Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΠΕΜΠΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ
Πλατιά εξόρμηση του ΠΑΜΕ για την επιτυχία της

Σε χώρους δουλειάς της Αττικής βρέθηκαν χτες συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος

Από την περιοδεία στο Δήμο Ηλιούπολης
Από την περιοδεία στο Δήμο Ηλιούπολης
Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας στο Δημόσιο, την Πέμπτη 7 Απρίλη, αλλά και των αυριανών συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ, με αιχμή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή. Στόχος είναι να αποτελέσουν οι δυο αυτές κινητοποιήσεις πρόκριμα για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη 48ωρη γενική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση το νόμο - λαιμητόμο. Ηαπεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 7 Απρίλη για την Αθήνα, θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Ο «Ριζοσπάστης» παρακολούθησε χτες τέσσερις από τις περιοδείες που οργάνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, σε χώρους δουλειάς της Αττικής.

Στην Περιφέρεια Αττικής

Με τους εργαζόμενους στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής στη λεωφόρο Συγγρού συζήτησε, χτες το πρωί, η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής. Υπενθύμισε την απόφαση που έχει ήδη παρθεί για 48ωρη απεργία, όταν τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης φτάσουν στη Βουλή, και κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την απεργία στο Δημόσιο προκειμένου να γίνει ένα ακόμα βήμα στην προετοιμασία για την επιτυχία της, με ανεβασμένα ποσοστά απεργών.

Συζήτηση με τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Αττικής
Συζήτηση με τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Αττικής
Υπογράμμισε πως πλέον έχει γίνει καθαρό σε περισσότερους εργαζόμενους πως το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο εκείνους που βρίσκονται στο «παρά πέντε» για τη σύνταξη, ενώ πρόσθεσε πως η επίθεση συνοδεύεται και από νέα φοροεπιδρομή που ακουμπά τη ζωή όλων. Οσον αφορά ειδικά τους δημόσιους υπαλλήλους, σημείωσε πως το Μετοχικό Ταμείο έχει ήδη αποφασίσει μείωση των μερισμάτων κατά 35% ενώ στο Ταμείο Πρόνοιας έχει ανοίξει η συζήτηση για το «ψαλίδισμα» του εφάπαξ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την «κινητικότητα» και κάλεσε σε κινητοποίηση και για το ζήτημα αυτό.

«Τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία βελτιώνονται, ακόμα όμως απέχουμε από αυτό που χρειάζεται», σημείωσε, και κάλεσε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να αναλογιστούν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί στον αγώνα και να πάρουν τη θέση τους δίπλα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που απεργούν κάτω από την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας.

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Τις δυσκολίες που έχει η οργάνωση και η κινητοποίηση γιατρών και νοσηλευτών μπροστά στην απεργία, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν να μπουν στη μάχη νέες δυνάμεις και να σταθεροποιηθεί η συμμετοχή άλλων στο κίνημα κατέγραψε η περιοδεία που έκαναν, χτες, μέρα εφημερίας, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Η αγανάκτηση για τα μέτρα και τις περικοπές που πέφτουν βροχή, η ανησυχία γι' αυτά που τώρα συζητιούνται και οι δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, συνυπάρχουν με την απογοήτευση, την παραίτηση, το «δεν γίνεται τίποτα».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη της απεργίας. «Τόσα έχουμε χάσει...», ήταν η χαρακτηριστική φράση μιας νοσηλεύτριας. «Αν δεν υπάρξει οργανωμένη απάντηση, θα τα χάσουμε όλα, στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα», ήταν η απάντηση που έδωσαν οι συνδικαλιστές.

Σε άλλες περιπτώσεις, η ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στην απεργία και στα αυριανά συλλαλητήρια δείχνει πως υπάρχουν πολλά περιθώρια. «Τον έπεισα να έρθει στην απεργιακή συγκέντρωση την τελευταία φορά», είπε ένας εργαζόμενος, δείχνοντας τον συνάδελφό του και μια γιατρός μίλησε με θερμά λόγια για την πρωινή συμβολική κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών από το ΠΑΜΕ.

Στις σύντομες συζητήσεις που έγιναν σε τμήματα, υπηρεσίες, εργαστήρια και κλινικές του νοσοκομείου, κυριάρχησαν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά. «Εχουμε μεγάλες ελλείψεις, αλλά ποιος ακούει...», είπε ένας γιατρός. «Δεν έχουμε δείξει ακόμα τη δύναμή μας», απάντησε ένας από τους συνδικαλιστές, και συνέχισε: «Χωρίς οργάνωση, χωρίς αγώνα, που θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν».

«Κι εσείς τι προτείνετε;», ρώτησε μια άλλη εργαζόμενη, συζητώντας για το Ασφαλιστικό. «Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία για τα Ταμεία και όχι οι εργαζόμενοι. Να αγωνιστούμε για σύγχρονα δικαιώματα, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», ήταν η απάντηση που πήρε...

Στο 8ο Γυμνάσιο Πειραιά

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, να απεργήσουν καθολικά στις 7 Απρίλη, να δώσουν το «παρών» στα απεργιακά συλλαλητήρια, αλλά και στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά τη Δευτέρα 4 Απρίλη ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, απηύθυνε ο Σάββας Σάββα, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, σε περιοδεία που έκανε χτες στο 8ο Γυμνάσιο Πειραιά.

Οπως τόνισε, πρόκειται για μια μεγάλη μάχη, που δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους ή αυτούς που είναι κοντά στη σύνταξη, αλλά όλους τους εργαζόμενους, τους νέους που σήμερα εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανασφάλιστοι, πολλοί χωρίς να έχουν ούτε ένα ένσημο στα 30 τους χρόνια.

Ο συνδικαλιστής ανέλυσε τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως πρόκειται για συνέχεια του αντιασφαλιστικού πλαισίου των προηγούμενων κυβερνήσεων και κομμάτι του αντιλαϊκού πακέτου μέτρων που αποφασίστηκε με το μνημόνιο. Γι' αυτό, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μην ξεγελαστούν από την κινδυνολογία και τη δραματοποίηση των διαπραγματεύσεων, που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Είπε επίσης ότι χωρίς τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος τα μέτρα θα είχαν ήδη περάσει και κατέληξε λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι, με την οργανωμένη πάλη τους, μπορούν να γίνουν ο παράγοντας που θα εμποδίσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, βάζοντας ακόμα πιο στέρεες βάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο Δήμο Ηλιούπολης

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο και την απεργία της Πέμπτης 7/4 έφτασε χτες και στους εργαζόμενους του Δήμου Ηλιούπολης. Ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μαζί με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο περιόδευσαν στις Διοικητικές Υπηρεσίες και σημείωσαν την ανάγκη να υπάρξει καθολική απάντηση στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προετοιμάζουν μαζί κυβέρνηση και τρόικα.

«Το Ασφαλιστικό μάς αφορά όλους», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, «και για το σήμερα και για το αύριο. Μας αφορά όλους, από τα νέα παιδιά που δουλεύουν στους δήμους με μαθητεία από τα ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ με πενιχρούς μισθούς και μεροκάματα, μέχρι τους μόνιμους, που δουλεύουν πολλά χρόνια».

Το Ασφαλιστικό δε συνδέεται μόνο με τη σύνταξη, αλλά και με τις ιατρικές εξετάσεις, τα φάρμακα, τη συμμετοχή του εργαζόμενου στις πληρωμές για την Υγεία, με τους ανέργους, είπαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, και μια εργαζόμενη παρακινήθηκε να μιλήσει για τα προβλήματα που η ίδια αντιμετωπίζει με τις ιατρικές εξετάσεις.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο, Θεοδώρα Καραγιαννίδου, σημείωσε ότι οι μαζικοί αγώνες, στην ανάπτυξη και τον προσανατολισμό των οποίων συνέβαλε καθοριστικά το ΠΑΜΕ, έχουν υποχρεώσει την κυβέρνηση «να το ζυγίζει και να μην έχει καταθέσει ακόμα το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό».

Τέλος, οι συνδικαλιστές κάλεσαν σε αγωνιστική εγρήγορση και προετοιμασία για κλιμάκωση, σημειώνοντας ότι η απεργία στο Δημόσιο στις 7 Απρίλη μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στην προετοιμασία της 48ωρης γενικής απεργίας που έχει ήδη αποφασιστεί από τα συνδικάτα, όταν η κυβέρνηση καταθέσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύτιμη πείρα από τους ταξικούς αγώνες(2008-01-18 00:00:00.0)
Στο Δημόσιο(2002-04-17 00:00:00.0)
Να μη λείψει κανείς(2002-04-10 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια και προετοιμασίες(2002-03-21 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός για το ασφαλιστικό(2000-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ