Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Καυχιέται για «επιτυχίες» της κυβέρνησης...

...στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων

Eurokinissi

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές προωθεί σταθερά την ενίσχυση των ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στο πλαίσιο της απελευθέρωσης. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσει και τη ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, με την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς και της «συνεκμετάλλευσης» ορυχείων και μονάδων παραγωγής. Ετσι, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, μιλά για «μεγάλες πολιτικές επιτυχίες» και δεν έχει άδικο. Τα περί «διασφάλισης» του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, ανεξάρτητα από το ποσοστό ιδιοκτησίας του κράτους, γιατί η ΔΕΗ έχει και ιδιώτες μετόχους, είναι παραμύθια για κατανάλωση, αφού λειτουργεί σε όφελος των καπιταλιστών, όπως και όταν ήταν αμιγώς κρατική.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε «δύο μεγάλες πολιτικές επιτυχίες» στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα, αναφερόμενος στην κατάργηση των νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ» και τον ΑΔΜΗΕ. Είναι «επιτυχία», είπε, ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προβλέπει - προς το παρόν - την πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ αντί του 66% που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (για το υπόλοιπο ποσοστό έπεται συνέχεια από φθινόπωρο).

Επίσης, «επιτυχία» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι αντί της «μικρής ΔΕΗ» η κυβέρνηση της... «αριστεράς» συμφώνησε στη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος (άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης). Δηλαδή το ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ θα το πουλά σε τιμές κόστους σε ιδιώτες προμηθευτές και αυτοί θα το μεταπωλούν στη συνέχεια σε πρώην πελάτες της ΔΕΗ (θα τους δώσει και μεγάλο τμήμα του πελατολογίου της), απολαμβάνοντας τεράστια ποσοστά κέρδους. Δεν αποκλείεται βεβαίως και άμεση ιδιωτικοποίηση αν δεν πετύχει το «άνοιγμα» της αγοράς, δηλαδή η αναγκαστική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω του 50% μέχρι το 2020, κάτι που αναφέρεται και στην πρόσφατη σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφαση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος αν υπάρχει χρέος στην υφιστάμενη εταιρεία παροχής, είπε πως αυτό «σημαίνει υγιής ανταγωνισμός» και κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση προχωρά «...σε μία νέα, πλέον, ανοιχτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Τις καλύτερες ιδιωτικοποιήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ...

Σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, παρέπεμψε στη συμφωνία με τους δανειστές και υποστηρίζει για την περίπτωση του Ελληνικού πως «εμείς πετύχαμε να βελτιώσουμε σημαντικότατα τους όρους αυτής της ιδιωτικοποίησης, με πολύ περισσότερο πράσινο και άλλες συγκεκριμένες αλλαγές σε θετική κατεύθυνση».

Την ίδια στιγμή, χτες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, υποστήριξε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό είναι «βελτιωμένη» και την χαρακτήρισε ως «"σήμα" πολύ ισχυρό, το μεγαλύτερο έργο που θα γίνεται στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, με χιλιάδες θέσεις εργασίας και τεράστιο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και την Αττική». Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει το ΤΕΕ, αναφέρθηκε στη μεγάλη οικονομική αλλά και γεωπολιτική σημασία που έχει η επιτυχής ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ και των αεροδρομίων. Μιλώντας για τις νέες διεθνείς ισορροπίες και το σχεδιασμό γειτονικών κρατών, χαρακτήρισε «άκαιρες και καταστροφικές» τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εννοώντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προχωράει τη δημιουργία παράλληλου καναλιού στο Βόσπορο προκειμένου, όπως είπε, να υποβαθμίσει ένα μεγάλο ελληνικό πλεονέκτημα στον τομέα των μεταφορών...

Τέλος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, έδωσε τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, λέγοντας: «Η Ελλάδα, για να βγει από την οικονομική κρίση, χρειάζεται επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν νέο πλούτο για τους εργαζομένους, τις εταιρείες και την κοινωνία»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ