Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Πετρελαϊκά κοιτάσματα σε κινεζικές εταιρείες

ΤΙΡΑΝΑ.--

Οι θυγατρικές της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας «Geo Jade», «Purchaser» και «Charter Power», απέκτησαν το σύνολο των μετοχών και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της καναδικής πετρελαϊκής εταιρείας «Bankers Petroleum» στην Αλβανία, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καναδικής πετρελαϊκής εταιρείας, που δραστηριοποιείται την τελευταία 12ετία στις περιοχές Πάτος - Μαρίνζα και Κούτσοβα της Αλβανίας, αλλά και σε κοιτάσματα πετρελαίου της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, η συμφωνία έκλεισε έναντι 575.000.000 δολαρίων και τιμή εξαγοράς της μετοχής στα 2,2 δολάρια.

Η «Geo Jade», που θα εκμεταλλεύεται εφεξής τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Αλβανία, είναι μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές ενεργειακές εταιρείες του χρηματιστηρίου της Σαγκάης, με κεφάλαιο περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια και επενδυτικές δραστηριότητες σε Κεντρική Ασία, Κίνα και Βόρεια Αμερική.

Στο ΔΣ της «Bankers Petroleum» συμμετέχει ο Αμερικανός ε.α. στρατηγός, πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Γουέσλεϊ Κλαρκ, που είχε πρωταγωνιστήσει στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999 κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών. Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις της «Bankers» με την κυβέρνηση του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, δεν ήταν οι καλύτερες, καθώς είχε κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ