Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Τετραήμερο αποκλεισμό σε παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης επέβαλαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ενόψει της εβραϊκής γιορτής Πουρίμ, που αναφέρεται στην προ 23 αιώνων σωτηρία της εβραϊκής κοινότητας που ζούσε τότε στην Περσία και βρέθηκε αντιμέτωπη με την απειλή της εξόντωσης. Το ίδιο 24ωρο, η «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε γυμνάσια «ετοιμότητας» με τη συμμετοχή 1.000 αστυνομικών και δυνάμεων ασφαλείας.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Στην Αργεντινή βρίσκεται από χτες το πρωί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα (μετά την επίσκεψή του στην Κούβα) και είχε συνάντηση με το νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο της χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι, ενώ αναμενόταν η υπογραφή σειράς συμφωνιών. Ο Ομπάμα έγινε δεκτός με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από μαζικές οργανώσεις, για τη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη δικτατορία του Χόρχε Βιντέλα (1976 - '81).

ΣΑΝΑΑ.-- Αεροσκάφη χωρών που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη φέρεται πως βομβάρδισαν στρατόπεδο τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα», με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων. Η επίθεση έγινε δυτικά της ανατολικής πόλης Μουκάλα, στην περιοχή Χατζάρ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές εδώ και 11 μήνες. Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι την Τρίτη αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων σε στρατόπεδο που χρησιμοποιούσαν πολλές δεκάδες τζιχαντιστών σε «ορεινή περιοχή της Υεμένης».

ΚΑΪΡΟ.-- Δέκα νέους υπουργούς και τη δημιουργία του νέου υπουργείου Επιχειρηματικότητας συμπεριλαμβάνει η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σερίφ Ισμαήλ, που ορκίστηκε χτες ενώπιον του Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, στο προεδρικό μέγαρο. Στις θέσεις τους παρέμειναν οι υπουργοί Αμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γερμανός διπλωμάτης Μάρτιν Κόμπλερ, δήλωσε χτες πως η παράλληλη κυβέρνηση ισλαμιστών που εδρεύει στην Τρίπολη, του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα επειδή προωθεί την ανάληψη καθηκόντων της νέας λιβυκής «κυβέρνησης ενότητας» που διορίστηκε προ ημερών στην Τυνησία.

ΛΟΥΣΑΚΑ.-- Στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε οικονομία, εμπόριο, βιομηχανική παραγωγή, γεωργία και αξιοποίηση ορυκτών πόρων συμφώνησαν Ζαμπιανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι, με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην αφρικανική χώρα ο προεδρεύων της «Μόνιμης Επιτροπής» της Κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Ζιάνγκ Ντετζιάνγκ, στο πλαίσιο δεκαήμερης περιοδείας του σε τρεις αφρικανικές χώρες.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Οι «ιστορικών διαστάσεων μειώσεις των επενδύσεων» από τις ενεργειακές εταιρείες αυξάνουν την πιθανότητα να υπάρξει στο «όχι και τόσο μακρινό» μέλλον μία κατάσταση όπου η προσφορά πετρελαίου δεν θα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, δήλωσε από τη Σιγκαπούρη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), αρμόδιος για τον κλάδο της παραγωγής και των αγορών πετρελαίου, Νιλ Ατκινσον, τονίζοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις περίπου 300 δισ. δολαρίων για να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο παραγωγής.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το σουηδικό πανεπιστήμιο Καρολίνσκα απέλυσε χτες τον Ιταλό γενετιστή Πάολο Μακιαρίνι, του οποίου οι έρευνες πάνω στα βλαστοκύτταρα θεωρούνταν κάποτε επαναστατικές, επειδή παραβίαζε την ιατρική δεοντολογία, τον κώδικα βιοηθικής και είχε παραποιήσει στοιχεία στο βιογραφικό του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2021-01-28 00:00:00.0)
Αμερικανοί κομάντος και κατασκοπευτικά αεροπλάνα(2016-05-19 00:00:00.0)
Συνεργασία και ανταγωνισμός(2016-04-21 00:00:00.0)
Τα νέα σχέδια επέμβασης είδε ο Ομπάμα στο στρατηγείο της CIA...(2016-04-15 00:00:00.0)
Κατάληψη νέων περιοχών από τζιχαντιστές(2015-04-04 00:00:00.0)
Εκλεισαν και οι πρεσβείες Γερμανίας - Ιταλίας(2015-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ