Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται τα παζάρια σε Μόσχα και Γενεύη...

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας (αριστερά) και Ρωσίας (δεξιά)
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας (αριστερά) και Ρωσίας (δεξιά)
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε «κέντρο» σκληρών διπλωματικών παζαριών σε σχέση με την προώθηση της επόμενης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Γενεύη έχει αναδειχθεί από χτες η Μόσχα, στην οποία πραγματοποιούν επισκέψεις οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην ανάγκη διατήρησης μίας «ενιαίας κοσμικής Συρίας». Εκτίμησε ότι για «πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου», ο διάλογος για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη Συρία «προχωρά σημαντικά». Ζήτησε «περισσότερες διεθνείς προσπάθειες» προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Στη Μόσχα έφτασε αργότερα χτες βράδυ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που θα έχει σήμερα συναντήσεις στο Κρεμλίνο με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία, οι οποίες θα απασχολήσουν και σημαντικό μέρος της συνάντησης που θα έχει αργότερα στη Μόσχα με το Γερμανό ομόλογό του, Φρ. Β. Σταϊνμάγιερ. Ο Κέρι φτάνοντας δεν δίστασε να υπογραμμίσει τις ρωσο-αμερικανικές διαφορές ειδικά σε σχέση με την παραμονή ή όχι του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στην εξουσία, δηλώνοντας: «Αυτό που αναζητούμε και που αναζητήσαμε εδώ και πολύ καιρό, είναι το πώς θα φτάσουμε σε μία κατάσταση όπου ο Ασαντ δεν θα βρίσκεται πλέον στην εξουσία...».

Η γνωστή ρωσο-αμερικανική κόντρα σε σχέση με το μέλλον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, έκανε χτες τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να εκτιμήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία «θα είναι χρονοβόρες και δύσκολες» και ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς» για να μιλάει κάποιος «για εξάντληση της υπομονής»...

Τα παζάρια στην Ελβετία...

Στη Γενεύη, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε ότι έδωσε στις αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έγγραφο υλικό, για να το μελετήσουν μέχρι την έναρξη του επόμενου γύρου διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 ή 5 Απρίλη. Ο ίδιος είπε ότι σκέφτεται να δημοσιοποιήσει έκθεση σε σχέση με ένα «πιθανό κοινό όραμα» για τη Συρία, όπου θα συμπεριλαμβάνονται προτάσεις της συριακής αντιπολίτευσης και προτάσεις από προηγούμενες πλατφόρμες ενδοσυριακού διαλόγου σε Κάιρο και Μόσχα.

Στη ίδια πόλη έφτασε αργότερα χτες βράδυ η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία συναντήθηκε διαδοχικά με τον επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ Τζααφάρι και τον διεθνή απεσταλμένο Στάφαν ντε Μιστούρα, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης.

Ειδικές δυνάμεις και νέοι ρωσικοί εξοπλισμοί στη Συρία

Στη Λαττάκεια, ο Ρώσος υποστράτηγος, διοικητής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, παραδέχτηκε τη δράση κομάντος των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, ΣΠΕΤΝΑΤΖ, τόσο στην πραγματοποίηση αναγνωριστικών επιχειρήσεων πριν την εξαπόλυση ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών, στην παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις του συριακού στρατού, όσο και σε άλλα «ειδικά καθήκοντα». Σημείωσε πως στη Συρία εδώ και καιρό δεν δρουν μόνο ρωσικές, αλλά και ειδικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους...

Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα έφτασαν στη Συρία νέα φορτία με πυραυλικά συστήματα, ειδικό τηλεπικοινωνιακό υλικό και εξοπλισμός αναγνωριστικών επιχειρήσεων για το συριακό στρατό.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αναφερθεί στη νέα ρωσική στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν νομικά όρια» στη διμερή στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σημαντικές επιχειρήσεις που διενεργεί από τις 7 Μάρτη ο συριακός στρατός στα προάστια της Παλμύρας, καθώς επιδιώκει να κόψει στα δύο τις δυνάμεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» μεταξύ Ράκας και Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με το διευθυντή του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο, Ραμί Α. Ραχμάν, ο συριακός στρατός βρίσκεται από χτες στην είσοδο της Παλμύρας, σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από τη νότια πλευρά της πόλης, μετά την κατάληψη του παρακείμενου λόφου αλ-Χίγιαλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ