Κυριακή 3 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευελιξία για το κεφάλαιο

Μιλούν για πιθανότητα εφαρμογής λιγότερων από τα αποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ετοιμάζουν και νέα...

«Αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη, τότε αρκετά από αυτά τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν»! Αυτό τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, σχετικά με το υπό κατάθεση στη Βουλή νέο αντιλαϊκό πακέτο.

Και βέβαια, πρόκειται για τη «χιλιοπαιγμένη» επωδό, απ' όλες ανεξαιρέτως τις αστικές κυβερνήσεις, με την οποία πασχίζουν να καλλιεργήσουν κάποιες φρούδες - η αλήθεια - ελπίδες ότι δεν θα 'ρθουν χειρότερα μέτρα, ιδιαίτερα μπροστά στις φάσεις όξυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης. Γιατί η κάλυψη έστω και ελάχιστων από αυτά που έχασαν οι εργαζόμενοι, είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Θα έρθουν χειρότερα, λοιπόν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση σπεύδει από τώρα να νομοθετήσει πακέτα μέτρων, αρχής γενομένης από το 2016, με περαιτέρω κλιμάκωση τόσο για το 2017 όσο και για το 2018, σε συνέχεια των μέτρων που η ίδια πρωτοεφάρμοσε αλλά και των προηγούμενων μνημονίων. Μάλιστα, το σύνολο με τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα (νέας και παλαιότερης κοπής) θα ενσωματωθεί στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2016-2019). Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων έχει μόνιμο χαρακτήρα, με στόχο την απογείωση των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων και όχι μόνο μέχρι την τυπική ημερομηνία λήξης (2018) του τρέχοντος μνημονίου, αλλά και για τη μετέπειτα περίοδο.

Επιπλέον, η κατάλληλη διαμόρφωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί, αποτελεί το «διαβατήριο» διεξόδου του ελληνικού κράτους, για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές, όταν βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες, ακριβώς με βάση τα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων. Την ίδια ώρα, η όποια ανάκαμψη, ισχνή και εξαιρετικά αβέβαιη, όπως και η εξασφάλιση κρατικού χρήματος με τα πλεονάσματα, έρχεται να διαμορφώσει συνθήκες για την ελάφρυνση του εγχώριου κεφαλαίου, (π.χ. πιθανές φοροαπαλλαγές) και όχι για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.

Απόσυρση μέτρων ασύμφορων για το κεφάλαιο

Αλλωστε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αποδείξει με έργα και πράξεις τον ταξικό αντιλαϊκό προσανατολισμό της πολιτικής της. Τρανταχτό παράδειγμα είναι και η απόσυρση, όχι βέβαια αντιλαϊκών μέτρων, αλλά αντίθετα ψηφισμένων διατάξεων του τρίτου μνημονίου, οι οποίες στη συνέχεια κρίθηκαν ασύμφορες για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου αλλά και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Να θυμίσουμε συγκεκριμένα:

Την περίπτωση του ΟΠΑΠ: Ουδέποτε εφαρμόστηκαν οι ψηφισμένες διατάξεις για την επιβολή ειδικού τέλους για τα «τυχερά παιχνίδια». Μάλιστα, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου, εξετάζεται η οριστική απόσυρση του μέτρου, σε συνδυασμό βέβαια με την αντικατάστασή του από άλλο ισοδύναμο. Χαρακτηριστική είναι και η θέση που πήρε ο ΣΕΒ: «Στην περίπτωση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ προστίθεται και η καταστροφική πρακτική της αθέτησης συμβάσεων και παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που υπονομεύουν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και εξοργίζουν όσους εμπιστεύτηκαν τη χώρα και επένδυσαν σε αυτή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσφέροντας ρευστότητα στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία».

Πολεμικές δαπάνες: Αντίστοιχη συζήτηση ανοίγει για τις περικοπές στις πολεμικές δαπάνες (300 εκατ. ευρώ) που είχε κλειδώσει με το μνημόνιο και πλέον εξετάζεται η αντικατάσταση με άλλα μέτρα. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι αποκαλυπτική η έγκαιρη παρέμβαση στην οποία είχε προχωρήσει το 2015 ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη Νότια Ευρώπη ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πλεονάσματα» στις πλάτες του λαού για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας(2018-05-11 00:00:00.0)
Ψάχνουν τροπάρι(2018-01-17 00:00:00.0)
Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής(2016-08-05 00:00:00.0)
Το «παράλληλο πρόγραμμα» του κεφαλαίου(2016-04-10 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια με πρώτο θέμα την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών(2016-02-23 00:00:00.0)
Τι σημαίνει «δημοσιονομικό» και «χρηματοδοτικό κενό»;(2013-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ