Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επισπεύδεται η «απελευθέρωση» στο όνομα των κερδών

Eurokinissi

Στη λήψη άμεσων μέτρων για την επίτευξη των στόχων που θέτει το τρίτο μνημόνιο για την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, με τις «λεπτομέρειες» να μένουν για κλείσιμο τις αμέσως επόμενες βδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο για κοινές εταιρείες ΔΕΗ ΑΕ με ιδιώτες επιχειρηματίες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια (μορφή ΣΔΙΤ τις αναφέρει το υπουργείο). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε τους σχεδιασμούς στο κουαρτέτο, αντί για πώληση μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει σπάσιμο της ΔΕΗ ΑΕ σε δύο κομμάτια και δημιουργία μονάδων παραγωγής με τη μορφή ΣΔΙΤ με κάθε κομμάτι της ΔΕΗ ΑΕ.

Οι πληροφορίες για τους παραπάνω σχεδιασμούς φαίνεται ότι είναι διαρροές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την καθιερωμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την περασμένη βδομάδα, παρουσιάζοντας το σενάριο των «συνεργασιών» της ΔΕΗ με ιδιωτικούς ομίλους ως «εναλλακτικό» των «σκληρών διαθέσεων» που επιδεικνύει το κουαρτέτο.

Σε αυτήν τη φάση, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση, δηλαδή η κυβέρνηση με τους δανειστές, αλλά και οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά οι βιομήχανοι και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν άμεσο συμφέρον από τη μια ή την άλλη απόφαση, συνομολογούν ο καθένας για δικούς του λόγους ότι η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά κατά 50% μέχρι το 2020 είναι δύσκολο, εάν όχι αδύνατο υπό τις σημερινές συνθήκες, να επιτευχθεί. Γενικά, υπάρχει ενδιαφέρον για συμπράξεις. Ετσι, ιδιώτες επιχειρηματίες ηλεκτροπαραγωγοί, Ελληνες και ξένοι, βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ.

Υπενθυμίζουμε πως ο τρόπος που είχε επιλεγεί για την... ενίσχυση του «ανταγωνισμού» στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος ήταν η εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου δημοπρασιών, δηλαδή η πώληση σε ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος που έχει παραχθεί από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαπάλη για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών και εντέλει το πώς ορίζεται αλλά και το ποιος ορίζει το πραγματικό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, στο πρώτο σχήμα ΔΕΗ ΑΕ - ιδιωτών η ΔΕΗ θα συμμετέχει με τουλάχιστον δύο μονάδες (μία λιγνιτική, τη Μελίτη Ι στη Φλώρινα, και μία τουλάχιστον υδροηλεκτρική), ο δε ιδιώτης επενδυτής με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ή και κάποια κεφάλαια. Ο ιδιώτης επιχειρηματίας θα είναι κυρίαρχος στη νέα εταιρεία, έχοντας το μάνατζμεντ και πλειοψηφικό πακέτο μετοχών τουλάχιστον 51%. Ετσι περιορίζεται η ΔΕΗ σε «παθητικό ρόλο» σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα, επίσης, με τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου, είναι υποχρεωτική η παραχώρηση από τη ΔΕΗ του 50% του πελατολογίου της σε ιδιώτες προμηθευτές μέχρι το 2020 - από το 95% περίπου που είναι σήμερα και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί. Σε αντίστοιχα ποσοστά πρέπει να κινηθεί το μερίδιο της ΔΕΗ και στη χονδρική αγορά, με στόχο επίσης μέχρι το 2020 να μην παράγει, αλλά ούτε και να εισάγει περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως.

Παίρνουν θέση τα μονοπώλια για το μεγάλο φαγοπότι

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα με συστηματικές και στοχευμένες παρεμβάσεις της να προωθεί την ιδέα «συνεργασιών» της επιχείρησης με ιδιωτικούς ομίλους για την από κοινού εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών. Τα ΕΛΠΕ - που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού έχοντας συστήσει κοινή εταιρεία με τον ιταλικό μονοπωλιακό όμιλο EDISON - έχουν δημόσια τοποθετηθεί θετικά γι' αυτό το ενδεχόμενο, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να «καλωσορίζει» και να δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί. Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως το «θερμό» ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ιταλικοί μονοπωλιακοί όμιλοι για την εγχώρια ενεργειακή αγορά είχε εκφραστεί ρητά κατά την επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Π. Τζεντιλόνι, στη χώρα μας στα μέσα του Φλεβάρη και στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη. Σε αυτήν είχε εκφραστεί το ιταλικό ενδιαφέρον τόσο στον κλάδο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά μέσω της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, όσο και στη «συνεργασία» με τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ, να σημειώσουμε ότι αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρουσιάστηκαν τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης της «Lazard» - είχε επιλεγεί ως τεχνικός σύμβουλος και αποτιμητής του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης - και θα μελετηθούν από τα τεχνικά κλιμάκια τις επόμενες μέρες. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και μεταφορά του σε τρίτη εταιρεία, στην οποία το Δημόσιο θα έχει αρχικά το 100% και στη συνέχεια θα παραχωρήσει το 20% σε στρατηγικό επενδυτή και το 29% θα πωληθεί μέσω Χρηματιστηρίου.

Η διέξοδος στην πρόταση του ΚΚΕ

Ενα ζήτημα που απασχολεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το πώς θα καταφέρει να συμβιβάσει και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αντικρουόμενα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων του εσωτερικού και του εξωτερικού, που επιθυμούν να καρπωθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δέχεται πιέσεις από μια σειρά εγχώριων βιομηχανιών για τις οποίες το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό στοιχείο του κόστους παραγωγής τους, οπότε η όποια επιλογή τελικά παρθεί θα λαμβάνει και αυτό υπόψιν.

Βέβαια, ανεξάρτητα από την εφαρμογή των παραπάνω σχεδιασμών, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ και οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πληρώσουν το τίμημα της προώθησης της παραπέρα «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος γι' αυτά τα νοικοκυριά θα αυξάνεται. Αλλωστε και η όποια μείωση της τιμής στο ρεύμα των βιομηχανιών θα μετακυλιστεί στις πλάτες του λαού. Αντίστοιχα, θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ΑΕ, αφού έχει αποδειχτεί ότι η «απελευθέρωση» τσακίζει εργασιακά δικαιώματα ως ένα μέσο αύξησης της κερδοφορίας.

Οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης επιλεγεί, μόνο στόχο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και της ΔΕΗ ΑΕ. Διέξοδος που να υπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί η πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας και μέσα σε αυτόν θα είναι ενταγμένος και ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας, τομέας που θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή ιδιοκτησία του λαού και όχι των καπιταλιστών και που με πανεθνικό - κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, φτηνό ρεύμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, επάρκεια της χώρας σε ενεργειακές πηγές.


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ