Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Αδιέξοδο στην κόντρα Κοντονή - FIFA/UEFA

Ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των πραγμάτων (κυρίως σε ό,τι αφορά τη διοίκηση) του ελληνικού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου μεταξύ της κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας (FIFA) και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής (UEFA) έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρος στη χτεσινή συνάντηση των δύο πλευρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και την έξαρση της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως και τη διακοπή του Κυπέλλου. Σε αυτήν επιβεβαιώθηκαν οι διαφωνίες των δύο πλευρών για μια σειρά επιμέρους ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ίδιου του ...προϊόντος και την αντιμετώπιση των «κακώς κειμένων» του. Φυσικά, δεν τέθηκε θέμα ρήξης με τις πραγματικές αιτίες φαινομένων όπως η βία, ο τζόγος, οι κόντρες συμφερόντων, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται βαθιά στο οικοδόμημα του ποδοσφαίρου ως εμπορεύματος με σκοπό τα κέρδη των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών του χώρου.

Με βάση τη χτεσινή συνάντηση, στο προσκήνιο φαίνεται να ξανάρχεται το θέμα της επιβολής κυρώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο με συνέπεια τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων και των εθνικών συγκροτημάτων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Κοντονής έθεσε στους εκπροσώπους των FIFA και UEFA ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του Κυπέλλου την αποχώρηση από την ΕΠΟ όσων εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις. Οπως είπε, οι εκπρόσωποι πρότειναν σε περίπτωση αλλαγής της απόφασης η ΕΠΟ να αποσύρει την αγωγή στο ΣτΕ ενώ έριξε για μια ακόμη φορά τα βέλη του προς την ΕΠΟ και τη μη τήρηση από την πλευρά της των όσων προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος για τα θέματα του αυτοδιοίκητου.

Στην αντίπερα όχθη, οι εκπρόσωποι των δύο διεθνών Συνομοσπονδιών επανέλαβαν τη θέση τους για άμεση επανέναρξη του Κυπέλλου, διευκρινίζοντας πως αφού δεν μπορεί να γίνει αυτό στην ημερομηνία που είχε οριστεί ως όριο (1 Απρίλη) τα πάντα είναι ρευστά. Ωστόσο, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου χρονική παράταση για αλλαγή της υπουργικής απόφασης. Από την άλλη, FIFA και UEFA διαφώνησαν και με τη θέση του υφυπουργού να θεωρεί ως μία εκ των προϋποθέσεων για την επανέναρξη του θεσμού τα δείγματα γραφής που πρέπει να δείξει η ΕΠΟ σε σημαντικά ζητήματα (π.χ. αποπομπή όσων έχουν δικαστικές εκκρεμότητες). Οπως ειπώθηκε από την πλευρά τους, τέτοια ζητήματα μπορεί να λυθούν μέσα από εσωτερική δουλειά (π.χ. δημιουργία κοινών επιτροπών). Επίσης, από την πλευρά των δύο Συνομοσπονδιών προτάθηκαν και διάφορες λύσεις για να αρχίσει ξανά το Κύπελλο, όπως οι ξένοι διαιτητές ή οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ