Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Το έργο αυτό δεν φτιάχνεται για το λαό»

Από τη συζήτηση του Νίκου Μωραΐτη με τους οικοδόμους στη Γέφυρα του Γυμνότοπου

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Γυμνότοπο
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Γυμνότοπο
Την ώρα του διαλείμματος, στη Γέφυρα του Γυμνότοπου, οι οικοδόμοι μαζεύονται για να συζητήσουν με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το έργο της Ιόνιας Οδού.

«Κοιτά γύρω σου: σίδερα έχει μπόλικα, μεροκάματα δεν έχει... Δεν τον φτιάχνουν για εμάς τον δρόμο, αλλά για το λιμάνι (σ.σ. Ηγουμενίτσα)», λέει ένας σιδεράς, συμπληρώνοντας όσα έλεγε προηγουμένως ο Νίκος Μωραΐτης, ότι το έργο αυτό έρχεται να υπηρετήσει την ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θέλουν να μεταφέρουν ταχύτερα τα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες και όχι το λαό.

Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, όταν φτιαχτεί ο δρόμος, από την Πρέβεζα στην Αθήνα με επιστροφή θα πληρώνει κανείς πάνω από 70 ευρώ μόνο για διόδια, κι αυτά με τις σημερινές τιμές. Δηλαδή, θα χρειάζεται δυο μεροκάματα για να πάει και να έρθει στην Αθήνα! Μάλιστα, αν και το έργο της Ιονίας Οδού προβλέπεται να παραδοθεί το 2017, οι σταθμοί των διοδίων στα τμήματα που ολοκληρώνονται έχουν ήδη κατασκευαστεί και περιμένουν να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία.

«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον νομό μας από την κυβέρνηση και τους βουλευτές», λέει ένας άλλος εργάτης, προσπαθώντας να εξηγήσει τη φτώχεια και τις δυσκολίες της ζωής. «Η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει σύνορα», απαντάει ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Ιδια είναι η κατάσταση για το λαό και στην Πρέβεζα, και στο Αγρίνιο και στα Γιάννενα. Θυμάσαι τι σας έλεγαν; Οτι με την εκτροπή του Αχελώου θα μας πάρει το νερό η Λάρισα! Και σήμερα, η περιοχή έχει δυο ποτάμια και πέντε λίμνες κι όμως τα χωράφια δεν αρδεύονται!».


«Δεν υπάρχουν επομένως σωτήρες», συνέχισε ο Νίκος Μωραΐτης. «Πρέπει οι εργαζόμενοι, ο λαός να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Χρειάζεται οργάνωση στο Συνδικάτο και συμμετοχή στην απεργία που προκηρύχτηκε για το Ασφαλιστικό. Η συμμετοχή στην απεργία μπορεί να σας στερήσει ένα μεροκάματο, αλλά χωρίς συμμετοχή στο κίνημα και στους αγώνες θα χάνετε καθημερινά ολοένα και περισσότερα».

Η ανεργία δεν είναι πεπρωμένο

Η συζήτηση επιστρέφει στο ζήτημα της ανεργίας. «Τα έργα τελειώνουν. Μέχρι το Πάσχα, όλοι εμείς θα είμαστε υπάλληλοι του ΟΑΕΔ. Αλλο έργο δεν προβλέπεται στην περιοχή και αν γίνει σου λένε έλα με 30 ευρώ, γιατί πίσω σου περιμένουν 1,5 εκ. άνεργοι. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;» είπε ένας από τους σιδεράδες.

«Εμείς διεκδικούμε μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και στηρίζουμε τα αιτήματα που έχει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα», απάντησε ο Νίκος Μωραΐτης. «Ωστόσο - συνέχισε - δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν έργα να γίνουν. Απλά, δεν τα επιλέγουν επειδή δεν αποδίδουν κέρδος στο κεφάλαιο. Δείτε εδώ την περιοχή. Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, συντήρηση σχολείων και νοσοκομείων, άλλα έργα υποδομής για την αγροτιά. Κι όμως, τίποτα δεν γίνεται, αν και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δείτε τι έγινε με τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή και από τότε κανένα έργο δεν έγινε, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε. Η πλειοψηφία των δημόσιων κτιρίων είναι από τη δεκαετία του '70».

«Σκεφτείτε πόσα προβλήματα θα μπορούσε να λύσει ένα πρόγραμμα για την εξασφάλιση λαϊκής στέγης», είπε ακόμα ο Νίκος Μωραΐτης και ένας από τους εργάτες σχολίασε: «Τώρα, η λαϊκή στέγη έγινε τραπεζική στέγη...».

«Το ΚΚΕ - συνέχισε ο βουλευτής του Κόμματος - έχει ολοκληρωμένη πρόταση για ενιαίο κατασκευαστικό φορέα, με ευθύνη του κράτους, που θα υπόκειται στον κεντρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι το κέρδος των καπιταλιστών. Μόνο έτσι θα πάρει μπροστά η οικοδομή και εσείς θα δουλεύετε με ασφάλεια, θα μπορείτε να ζήσετε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές σας».

Η συζήτηση έκλεισε με την αναφορά ενός εργαζόμενου στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ο απόηχος από το μπλόκο στην γέφυρα της Αρτας, όπου συγκεντρώθηκαν μέχρι και 75 τρακτέρ, η προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου να συντονίσει τα βήματα εργατών - αγροτών, έφτασε μέχρι τα εργοτάξια. «Οι αγρότες αγωνίστηκαν και πήραν το ρεγάλο τους», ακούστηκε να λέει κάποιος πάνω στην κουβέντα. «Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς».

«Οι αγρότες πήραν δεσμεύσεις για ορισμένα από τα αιτήματά τους επειδή αγωνίστηκαν μαζί με τους εργάτες. Στη 48ωρη απεργία πρέπει να γίνει νέο μεγάλο βήμα στην κοινή δράση εργατιάς - αγροτιάς και εδώ στην περιοχή», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Νίκος Μωραΐτης, λίγο πριν η αντιπροσωπεία αναχωρήσει για το επόμενο εργοτάξιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ