιέξοδο για τη χώρα» κατέληξε, χωρίς όμως να βάζει θέμα παραίτησής τους - όπως κάνει η ΝΔ.

Επιπλέον, η ίδια, σε αυτό το διαρκές αλισβερίσι μεταξύ των δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, παίρνοντας την προχτεσινή πάσα από τον Αλ. Τσίπρα, που μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ περίπου την συνεχάρη για το ότι στηλίτευσε τη στάση του ΔΝΤ, χτες η Φ. Γεννηματά επανήλθε διεκδικώντας - καταπώς φαίνεται - κι άλλη τέτοια ...αναγνώριση. Είπε στην εκδήλωση για το Προσφυγικό: «Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια που βιώνουμε την κρίση, το ΔΝΤ έχει κρατήσει σκληρή στάση και έχει εκφράσει ακραίες απόψεις, που συχνά μας έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, εμάς αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντά του. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι στο Eurogroup του 2012 έχει ληφθεί απόφαση για νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

«Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση...»

Ο δε Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκδήλωση, ανέφερε ότι «η επικράτηση των αριστερών λαϊκιστών τον Γενάρη του '15 - οι οποίοι έσπευσαν να συνεργαστούν με κάποιους ακροδεξιούς περιθωριακούς - μπέρδεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν είχε επεξεργαστεί καμία λύση (...) Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα».

Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ο οποίος ζήτησε να τον δει, επισήμως «για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην προσφυγική κρίση αλλά και στην οικονομία». Βέβαια, η συνάντησή τους έγινε στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης Σουλτς στην Αθήνα, προς διερεύνηση - όπως λέγεται - της δυνατότητας συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προσερχόμενος ο Στ. Θεοδωράκης στη συνάντηση, κάλεσε την κυβέρνηση «να βρει το θάρρος να προχωρήσει στην επόμενη πράξη: να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». Οπερ σημαίνει να πάρει και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Ερωτηθείς, δε, ο επικεφαλής του Ποταμιού αν θα τα στηρίξει στη Βουλή, ουσιαστικά δεν απέκλεισε τίποτε: «Το Ποτάμι πάντα στηρίζει αυτό που είναι καλό για τη χώρα», είπε μεταξύ άλλων...

Αργότερα, μιλώντας σε εκδήλωση της ευρωομάδας των «Φιλελευθέρων και Δημοκρατών», μεταξύ άλλων, αναμάσησε το χιλιοειπωμένο αντικομμουνιστικό κλισέ, υποστηρίζοντας ότι τάχα «η Ελλάδα είναι το τελευταίο προπύργιο του σοβιετικού κρατισμού». Αποσιωπώντας τον πραγματικό ρόλο του αστικού κράτους υπέρ του κεφαλαίου, ανέφερε ότι «για δεκαετίες υπήρχε μια απολύτως ελεγχόμενη και κρατικά κατευθυνόμενη οικονομία με υπερ-δανεισμό του Δημοσίου, με κρατικές επιχειρήσεις ακόμα και στους πιο απίθανους τομείς, με συντεχνίες που είχαν αποσπάσει απίστευτα προνόμια (συντεχνίες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν και οι αριστεροί αντίπαλοι των κυβερνήσεων) και μια οικονομία των ημετέρων»...

Υπέρ εκλογών τάσσεται ο Χ. Θεοχάρης

Σημειωτέον, ενώ Γεννηματά και Θεοδωράκης, σε ένα πρώτο και βασικό σημείο σύγκλισής τους, απεύχονται πρόωρες εκλογές και ζητούν «λύση» από την παρούσα Βουλή, στο εσωτερικό του Ποταμιού εκφράζονται διαφοροποιήσεις στελεχών, που ουσιαστικά στοιχίζονται με το αίτημα της ΝΔ για παραίτηση της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξει δρόμος για εκλογές.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρης, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», επέμεινε: «Νομίζω ναι, πρέπει να γίνουν πια εκλογές. Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία μεταρρυθμιστική δύναμη, καμία ικανότητα διαχείρισης (...) Δεν βλέπω δυστυχώς τις δυνατότητες από την παρούσα Βουλή να βγει μια ενωτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις (...) και άρα το μόνο που απομένει, είναι οι εκλογές, όσο επώδυνες κι αν είναι (...), αλλά είμαι σίγουρος ότι δύσκολα θα μπορέσουμε να τις αποφύγουμε μέχρι το τέλος του έτους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ